VIDEO Cum se aude vântul pe Marte și ce va face Perseverance în următoarele săptămâni
Roverul Perseverance al NASA a trimis luni o filmare spectaculoasă și primele sunete înregistrate pe o altă planetă, dar misiunea este abia la început pentru super-laboratorul de o tonă greutate. Echipa tehnică de la sol verifică pentru a vedea că toate instrumentele științifice funcționează, trebuie să se treacă la un nou software și experimentele vor începe ”în forță” la vară. Trebuie spus că din cauza atmosferei rarefiate de pe Marte, rafalele puternice de vânt se aud extrem de încet.
Clipul audio are 65 de secunde și timp de 10 secunde se aude vântul de pe Marte, însă foarte încet. Clipul trebuie ascultat la căști sau pe o boxă, la volum maxim. Densitatea aerului afectează modul în care se propagă sunetul și sunetele puternice se aud mult mai încet pe Marte decât s-ar auzi pe Terra.
În primele zile echipele NASA verifică și stabilizează sistemele electrice, termice și de comunicație ale rover-ului și verifică dacă toate instrumentele științifice funcționează și deci nu au avut de suferit la amartizare. Cel puțin patru zile va dura această verificare.
Unul dintre cele mai importante ”gadget-uri” din ”burta” roverului, elicopterul Ingenuity, a trimis acum câteva zile semnale care arată că este în perfectă stare de funcționare.
În plus, o operațiune extrem de importantă este trecerea roverului pe noul software cu care să se miște pe suprafață marțiană și trecerea completă va dura destul de mult timp.
Va fi pregătit și primul zbor de test al elicopterului marțian Ingenuity, dar pregătirea va fi complicată, fiindcă roverul va trebui să se depărteze la aproximativ 100 de metri pentru ca o cădere a micii aeronave să nu distrugă părți din rover. Primele teste vor fi făcute în primăvară și vor dura în total cam o lună, dar mai întâi va fi verificat modul în care bateriile solare ale elicopterului se încarcă.
Cei de la Jet Propulsion Laboratory se așteaptă ca misiunea roverului să dureze cel puțin doi ani și distanța parcursă să fie de cel puțin 15 km în craterul Jezero, însă cum au arătat misiunile din trecut, roverele pot funcționa mai bine de 10 ani și pot parcurge și peste 40 km dacă nu se defectează niciun sistem esențial.
Așadar, probabil că la vară vor începe din plin experimentele, inclusiv forajele și încercarea de a transforma dioxidul de carbon în oxigen. NASA a ales o abordare cumpătată, în pași mici, pentru a fi sigură că misiunea care a costat 2,7 miliarde dolari va fi un succes.