Sari direct la conținut

Tulsi Gabbard, fostă democrată cunoscută pentru rostogolirea unei teorii a conspirației lansată de ruși, aleasă de Trump ca șefa Serviciului Naţional de Informaţii

HotNews.ro
Tulsi Gabbard / foto: Matt Freed / AP / Profimedia
Tulsi Gabbard / foto: Matt Freed / AP / Profimedia

Donald Trump a nominalizat-o miercuri pe Tulsi Gabbard, o fostă democrată în vârstă de 43 de ani și o critică a administrației Biden, pentru funcția de șef al Serviciului Naţional de Informaţii, relatează Reuters. 

Gabbard, care a părăsit Partidul Democrat în 2022 pentru a deveni independentă și a fost luată în considerare ca un posibil vicepreședinte, va prelua rolul deținut acum de Avril Haines ca oficial de top în comunitatea de informații din SUA, după ce președintele ales republican își va începe al doilea mandat în ianuarie.

Nu este de așteptat să întâmpine dificultăți în a fi confirmată în Senat, unde colegii republicani ai lui Trump vor deține majoritatea începând de anul viitor.

„Știu că Tulsi va aduce spiritul neînfricat care i-a definit cariera ilustră comunității noastre de informații, susținând drepturile noastre constituționale și asigurând pacea prin putere”, a spus Trump într-un comunicat.

Gabbard, a spus el, de mai bine de două decenii „a luptat pentru libertatea țării noastre și pentru libertatea tuturor americanilor”.

Gabbard are puțină experiență directă în activitatea de informații.

Ea a fost detașată în Irak din 2004 până în 2005 ca maior în Garda Națională din Hawaii și acum este locotenent colonel în rezervă.

Conspirații și declarații pro-ruse

Ea și-a depus candidatura în 2020 la alegerile primare democrate pentru a fi desemnată candidata partidului la prezidențiale. Într-o dezbatere, Gabbard a fost criticată de Kamala Harris pentru că a evitat să-l numească pe președintele sirian, Bashar al-Assad, „criminal de război”. 

Gabbard a vizitat în secret Siria în 2017 și l-a întâlnit pe Assad în ceea ce ea a numit o „misiune de constatare a faptelor”; ea și-a exprimat scepticismul cu privire la atrocitățile comise sub conducerea lui Assad.

În cele din urmă, a renunțat la cursa din 2020 și l-a susținut câștigător, Joe Biden. 

Forbes scria în 2022 că ea a distribuit pe contul său de X (fost Twitter) informații false despre implicarea Statelor Unite în laboratoarele biologice din Ucraina, susținând astfel o teorie a conspirației nefondată, susținută de Rusia, cum că SUA au dezvoltat arme chimice și biologice în Ucraina. 

SUA au avertizat atunci că informațiile false lansate de ruși că ar putea servi drept justificare pentru ca Rusia să folosească arme biologice și chimice împotriva Ucrainei.

Într-un videoclip de două minute, Gabbard spunea că în Ucraina există între 25 și 30 de laboratoare biologice finanțate de americani și a cerut o încetare imediată a focului în zona laboratoarelor, deoarece ar putea răspândi agenți patogeni periculoși.

The Guardian notează că Gabbard a fost mai rapidă decât Vladimir Putin pentru a da vina pe Biden pentru invazia rusă a Ucrainei. Ea a fost o critică dură a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. 

„Acest război și această suferință ar fi putut fi evitate dacă administrația Biden și NATO ar fi luat pur și simplu în considerare preocupările legitime ale Rusiei cu privire la posibila intrare a Ucrainei în NATO”, a scris ea pe X după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro