Sari direct la conținut

Vizita lui Zelenski în SUA a provocat furie în Partidul Republican, care deschide o anchetă. Speakerul Mike Johnson cere demiterea ambasadorului ucrainean la Washington

HotNews.ro
Vizita lui Zelenski în SUA a provocat furie în Partidul Republican, care deschide o anchetă. Speakerul Mike Johnson cere demiterea ambasadorului ucrainean la Washington
Vizită de lucru a lui Volodimir Zelenski în SUA. Președintele Ucrainei și-a început vizita în Statele Unite prin vizitarea fabricii de muniție Scranton, unde sunt produse componente pentru obuze de artilerie și mortiere, 23 septembrie 2024. Sursa foto: POU / Zuma Press / Profimedia

Mike Johnson, speakerul republican al Camerei Reprezentanților de la Washington, a cerut ca președintele Volodimir Zelenski să o demită din funcție pe Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în SUA. Republicanii sunt furioși însă din cauza unei vizite pe care însuși Zelenski a efectuat-o în SUA, relatează Reuters.

Unii republicani, în special cei apropiați de fostul președinte Donald Trump, sunt furioși după ce Zelenski a vizitat o fabrică de muniție din Scranton, orașul din statul Pennsylvania în care a crescut președintele democrat Joe Biden.

Pennsylvania este unul dintre așa-zisele state indecise („swing states”) al căror vot va cântări greu la alegerile prezidențiale pe care SUA le vor organiza pe 5 noiembrie.

În timpul vizitei de duminică Zelenski a fost însoțit de John Shapiro, guvernatorul democrat al statului Pennsylvania. Numele lui Shapiro a fost unul dintre cele vehiculate ca posibil candidat pentru funcția de vicepreședinte, înainte ca democrata Kamala Harris să anunțe pe 6 august că va candida alături de Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota.

Senatorul democrat Bob Casey și congresmenul democrat din Camera Reprezentanților Matt Cartwright i-au însoțit pe Shapiro și Zelenski în vizita efectuată de președintele ucrainean în Scranton.

„Evenimentul a avut loc într-un stat contestat la alegeri, a fost condus de un surogat politic important al Kamalei Harris, și nu a inclus nici măcar un republican fiindcă – intenționat – nu a fost invitat niciun republican”, a scris pe „X” Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților.

Apel pentru demiterea ambasadoarei Ucrainei în SUA

„Vizita a fost în mod clar un eveniment de campanie partizat menit să îi ajute pe Democrați și aceasta este o ingerință clară în alegeri”, a subliniat Johnson.

„Cer să o concediați imediat pe Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova”, a mai scris acesta într-un apel direct către Zelenski, adăugând că ea „nu mai poate servi corect și eficient ca diplomat în această țară”.

Ambasada ucraineană de la Washington nu a dat deocamdată curs solicitării Reuters pentru comentarii.

Donald Trump, din nou candidatul Partidului Republican pentru președinția SUA, l-a criticat în mod repetat pe Zelenski săptămâna aceasta în timpul mitingurilor electorale la care a luat parte.

Reacția lui Trump

Într-un discurs susținut miercuri, Trump a declarat despre orașele ucrainene distruse de bombardamentele rusești că „au dispărut”. „Au dispărut și vom continua să dăm miliarde de dolari unui bărbat care a refuzat să facă o înțelegere [cu Rusia], Zelenski”, a spus el.

„Nu exista nicio înțelegere pe care să o fi făcut care să nu fi fost mai bună decât situația pe care o ai acum. Ai o țară care a fost nimicită, nu este posibil să o reconstruiești”, a continuat Trump.

Fostul președinte republican i-a învinuit de asemenea pe președintele Biden și Kamala Harris pentru faptul că Putin a decis să invadeze Ucraina în februarie 2022, un laitmotiv al campaniei sale.

Republicanii anunță o anchetă privind vizita lui Zelenski

Comisia de Control din Camera Reprezentanților, condusă de un președinte republican, a anunțat deja că va demara o investigație pentru a stabili dacă vizita lui Zelenski reprezintă o tentativă de a folosi un lider străin în folosul campaniei electorale a Kamalei Harris.

Agenția Reuters amintește însă că este o practică obișnuită ca guvernatorii americani să se întâlnească cu lideri străini care efectuează vizite la locuri din statele lor. De exemplu, chiar Zelenski a fost însoțit de Spencer Cox, guvernatorul republican al statului Utah, într-o vizită pe care a efectuat-o aici în luna iulie.

În plus, mai mulți lideri străini, printre care premierul israelian Benjamin Netanyahu și cel ungar Viktor Orban, s-au deplasat în ultimele luni în Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump la reședința sa din Mar-a-Lago.

Trump a câștigat Florida la o distanță de 3 puncte procentuale la alegerile prezidențiale din 2020 și ultimele sondaje de opinie indică o cursă strânsă între acesta și Harris la scrutinul de anul acesta.

Nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina?

Joi, Zelenski urmează să mulțumească liderilor Congresului pentru ajutoarele de miliarde de dolari acordate Ucrainei și va lansa un nou apel pentru continuarea sprijinului în condițiile în care Ucraina se pregătește să intre într-o nouă iarnă sub spectrul bombardamentelor rusești împotriva infrastructurii sale energetice.

Speakerul Mike Johnson, unul dintre liderii care nu se va întâlni cu Zelenski, a declarat însă că apelul său pentru demiterea ambasadorului ucrainean și celelalte comentarii nu reprezintă o amenințare privind tăierea finanțării pentru Ucraina.

„Nu fac niciun fel de amenințări”, le-a răspuns el reporterilor, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

Zelenski urmează să se întâlnească de asemenea joi cu președintele Biden și Kamala Harris, fiind așteptat ca administrația democrată să propună un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de peste 8 miliarde de dolari.

Trei surse Reuters familiare cu programul lui Donald Trump au declarat pentru Reuters că fostul președinte nu are de gând să se întâlnească cu Zelenski în timpul actualei vizite a acestuia în SUA, deși săptămâna trecută a indicat că probabil se va întâlni cu președintele ucrainean.

INTERVIURILE HotNews.ro