Eurobarometru: Cetățenii UE vor combaterea sărăciei și a inegalităților sociale / Euroscepticismul, în scădere pe fondul optimismului legat de planul de relansare economică
Pandemia de COVID-19 a schimbat prioritățile cetățenilor UE și a dus la creșterea încrederii față de blocul comunitar, arată un nou Eurobarometru comandat de Parlamentul European.
Mai mulți cetățeni au afirmat la sfârșitul lui 2020 că lucrurile se află pe calea bună la nivelul blocului comunitar decât în propriile țări și aproape 3 din 4 respondenți (72%) cred că planul de relansare economică al UE le va permite țărilor lor să își revină mai rapid de pe urma efectelor negative ale pandemiei.
72% din cetățenii UE cred că planul de revenire economică al blocului comunitar va ajuta țările lor
Optimismul față de planul de relansare al UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.
Studiul realizat în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut a descoperit de asemenea o creștere cu 10 puncte procentuale a numărului de cetățeni (50%) care au exprimat o opinie pozitivă despre UE comparativ cu toamna lui 2019 iar 66% din persoanele care au participat la sondaj s-au declarat optimiste cu privire la viitorul UE.
Evoluția favorabilității cetățenilor europeni față de UE. Click aici pentru imagine fullscreen.
Favorabilitatea față de UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.
Însă opiniile rămân pesimiste în privința pandemiei: 53% din respondenți au declarat că situația economică din țara lor se va înrăutăți în următorul an și doar 1 din 5 cred că situația economică la nivel național se va îmbunătăți în 2021.
Cel mai probabil datorită acestor îngrijorări, cetățenii UE au formulat de asemenea o nouă prioritate pentru Parlamentul European: 48% vor ca lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale să se afle în vârful listei de priorități.
Prioritățile cetățenilor UE. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.
Principala prioritate a cetățenilor UE pe țări. Click aici pentru a vedea imaginea fullscreen.
Deși sondajul arată creșterea favorabilității față de UE la finalul anului trecut, mulți cetățeni ai blocului comunitar vor în continuare reforme: doar 27% susțin Uniunea în forma actuală în timp ce 44% „susțin mai degrabă UE” dar vor implementarea de reforme.
Alți 21% privesc blocul comunitar „mai degrabă cu scepticism” dar afirmă că și-ar putea schimba opinia dacă vor fi făcute „reforme radicale”.