Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care se ascunde de anchetatori, va fi arestat până luni / Liderul demis promite că va lupta „până la sfârșit”
Preşedintele sud-coreean demis, Yoon Suk Yeol, va fi reţinut înainte de expirarea, pe data de 6 ianuarie, a mandatului de arestare emis pe numele său, au anunțat miercuri anchetatorii, ca urmare a încercării eşuate a acestuia de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie, informează AFP.
Miercuri, 1 ianuarie, susţinători şi opozanţi ai lui Yeol s-au adunat în apropierea locuinţei fostului preşedinte, unde acesta s-a ascuns de câteva săptămâni, ignorând de trei ori citaţiile pentru a fi interogat cu privire la acţiunile sale de forţă, notează Agerpres.
Ordinul de arestare va fi aplicat „în termenul” stabilit, adică cel mai târziu până luni, le-a declarat jurnaliştilor Oh Dong-woon, şeful Biroului de anchetă privind corupţia personalităţilor de rang înalt (CIO).
Mesajul lui Yoon Suk Yeol
Yoon a promis, într-o declaraţie emisă miercuri, că va lupta înconjurat de susţinătorii săi „până la sfârşit”.
„Republica Coreea este în prezent în pericol din cauza forţelor interne şi externe care îi ameninţă suveranitatea şi a activităţilor elementelor anti-statale”, a scris el, într-un text distribuit protestatarilor, a confirmat purtătorul său de cuvânt pentru AFP.
Jo Seoung-lae, un deputat din Partidul Democrat, de opoziţie, a calificat mesajul lui Yoon drept „extrem de nepotrivit”, descriindu-l ca fiind „delirant” şi acuzându-l că încearcă să incite la confruntări.
Este pentru prima dată în istoria Coreei de Sud când un preşedinte în exerciţiu este vizat de un mandat de arestare, Yoon Suk Yeol fiind încă oficial în funcţie, în aşteptarea ca Curtea Constituţională să se pronunţe cu privire la demiterea sa, adoptată pe 14 decembrie de Adunarea Naţională.
În prezent, el este suspendat din funcţie, urmând ca Curtea să confirme sau să anuleze demiterea sa până la jumătatea lunii iunie.
Yoon Suk Yeol a luat prin surprindere Coreea de Sud pe 3 decembrie, când a proclamat legea marţială şi a trimis armata în parlament.
El a fost forţat să dea înapoi înainte de zorii zilei următoare, sub presiunea deputaţilor şi a miilor de manifestanţi.
Preşedintele demis este cercetat în special pentru „rebeliune”, o infracţiune teoretic pedepsită cu moartea şi i s-a interzis să părăsească ţara.