Sari direct la conținut

Piața neagră a panourilor fotovoltaice: Unii prosumatori modifică setările invertoarelor, pentru a nu mai fi deconectați de la rețea

HotNews.ro
Piața neagră a panourilor fotovoltaice: Unii prosumatori modifică setările invertoarelor, pentru a nu mai fi deconectați de la rețea
Un inginer verifică stadiul panourilor solare. Foto: Auremar | Dreamstime.com

Unii prosumatori apelează la piața neagră a panourilor fotovoltaice, pentru a modifica setările invertoarelor, astfel încât ei să nu mai fie deconectați de la rețea în cazul unor dezechilibre, spune Claudiu Butacu, specialist în energie și directorul asociației EnergiaTa, un ONG care militează pentru încurajarea prosumatorilor. Practica este ilegală și situația este cunoscută de peste un an de autoritățile din România, care nu au găsit până acum o soluție la această problemă.

Cei care și-au montat panouri fotovoltaice constată că sunt deconectați frecvent de la rețea, din cauza dezechilibrelor. Aceasta deoarece rețelele sunt învechite și nu pot prelua toată energia dacă pe o stradă, de exemplu, sunt foarte mulți prosumatori. Atunci oamenii încep să-și pună întrebarea dacă a meritat investiția, susține Claudiu Butacu.

„Atunci încep să caute un instalator care să le rezolve problema, intră pe piața neagră a panourilor fotovoltaice și află că se poate interveni în invertoare ca să nu mai fie deconectați, ceea ce produce și mai multe probleme vecinilor, pentru că destabilizează rețeaua, apelează la firme de instalații de garsonieră care le promit marea cu sarea și încep să apară probleme.

Oamenii nu știu cum să migreze de la un instalator la altul, pentru că au fost lăsați baltă sau pentru că li s-au montat în loc de cabluri solare pe acoperiș li s-au montat cabluri normale sau în loc de prinderi pentru clemele de panouri li s-au pus corniere de la mobilă. Sunt situații reale cu care ne confruntăm”, a spus Butacu, în cadrul conferinței Energy Expo 2024.

Butacu: Nu este suficient să ne montăm panouri, ci trebuie să ne schimbăm comportamentul pentru a ne reduce factura la energie

El a mai spus un alt motiv pentru care oamenii nu beneficiază cum trebuie de pe urma panourilor montate este faptul că nu iau măsuri de eficiență energetică și nici autoritățile statului nu derulează campanii de informare a consumatorilor.

Se trezesc astfel că fac investiții să-și monteze un sistem de panouri de 3 kW și la final își reduc factura cu doar 10%, a dat el un exemplu.

„Oamenii nu-și dimensionează capacitatea panourilor de consumul lor lunar, ci așteaptă minuni. Și-au montat 3 kWh pentru o casă de 350 de metri pătrați și așteaptă să li se diminueze cu nu știu cât factura, dar dacă s-ar putea fără să-și schimbe comportamentul.

La ce mă refer: aerul condiționat îl lăsăm în continuare la 16 grade pe vară, apoi oprim când s-a făcut prea frig și pornim din nou când se încălzește camera. La fel și iarna: încălzim locuințele la temperaturi foarte mari, 24-25 de grade, apoi dăm drumul la geam, pierdem din energia respectivă și ne dăm seama că o consumăm ineficient.

Nu poți să te aștepți la minuni în momentul când îți instalezi panourile, pentru că prețurile vor crește la energie electrică și noi trebuie să vedem și comportamental cum putem contribui la eficiența energetică”, a mai spus Butacu.

Drăgan (Ministerul Energiei): Unii prosumatori au instalat mai mult decât consumă, fără să-și facă un bilanț energetic

Pe de altă parte, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că există prosumatori care au instalat mai mult decât consumul fără să aibă o analiză a bilanțului lor energetic.

„Un alt aspect important este că nu trebuie să întărim rețeaua și să construim mii de kilometri, ci un model pe care și România va trebui să îl promoveze în perioada următoare este motivarea consumatorilor de a crește consumul în perioada în care prețul este foarte mic sau chiar negativ și acest lucru se poate face prin prețuri dinamice pe care furnizorii îl pot acorda consumatorilor.

Sunt montate peste 2 milioane de contoare inteligente, iar distribuitorii ar trebui să verifice acestea nu transmit deja date în acest moment”, spune Drăgan.

O altă soluție pentru aceste probleme ar fi dezvoltarea comunităților de energie, a adăugat Claudiu Butacu, adică grupări de consumatori care să-și distribuie între ei surplusul de energie.

Practica unor prosumatori de a modifica setările invertoarelor este cunoscută de către autorități încă de acum un an

Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, atrăgea atenția cu privire la acest aspect la finalul anului trecut.

„Problema dezechilibrelor din rețea este destul de accentuată. Ce se întâmplă: am avut mai multe discuții cu operatorii de distribuție care deja își pun probleme. Există localități unde sunt 20-30-60 de prosumatori, din care pot fi 4-5, dacă nu chiar 10 pe același ax de joasă tensiune. Efectele tehnice sunt creșterea tensiunii, ceea ce este foarte greu de gestionat”, spunea Alicuș, în decembrie 2023.

Potrivit acestuia, unii instalatori dezvăluie prosumatorilor parolele de la invertoare, iar aceștia accesează și modifică setările echipamentelor, pentru a injecta o cantitate cât mai mare de electricitate în rețea, ceea ce este ilegal.

„Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date.

Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, a completat reprezentantul instituției de reglementare.

Ce se întâmplă când modificăm setările invertorului

De principiu, invertorul funcționează la 253 de volți și, când ajunge la această tensiune, începe să micșoreze cantitatea de energie care este injectată în rețea.

Dar când cineva modifică tensiunea în invertor și o setează la o valoare mai mare, pentru a injecta mai multă energie, în același timp generează o tensiune mai mare în întreaga rețea. Acest lucru, pe lângă faptul că îi poate distruge propriile electrocasnice, poate duce la deconectarea postului de transformare din zonă.

Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa aceste invertoare, pentru a le putea opri automat.

„O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a mai spus Alicuș.

În prezent există peste 160.000 de prosumatori în România, cu o capacitate de aproximativ 2.000 de MW.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro