VIDEO Apple ”rupe” după 15 ani parteneriatul cu Intel și își va pune propriile procesoare în Mac-uri. De ce momentul este unul de referință
Tim Cook a anunțat oficial că Apple va pune pe Mac-uri propriile procesoare, renunțând la un parteneriat semnat în 2005 cu Intel. Primele computere cu chip-uri Apple vor ajunge pe piață la final de an, iar tranziția completă către procesoarele marca Apple va dura doi ani. Se estimează că Intel vinde procesoare în valoare de 3,4 miliarde dolari/an către Apple, iar decizia de acum este legată și de probleme ale Intel, dar mai ales de punctul în care a ajuns Apple.
Tim Cook a anunțat decizia, la conferința anuală a dezvoltatorilor care s-a ținut online. Johny Srouji, șeful diviziei de procesoare de la Apple, a spus că Mac-urile cu chip-uri Apple vor fi mai rapide și mai puternice și vor consuma mai puțin. Apple vinde aproximativ 20 de milioane de computere Mac pe an.
Este de așteptat ca chip-urile marca Apple să fie construite de una dintre marile companii din domeniu: Taiwan Semiconductor Manufacturing cu care deja Apple lucrează. Faptul că Apple a luat decizia de a renunța la colaborarea cu Intel este un semn clar că gigantul din Cupertino a devenit și mai puternic și mai independent și deci își poate permite o mișcare ce va costa mult pe termen scurt, dar poate aduce multe beneficii pe termen mediu și lung.
Apple a creat o echipă mare în domeniul procesoarelor, poprnind de la achiziția în 2008 a unui startup cu 150 de angajați numit PA Semi. Mai mulți oameni de la Apple au lucrat în trecut la Intel, inclusiv directorul diviziei, Johny Srouji, care a fost la Intel între 1993 și 2005.
Până în 2005 procesoarele de pe Mac-uri erau proiectate de o alianță numită PowerPC formată din Apple, Motorola și IBM, dar Steve Jobs a ajuns la concluzia că pentru Apple ar fi mult mai bună o colaborare cu Intel.
Acum însă se renunță la Intel și fiindcă această companie a avut probleme în ultimii cinci ani în cursa de a miniaturiza procesorul și a lansat abia în 2019 produse pe care oameni din industrie le așteptau încă din 2015-2016. Amânările de la Intel au ajutat business-ul concurenților Taiwan Semiconductor și Samsung Electronics.
Sursa: The New York Times
Cum au evoluat veniturile anuale ale Apple:
2004: 8,2 miliarde dolari
2008: 37,5 miliarde dolari
2011: 108,2 miliarde dolari
2015: 233,72 miliarde dolari
2019: 260 miliarde dolari