Sari direct la conținut

Alegeri SUA 2020 DW: A fost votul pentru președinție despre economie sau nu?

HotNews.ro
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images

Economia este adesea subiectul decisiv în alegerile din Statele Unite și o bună parte din date sugerează că așa s-a întâmplat și de această dată, în pofida faptului că suntem în mijlocul unei pandemii. Acest lucru l-a ajutat în mod clar pe Trump chiar dacă rezultatul final este încă neclar, scrie Deutsche Welle.

Dat fiind numărul de voturi rămase de numărat și evoluția raportărilor din unele state cheie ar fi hazardată o predicție asupra câștigătorului, însă un lucru este clar: a fost o cursă mult mai strânsă decât se așteptau majoritatea experților și a firmelor de sondare a opiniei publice.

Acest lucru reflectă starea unei țări extrem de divizate din punct de vedere politic însă și diferențele majore de opinie în ceea ce privește economia Statelor Unite.

Iar opiniile referitoare la economie pot îmbrăca mai multe forme, de la cine ar fi mai potrivit să gestioneze economia în următorii 4 ani la cât de bine s-a descurcat președintele Donald Trump în cursul mandatului.

De asemenea semnificativă este măsura în care alegătorii privesc economia ca un subiect critic în formarea opțiunii de vot.

Expresia „it’s the economy, stupid!” (e economia, prostule!), folosită prima dată de campania lui Bill Clinton în 1992, a devenit atât de utilizată în politica americană încât poate fi considerată un clișeu folosit indiferent de context.

Centrul independent Pew Research a publicat în luna august un studiu care a descoperit că 79% din votanții înregistrați afirmau că economia va fi foarte importantă pentru ei în aceste alegeri.

Procentul a fost mai mare decât pentru orice alt subiect și confortabil în fața sistemului de sănătate (68%), pandemiei de COVID-19 (62%) și infracțiunilor violente (59%).

Diferențe de priorități

Trei luni mai târziu, un exit poll realizat de CNN în ziua alegerilor a dezvăluit o situație similară. Peste 1 din 3 alegători chestionați au declarat că economia a fost cel mai important subiect în funcție de care s-au decis cu cine să voteze.

Însă aici intervine diferența fundamentală: doar 1 din 10 alegători Biden au declarat că economia este principalul motiv pentru care au votat cu el în timp ce în cazul lui Trump cifra a fost de 6 din 10.

Pentru votanții lui Biden pandemia a fost de departe cea mai importantă problemă (3 din 10) în timp ce în rândul alegătorilor lui Trump COVID-19 a fost un subiect aproape neglijabil (1 din 20).

Și cu toate acestea, peste jumătate dintre toți alegătorii au declarat că pandemia le-a cauzat dificultăți financiare în timp ce doar 4 din 10 afirmă că sunt într-o situație mai bună decât în urmă cu patru anu.

Aceste cifre ar putea explica de ce Trump a obținut atât de multe voturi în pofida faptului că aproape toate sondajele de opinie făcute până în ziua alegerilor îi acordau șanse foarte mici să îl învingă pe Biden.

Dacă exit poll-urile pot fi luate în serios, în mod clar cei care îl susțin pe președinte aprobă în general maniera în care acesta a gestionat economia.

Deși măsurile de carantină impuse pentru combaterea pandemiei au lovit puternic în economia americană, echipa de campanie a lui Trump a avut vești bune la finalul săptămânii trecute.

Cifrele pentru al treilea trimestru (iulie-septembrie) au arătat o revenire robustă a economiei SUA, aceasta crescând cu 33,1% în termeni anuali sau cu 7,4% în cifre trimestriale.

Promisiuni respectate?

Însă mulți dintre cei care au votat cu Trump și-au bazat decizia în mod clar pe starea economiei de dinaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Economia Statelor Unite a crescut spectaculos de când acesta a devenit președinte, chiar dacă era pe un trend ascendent și înainte.

Reducerile sale de taxe s-au dovedit populare în rândul alegătorilor republicani în timp ce abordarea sa agresivă în ceea ce privește comerțul global, în special în ceea ce privește China, au rămas populare în rândul multora dintre cei care l-au votat și în 2016.

În Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, statele din așa-numitul „rust belt”, promisiunile lui Trump au avut cel mai mare impact în 2016, acesta reușind să obțină voturile unor state tradițional democrate.

Iar alegerile de anul acesta se vor decide tot în aceste state în care încă se numără voturile.

Rezultatul final va depinde în mare măsură de modul în care alegătorii cred că Trump s-a ținut de promisiunile de a aduce înapoi locurile de muncă industriale în regiune.

Ultimele date privind voturile din aceste state îl dau însă pe Biden în fața președintelui republican.

Citește ultimele informații despre alegerile din Statele Unite LIVETEXT pe HOTNEWS:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro