E oficial: Parlamentul European a aprobat acordul comercial post-Brexit. Ce mesaj a transmis șefa executivului european VIDEO
Parlamentul European a votat covârşitor în favoarea acordului comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană, depăşindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului, transmit Reuters şi AFP. Acordul a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi 32 de abţineri.
Procedura de votare s-a desfăşurat marţi, dar restricţiile impuse de coronavirus au făcut ca rezultatul să fie anunțat abia miercuri.
Președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, a transmis că este încrezătoare că acordul va fi respectat. Salutând votul din Parlamentul European, ea a mai spus că acest acord este fundamentul pentru viitorul parteneriat cu Marea Britanie și începutul unui nou capitol.
I warmly welcome the @Europarl_EN vote in favour of the EU-UK Trade and Cooperation Agreement.
The TCA marks the foundation of a strong and close partnership with the UK. Faithful implementation is essential. pic.twitter.com/aTU7cOB5Ck
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 28, 2021
Ursula von der Leyen a spus că acordul asigură integritatea pieței unice și protejează interesele și drepturile cetățenilor UE. Șefa executivului de la Bruxelles a insistat că documentul stabilește și mecanismele și instrumentele necesare pentru a se ajunge la soluții în cazul unor divergențe, dar și pentru aplicarea de sancțiuni.
„Să fiu foarte clară: Nu vrem să folosim aceste instrumente, dar nu vom ezita dacă va fi necesar. ele sunt esențiale pentru a garanta implementarea totală a acordului de retragerea din UE și a acordului comercial, care au fost negociate până la cel mai mic detaliu și agreate de ambele părți”, a declarat von der Leyen, potrivit Euronews.
Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri şi dezbateri dificile legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizaţie din care ţara a făcut parte timp de 47 de ani.
Acordul a fost aplicat în mod provizoriu de la începutul acestui an, pentru a oferi timp pentru ratificarea acordului. Această perioadă de graţie expiră la 30 aprilie.
În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.
Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit.
Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.