Ligia Deca, numită prorector la SNSPA: „Va aduce o contribuție semnificativă”
Fosta ministră a Educației a fost numită prorector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) miercuri, la 16 zile după ce a plecat din funcția deținută aproape doi ani în guvern.
Ligia Deca, care din 2022 este profesoară la SNSPA în Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, a fost numită prorector cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice, conform unui comunicat de presă transmis miercuri de SNSPA.
„Ligia Deca este o personalitate recunoscută în domeniul educatiei, la nivel național și internațional. În perioada octombrie 2022 – decembrie 2024, Ligia Deca a fost ministrul educației, perioadă în care a implementat politici educaționale importante, contribuind la dezvoltarea sistemului de învățământ din România”, explică SNSPA decizia.
În același comunicat se amintește și faptul că Deca a fost consiliera președintelui Klaus Iohannis din 2019 și până în 2022, când a preluat funcția de ministră a Educației și că a coordonat proiectul prezidențial „România Educată”.
„Ligia Deca a ocupat, de asemenea, funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, între 2015 și 2019, continuând să contribuie activ la dezvoltarea strategiilor educaționale naționale. În perioada 2010 – 2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, iar în perioada 2008-2010 a fost președinta Uniunii Europene a Studenților”, se arată în sursa citată anterior.
„SNSPA își exprimă încrederea că experiența vastă a doamnei Deca în domeniul educației și cercetării va aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor strategice ale instituției”, mai adaugă instituția de învățământ superior.
Rectorul SNSPA este Remus Pricopie, iar, pe lângă Ligia Deca, mai sunt alți patru prorectori: Emil Bălan, Mihai Păunescu, Crina Rădulescu și Nicoleta Corbu, conform site-ului universității.
SNSPA s-a aflat în centrul unul scandal anul trecut după ce publicația SNOOP a dezvăluit că profesorul Alfred Bulai chema studentele la terase pentru a discuta prestația lor la curs și le punea întrebări despre viața lor sexuală. La acel moment, ministerul condus de Ligia Deca a avut o reacție abia după trei zile de la apariția cazului Bulai în spațiul public, prin care a transmis că a cerut Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să facă verificări în universități cu privire la cazurile de hărțuire sexuală.
Ligia Deca a fost ministru al Educației până în 23 decembrie 2024, când a fost numit noul guvern condus tot de Marcel Ciolacu, iar locul i-a fost luat de fostul rector al Universității Babeș-Bolyai Daniel David.
Deca este considerată o apropiată a președintelui Klaus Iohannis. Deși a ajuns în funcția de ministră susținută de PNL fără a face parte din partid, ulterior a ales să se înscrie în formațiunea politică condusă în prezent de Ilie Bolojan. Ea a candidat pentru un post de parlamentar la alegerile din 1 decembrie, însă nu a reușit să ajungă în Parlament.