Sari direct la conținut

The Guardian: Muniţie fabricată în SUA a fost folosită în atacul israelian din centrul Beirutului, soldat cu 22 de morți

HotNews.ro
The Guardian: Muniţie fabricată în SUA a fost folosită în atacul israelian din centrul Beirutului, soldat cu 22 de morți
Locul unui bombardament aerian israelian în zona Basta, din Beirut, Liban, 11 octombrie 2024, pe fondul războiului dintre Israel și Hezbollah. Sursa foto: Fadel Itani/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Muniție de fabricație americană a fost folosită în atacul israelian de joi, 10 octombrie, din centrul Beirutului, care a ucis 22 de persoane și a rănit 117, potrivit unei analize a schijelor găsite de The Guardian la locul atacului, citat de News.ro.

The Guardian a găsit resturile unei muniţii de tip JDAM – Joint Direct Attack Munition, fabricată în SUA, în ruinele unui bloc de apartamente prăbuşit vineri, la o zi după loviturile lansate de Israel în două cartiere rezidențiale ale Beirutului, Ras al-Nabeh și Noueiri.

JDAM sunt kituri de ghidare construite de compania aerospaţială americană Boeing care se ataşează la bombe de uz general mari, de până la 900 kg, transformându-le în bombe ghidate de GPS.

Cotidianul britanic notează că resturile de muniţie au fost verificate de divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch şi de un fost tehnician militar american specalizat în bombe.

„Modelul şuruburilor, poziţia şi forma rămăşiţei sunt în concordanţă cu aripioarele de coadă (n.r – aripi care se deschid după ce bomba este lansată, permiţându-i să zboare o distanţă mai mare până la o ţintă) ale unui kit de ghidare JDMA, fabricat în SUA, pentru muniţiile lansate aerian din seria Mk80”, a spus Richard Weir, cercetător senior la divizia pentru crize, conflict şi arme a Human Rights Watch, după vizionarea unei fotografii a fragmentului.

Expertul spune că folosirea acestor arme în zone dens populate expune civilii şi obiectivele civile din zona imediată „la un risc grav de vătămare imediată şi de durată”.

Armele americane au fost cheia războiului Israelului din Gaza şi Liban, JDAM fiind în mod special una dintre cele mai solicitate muniţii de către Israel din partea SUA. O investigaţie anterioară The Guardian a arătat că un JDAM a fost folosit într-un atac care a ucis şapte oameni care lucrau în domeniul sănătăţii, considerat o încălcare a dreptului internaţional de către Human Rights Watch.

Atacul de joi marchează prima dată după 2006 când se confirmă că muniţie fabricată din SUA a fost folosită într-un atac în centrul Beirutului.

SUA au fost criticate dur pentru continuarea ajutorului militar acordat Israelului, care s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari anul trecut. În septembrie, peste o duzină de organizaţii pentru drepturile omului au semnat o scrisoare către preşedintele SUA, Joe Biden, prin care îi cereau să suspende transferurile de arme către Israel, invocând utilizarea muniţiei americane în atacurile din Gaza împotriva civililor.

Israelul se confruntă în prezent cu un caz la Curtea Internaţională de Justiţie deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul că a comis „acte de genocid” în războiul său în Gaza.

Peste 2.100 de persoane au fost ucise și peste 10.212 rănite în Liban de când Hezbollah a tras rachete asupra Israelului pe 8 octombrie 2023 „în solidaritate” cu atacul Hamas din ziua precedentă. Majoritatea au fost uciși începând cu 23 septembrie anul acesta, când Israelul a anunțat o nouă fază în războiul său cu Hezbollah.

INTERVIURILE HotNews.ro