Sari direct la conținut

#medicibuni Dr. Tanita Mavriș, chirurg MedLife: „Adesea denumit «ucigașul tăcut», cancerul ovarian dă simptome precoce care pot fi confundate cu afecțiuni benigne”

#medicibuni Dr. Tanita Mavriș, chirurg MedLife: „Adesea denumit «ucigașul tăcut», cancerul ovarian dă simptome precoce care pot fi confundate cu afecțiuni benigne”
Dr. Tanita Mavriș

O problemă în evoluție în țara noastră, cancerul ovarian este depistat adeseori în stadii avansate, pentru că manifestările de debut sunt nespecifice, pot fi ușor trecute cu vederea, dacă nu mergem la medic și nu beneficiem de investigațiile potrivite, atrage atenția dr. Tanita Mavriș (Stancu), medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgia oncologică, laparoscopică și în chirurgia endometriozei la Spitalul MedLife Medical Park. Intervențiile chirurgicale sunt adeseori complexe și necesită o capacitate ridicată de adaptare și spontaneitate în găsirea soluțiilor: „Chirurgii trebuie să se adapteze constant la descoperiri neașteptate sau complicații în timpul intervenției, cum ar fi variații anatomice, leziuni tisulare sau progresii neanticipate ale bolii. În aceste momente, chirurgul trebuie să gândească creativ și să ia decizii în timp real pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru pacient“, spune medicul Tanita Mavriș.

Una din 78 de femei poate fi diagnosticată cu cancer ovarian în timpul vieții. Cel mai frecvent este diagnosticat la femeile cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani, acestea având o rată de supraviețuire la 5 ani de 49,7%. Doar 17% dintre cazuri sunt diagnosticate precoce. „Din păcate, multe femei cu cancer ovarian se prezintă la specialiști doar atunci când afecțiunea a ajuns într-un stadiu avansat. Diagnosticele în stadiile III și IV sunt frecvente, când cancerul s-a răspândit deja dincolo de ovare, în cavitatea abdominală, ganglioni limfatici sau alte organe”, a atras atenția dr. Tanita Mavriș.

Cancerul ovarian era în 2021 a treia cauză de neoplazie ginecologică și a opta cauză de neoplazie la femei. În România în 2018, baza de date Globocan estima aproximativ 1.900 de cazuri noi de cancer ovarian, cu peste 1.000 de decese cauzate de această boală. „În România, situația reflectă tendințele globale. În ultimii cinci ani, s-a observat o ușoară creștere atât a incidenței, cât și a ratei mortalității”, a spus dr. Tanita Mavriș, care crede că lipsa programelor de detectare timpurie și a conștientizării publicului a dus la aceste cifre în țara noastră.

O boală complexă și adesea insidioasă

Când spui malign, te gândești la cancer și dacă, în general, în cancere în zilele noastre sunt destul de multe opțiuni de tratament, în cazul cancerului ovarian, chirurgia deschisă rămâne piatra de temelie a tratamentului, potrivit dr. Tanita Mavriș.

„Cancerul ovarian este o boală complexă și adesea insidioasă, caracterizată printr-o rată mare a mortalității din cauza diagnosticelor în stadii avansate. Diagnosticul în stadii incipiente îmbunătățește rata de supraviețuire la 5 ani, de aceea este important să înțelegem etiologia și factorii de risc pentru a putea preveni această boală”, a spus medicul, care îndeamnă femeile să fie atente la simptomele cancerului ovarianșisă meargă la medic.

„Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale cancerului ovarian este subtilitatea acestuia. „Adesea denumit «ucigașul tăcut», cancerul ovarian dă simptome precoce care pot fi confundate cu afecțiuni benigne“, a avertizat chirurgul.

Principalele simptome ale bolii includ: mărirea în volum a abdomenului, balonare, durere sau disconfort abdomino-pelvin, tulburări de tranzit intestinal, cum ar fi constipație, urinare frecventă, pierdere inexplicabilă în greutate, oboseală, durere de spate, tulburări de respirație.

„Aceste simptome pot fi atribuite cu ușurință unor afecțiuni gastrointestinale sau urinare, ceea ce întârzie decizia pacientelor de a solicita asistență medicală. Pentru femei, în special pentru cele de peste 50 de ani sau cu antecedente familiale de cancer ovarian sau de sân, recunoașterea acestor semne devreme și discutarea lor cu medicul sunt elemente cruciale”, a subliniat dr. Tanita Mavriș.

„Nicio operație nu este la fel cu o alta, chiar dacă procedurile sunt similare”

Medicul Tanita Mavriș a ales chirurgia pentru că-i oferea un mediu dinamic în care rigoarea intelectuală se întâlnește cu precizia tehnică. A dobândit o experiență vastă în timpul rezidențiatului la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“ din București, în special în domeniul chirurgiei oncologice.

A realizat peste 300 de intervenții chirurgicale pentru endometrioză profundă cu implicare intestinală în cadrul Bucharest Endometriosis Center,  precum și pentru patologii oncologice ginecologice și colo-rectale.

„Nicio operație nu este la fel cu o alta, chiar dacă procedurile sunt similare. Chirurgii trebuie să se adapteze constant la descoperiri neașteptate sau complicații în timpul intervenției, cum ar fi variații anatomice, leziuni tisulare sau progresii neanticipate ale bolii. În aceste momente, chirurgul trebuie să gândească creativ și să ia decizii în timp real pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru pacient. Această nevoie de improvizație și adaptare este similară cu modul în care un artist abordează o pânză goală sau o bucată brută de material, ajustându-și abordarea pe măsură ce avansează, iar așa cum un artist își investește emoțiile și dedicarea în creațiile sale, și chirurgii sunt implicați emoțional în bunăstarea pacienților lor. Actul chirurgical nu este doar un proces tehnic, ci implică empatie, grijă și o conexiune profundă cu pacientul și rezultatul“, a precizat medicul, care în fiecare zi se confruntă cu intervenții chirurgicale complexe și provocatoare.

Una dintre acestea a fost și cea în care o tânără, diagnosticată cu o formă rară și agresivă de cancer ovarian – un carcinom cu celule clare apărut pe un endometriom parietal, fusese inițial operată incomplet într-un alt spital pentru această formațiune tumorală (confirmată apoi prin examen histopatologic ca fiind carcinom cu celule clare asociat cu endometrioză) și apoi a venit la Tanita Mavriș.

„Intervenția chirurgicală pe care i-am efectuat-o a fost complexă și a constat în excizia completă a tumorii, inclusiv a structurilor parietale afectate, histerectomie totală cu anexectomie bilaterală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a uterului și a ovarelor) și excizia ganglionilor limfatici. Având în vedere implicarea peretelui abdominal, operat anterior, a fost necesară o reconstrucție parietală complexă pentru a restabili integritatea structurală și funcțională”, a explicat chirurgul.

Capacitatea medicului de a face față situațiilor de mare presiune și de a utiliza abilități practice dobândite pentru a rezolva problemele în timp real, dar și empatia sa au făcut ca din ce în ce mai multe cazuri complexe să i se adreseze. 

O altă pacientă cu un carcinom seros ovarian de grad înalt, stadiul IIIC, operat, a apelat la ajutorul dr. Mavriș.

„După ce pacienta a beneficiat de chimioterapie neoadjuvantă (n.r. – chimioterapie care se administrează înaintea unei intervenții chirurgicale), a venit pentru o intervenție chirurgicală extinsă de citoreducție maximală, în care au fost rezecați toți nodulii de carcinomatoză peritoneală, inclusiv de la nivelul peritoneului diafragmatic, omentectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a unui ligament peritoneal), apendicectomie (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a apendicelui), histerectomie totală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a uterului) cu anexectomie bilaterală (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare) și excizia ganglionilor limfatici de la nivel lombo-aortic si pelvin. Ca și chirurg generalist trebuie adesea să gestionez o gamă largă de cazuri, incluzând intervenții chirurgicale extrem de complexe. Diversitatea patologiilor și particularitățile cazurilor pe care le tratez necesită menținerea un set larg de abilități tehnice și capacitatea de a mă adapta rapid”, a spus medicul.

Chirurgie clasică- debulking versus laparoscopie în cancer ovarian

În cariera lor, chirurgii întâlnesc numeroase inovații și tehnologii noi care influențează semnificativ practica medicală.

Tehnicile minim invazive, precum laparoscopia și chirurgia robotică, permit efectuarea intervențiilor chirurgicale cu o precizie mai mare și o recuperare mai rapidă a pacienților. Însă

laparoscopia este rezervată cancerelor ovariene în stadii incipiente sau pentru biopsie.

„Pentru cancerele în stadii avansate, chirurgia deschisă este preferată pentru a asigura îndepărtarea completă a tuturor tumorilor vizibile, fapt ce nu poate fi obținut prin chirurgia laparoscopică. Scopul este de a îndepărta cât mai mult din masa tumorală posibil într-o procedură cunoscută sub numele de chirurgie de citoreducție sau debulking. Intervenția chirurgicală presupune histerectomie totală cu anexectomie bilaterală (îndepărtarea uterului, colului uterin și ambelor ovare și trompe), omentectomie infragastrică (șorțul de grăsime care acoperă intestinele în cavitatea abdominală), apendicectomie și va evalua spațiul retroperitoneal și paraaortic (în cazul în care pot exista ganglioni tumorali). Se vor îndepărta nodulii de carcinomatoză peritoneală sau organele la care s-a extins tumora, se vor preleva biopsii de la nivelul peritoneului și se va efectua lavaj peritoneal cu trimiterea unui eșantion pentru examen citologic”, a explicat medicul.

De chirurgie laparoscopică pot beneficia pacientele tinere, diagnosticate cu cancer de ovar în stadiu incipient, care își doresc o sarcină în viitor. Se poate realiza o intervenție chirurgicală conservatoare, prin care să se păstreze uterul și în unele cazuri unul dintre ovare, dacă este sănătos.

Cancerul ovarian este o boală complexă, care de cele mai multe ori nu este limitată doar la organele genitale. Implică adesea multiple organe din cavitatea abdominală, inclusiv intestinul subțire, colonul, splina, ficatul sau diafragmul. Chirurgii generaliști cu experiență oncologică sau chirurgii oncologi sunt pregătiți să gestioneze astfel de cazuri, asigurându-se că pot îndepărta tumorile din mai multe zone și pot rezolva complicații precum implicarea intestinelor sau metastazele hepatice.

„Când cancerul ovarian se extinde la alte organe, tratamentul devine semnificativ mai complicat, mai extensiv și implică tratament multidisciplinar ce implică medici din specialitățile: oncologie, radioterapie, radiologie intervențională. Cancerul ovarian nu este doar o boală ginecologică, chirurgii oncologi colaborează îndeaproape cu alți specialiști, inclusiv oncologi, radiologi și anatomopatologi, pentru a dezvolta planuri de tratament personalizate”, a spus dr. Tanita Mavriș.

Să fii un medic bun presupune mult timp dedicat profesiei, învățare continuă și adaptarea la noi tehnologii și tratamente, consideră medicul. Iar chirurgii trebuie mereu să învețe noi tehnici operatorii, să răspundă provocărilor date de cazurile dificile, dar și să mențină în același timp conexiunea cu pacienții.

„Pentru mine, a fi un medic bun înseamnă mai mult decât cunoașterea medicală. Este vorba despre empatie, comunicare și sprijinirea pacienților în cele mai dificile momente din viața lor. Chirurgia poate fi un domeniu cu mare presiune, iar chirurgul se poate concentra exclusiv pe aspectele tehnice ale unei proceduri. Cu toate acestea, înțelegerea impactului emoțional și psihologic asupra pacienților și familiilor acestora este esențială. Un chirurg care își face timp să asculte, să explice și să arate compasiune va construi încredere și își va întări relația pacient-medic”, a concluzionat dr. Tanita Mavriș.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife