Șefii Facebook, Google și Twitter sunt audiați miercuri în Senatul american pe tema unei legi care protejează marile companii de modul în care acţionează pe internet utilizatorii lor
Șefii de la Facebook, Google și Twitter vor fi audiați miercuri în Senatul SUA pe tema așa-numitei ”secțiuni 230” din dreptul american, secțiune foarte importantă ce definește responsabilitatea acestor platforme online față de conținutul publicat de useri. Republicanii vor să schimbe textul legii, nu au spus clar cum vor să-l modifice, însă mulți observatori spun că Trump vrea să pună și mai multă presiune pe rețelele sociale înainte de alegeri, mai ales că au început să-l taxeze pentru fake news în postări. Cei trei directori vor răspunde de la distanța, prin aplicații de videoconferință.
Subiectul, ”section 230” este un element cheie al dreptului american și definește responsabilitatea juridică a Facebook, Google și Twitter vis-a-vis de conținutul postat de useri. Cadrul actual îi nemulțumește pe republicani, iar Trump a spus în repetate rânduri că se va ocupa de schimbarea textului.
Textul secțiunii 230, adoptat în 1996, prevede o distincție importantă între două tipuri de site-uri: editorii, precum presa online, care sunt responsabili din punct de vedere juridic pentru conținutul publicat și companiile ”gazdă” precum Facebook, Twitter, forumuri, platforme sau blog-uri care sunt considerați ca fiind simplii intermediari tehnici unde oamenii postează opiniile.
Secțiunea merge pe următorul principiu legal: aceste companii care găzduiesc conținut nu sunt responsabile pentru ce pun userii pe platformele lor. Exact acest cadru de reglementare a permis dezvoltarea uimitoare a acestor platforme care au permis celor care au dorit să publice mesaje, să o facă, fără ca aceste companii care au găzduit postările să fie responsabile de problemele create de aceste postări.
Această protecție pentru platformele online nu este absolută, fiindcă aceste aplicații trebuie să suprime într-un interval de timp rezonabil, conținuturi considerate ilegale sau defăimătoare ce sunt semnalate de diverse persoane sau organizații.
Republicanii susțin de ani buni că sunt discriminați de aceste mari platforme online, iar acuzațiile s-au întețit în ultimele luni. Facebook, Youtube și Twitter sunt ”arătate cu degetul” că ar limita în mod intenționat mesajele conservatorilor, dar nu au fost aduse și dovezi în acest sens. Totuși, multe dintre figurile importante din tabăra conservatoare au un reach uriaș pe aceste platforme, în frunte cu Donald Trump, un ”star” pe Twitter.
Trump și susținătorii săi consideră că măsurile prezentate de rețelele sociale ca fiind ”anti-dezinformare” sunt în realitate măsuri contra răspândirii postărilor conservatorilor și nu măsuri care să limiteze în general circulația știrilor false. Trump și ”tabăra” sa spun că, de fapt, aceste platforme online, când moderează conținut, selecționează ce trebuie să apară și ce nu. Companiile au dezmințit mereu acest lucru și au explicat și că tehnic nu ar fi posibil, fiind milioane de postări.
Nu este clar cum vor exact republicanii să modifice secțiunea 230, dar o schimbare radicală a textului de lege ar putea ajunge să aibă consecințe dure asupra modului de funcționare a platformelor online.
Democrații au respins categoric acuzațiile cum că rețelele sociale le-ar fi favorabile, dar sunt și politicieni de stânga care vor modificarea secțiunii.
Platformele online spun că o suprimare totală a secțiunii 230 ar însemna sfârșitul rețelelor așa cum le știm, fiindcă, în absența acestei protecții, companiile ar fi direct responsabile în civil de orice postează userii, iar asta ar complica fantastic de mult totul și le-ar ”îngropa” în procese. O eliminare completă a textului pare foarte puțin probabilă, însă rămân posibile modificări substanțiale.
Audierea va fi condusă de senatorul republican Roger Wicker, iar întrebarea de bază va fi: acestă ”imunitate” garantată de secțiunea 230 este cauza comportamentelor necorespunzătoare ale acestor mari companii tech? Jack Dorsey, Sundar Pichai și Mark Zuckerberg sunt cei trei oameni super-cunoscuți care vor răspunde la întrebări.
Sursa: Le Monde