O federație din sănătate nu exclude o grevă a angajaților din spitale: „Reacționăm în funcție de cum ne tratați” / Ei critică Ordonanța trenuleț
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a criticat vineri măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua prin Ordonanța „trenuleț”, care stabilește anumite măsuri fiscale.
„În atenția Guvernului României: vă invităm să vă imaginați că în toată această perioadă de vacanță angajații din sănătate nu ar mai asigura continuitatea serviciilor medicale”, se arată într-un mesaj adresat Executivului, care discută zilele acestea forma finală a Ordonanței.
Unul dintre motivele pentru care angajații din sănătate sunt nemulțumiți este intenția Guvernului de a nu plăti orele lucrate suplimentar.
„De ce ar putea face asta?! Răspunsul este simplu: deoarece prin proiectul de OUG numit «Ordonanța trenulețul» intenționați să-i lipsiți de recompensa pentru sacrificiul pe care-l fac ei și familiile lor, fiind prezenți la serviciu într-o perioadă când toată lumea se află în vacanță! Adică, intenționați să le luați plata suplimentară pentru lucrul în zilele nelucrătoare”, explică reprezentanții FSSR.
„Nu doar că ați redus continuu nivelul despăgubirii pentru acest tip de sacrificiu, ce asigură continuitatea serviciilor medicale, ci acum intenționați să anulați acest drept”, acuză angajații din sănătate.
„Aplicând regula «după răsplată și faptă» (sau «reacționăm în funcție de cum ne tratați»), în mod firesc eliminarea acestei forme de recompensă va atrage după sine scăderea până la dispariție a acestui tip de sacrificiul pe care-l fac profesioniștii din sănătate”, conform aceluiași mesaj.
Federația anunță că va susține o eventuală grevă a angajaților din sănătate.
„În mod evident, dacă survine o astfel de situație și majoritatea angajaților din sănătate asumă participarea la grevă, Federația «Solidaritatea Sanitară» din România va declanșa această formă de protest, în discuție fiind anularea prin lege a unui drept prevăzut în Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate”, mai transmit cei de la FSSR.
Ei spun că „un «semnal tradițional» în această perioadă din partea celor care vă aflați la datorie ar putea fi o bună avertizare a guvernanților”.
Ce critică angajații din sănătate din Ordonanța „trenuleț”
FSSR spune că pe forma proiectului de OUG primită oficial de la Guvern se încearcă introducerea a „patru categorii de pierderi care afectează angajații din sănătate”:
- Veniturile salariale nu vor fi actualizate cu inflația. Asta înseamnă, în mod evident, o scădere a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale).
- Voucherele de vacanță nu vor fi acordate în 2025.
- Blocarea sporurilor; acestea în continuare NU intenționează să le raporteze la salariile de bază în plată. (La fel pentru tariful orar al gărzilor suplimentare.) Aceasta ar fi de departe cea mai mare pierdere pentru angajații din sănătate.
- Compensarea pentru cazul în care nu este acordat liberul corespunzător (suplimentar față de spor) pentru lucrul în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale (compensarea ce ar trebui acordată angajaților care lucrează în ture atunci când numărul total de libere primite într-o lună nu este egal cu numărul de libere existente în acea lună).
„Încercăm modificarea acestor prevederi la întâlnirea Guvernului cu confederațiile sindicale de mâine (n. red.: sâmbătă, 28 decembrie). Din ce știm deja, reacția colectivă rămâne cea mai bună soluție de presiune. Dat fiind termenul foarte scurt până la adoptare, singura soluție pentru o acțiune vizibilă o constituie protestele spontane – modelul protestului din pauza de masă fiind unul posibil”, au mai transmis vineri cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.
Proiectul de „ordonanță-trenuleț” prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor statului în anul 2025, care pornesc de la înghețarea salariilor bugetarilor, a burselor pentru studenți sau indemnizațiilor pentru veterani sau revoluționari până la blocarea angajărilor la stat și reducerea subvenției pentru partidele politice.