Sari direct la conținut

Micii comercianți, „blocați” în e-Factura: Declarăm aceleași informații de 3 ori și avem costuri în plus / Se blochează site-ul ANAF, nu reușim să transmitem

HotNews.ro
Disperarea antreprenorilor din cauza e-Factura, Foto: Ocusfocus | Dreamstime.com
Disperarea antreprenorilor din cauza e-Factura, Foto: Ocusfocus | Dreamstime.com

E mare vâlvă cu e-Factura acum: se blochează site-ul ANAF, nu reușim să transmitem, să producem datele și așa mai departe, dar dacă privim în ansamblu, e-Factura și Declarația 394 sunt cam același lucru, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), în cadrul unei conferințe CLCC.

„Declarația 394 e un jurnal de vânzări și cumpărări care o facem la sfârșitul lunii. Face aceleași raportări precum e-Factura. Mai avem Declarația 406 (SAF-T), care face exact același lucru. De doi ani încoace nu mai facem un singur lucru, ci un singur lucru de 3 ori”, a spus el.

În opinia sa, ar trebui ca Guvernul să găsească o soluție: dacă am implementat e-Factura, hai să scoatem Declarația 394, iar Declarația 406 să o simplificăm un pic.

Cum se străduiesc micii comercianți să transmită în e-Factura

El spune că micii comercianți nu folosesc sistemul gratuit al Ministerului de Finanțe privind e-Factura „pentru că nu funcționează și se blochează”.

„Ministerul de Finanțe ne trimite la diverse companii care iau facturile de la noi contra cost, le transpun în formatul pe care îl înțelege Ministerul de Finanțe, ni le trimite înapoi și noi le trimitem mai departe către Ministerul de Finanțe. În lanțul ăsta apar tot felul de bug-uri și de probleme”, a spus el.

  • „Plătim la companiile alea X bani per factură. Asta ne crește costurile și ne complică viața”

„Noi trimitem facturile pentru a fi transpuse în noul format. Apar niște bug-uri. Dânșii ne trimit înapoi: Aveți niște probleme acolo, nu se pupă niște lucruri. Noi le trimitem iarăși înapoi. Ulterior le trimitem către Ministerul de Finanțe. Se blochează site-ul Ministerului de Finanțe. A fost blocat de nenumărate ori. E o muncă extraordinar de greoaie. Asta nu rezolvă evaziunea fiscală”, a spus el.

Ce soluție e-Factura au propus micii comercianți

„Noi propusesem demult o soluție: nu mai poți emite nicio factură decât de pe site-ul Ministerului de Finanțe”, a precizat Paraschiv.

Instituția își făcea un site unde te autentificai și nu mai trebuia să scrii cine a emis factura, pentru că se completa automat câmpul vânzătorului.

„Completai câmpul beneficiarului în dreapta, scriai ce voiai în factură și când ai dat ENTER, îți dădea un număr unic care nu mai putea fi șters niciodată și factura ajungea la beneficiar”, a mai arătat reprezentantul ANCMMR.

Dacă aveai o problemă, spune el, de exemplu voiai să returnezi marfa, făceai storno.

„Aveam un control absolut asupra tuturor activităților economice din România”, amintește Paraschiv.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro