Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, despre „ordonanța trenuleț”: „Ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică” / Guvernul promite reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei 

Marcel Ciolacu, despre „ordonanța trenuleț”: „Ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică” / Guvernul promite reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei 
Marcel Ciolacu în Parlament (Inquam Photos / Octav Ganea)

Guvernul condus de Marcel Ciolacu spune că prin „ordonanța trenuleț”, care este de așteptat să fie adoptată luni, se vor reduce cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut (PIB). 

Marcel Ciolacu, împreună cu alți reprezentanți ai Guvernului, au avut sâmbătă, de la ora 13:00, discuții cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria. 

„La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a spus Marcel Ciolacu despre „ordonanța trenuleț”, conform unui comunicat al Guvernului. 

Prevederile din „ordonanța trenuleț” au drept scop reducerea cheltuielilor bugetare, explică Guvernul.

„Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut”, conform sursei citate anterior. 

Marcel Ciolacu spune că 69 de miliarde de lei au mers în 2024 către investiții și cheltuieli esențiale 

Premierul susține că în anul 2024 aproximativ 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB, au mers către „investiții și  cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar (din sistemul sanitar, educație, apărare, creșterea pensiilor, plățile pentru plafonarea prețului la energie, cheltuieli din domeniul sănătății, subvenții pentru transportul public etc)”. 

„În cadrul consultărilor, reprezentanții patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și au apreciat că este nevoie de un efort major și urgent de combatere a evaziunii fiscale”, se punctează în comunicatul de presă al Guvernului. 

Marcel Ciolacu le-a spus reprezentanților sindicatelor și patronatelor că nu e obligat să crească salariile, a afirmat, la Antena 3 CNN, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Națională” din România (FSNR), Gabriel Predica. După discuția de la Guvern, Predica a avertizat că în perioada următoare sunt posibile proteste spontane în spitale și a vorbit despre posibilitatea declanșării unei greve naționale. 

La reuniunea cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din partea Guvernului au mai participat, pe lângă Marcel Ciolacu, Marian Neacșu (vicepremier), Tánczos Barna (vicepremier și ministrul Finanțelor), Bogdan Ivan (ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului), Sebastian Burduja (ministrul Energiei), Florin Barbu (ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), Marcel Boloș (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), Daniel-Ovidiu David (ministrul Educației și Cercetării), Emil Hurezeanu (ministrul Afacerilor Externe), Mircea Fechet (ministrul Mediului, Apelor și  Pădurilor) și Alexandru Rafila (ministrul Sănătății).

INTERVIURILE HotNews.ro