Der Spiegel: De ce se tem cercetătorii de un al doilea val de Covid-19?
Restricțiile stricte ale Germaniei în privința contactului dintre oameni nu au înfrânt virusul – ele doar au obținut mai mult timp pentru țară. Epidemiologii consideră că va veni un al doilea val, scrie Der Spiegel, citat de Rador.
Munca grea și privațiunile din lupta cu coronavirusul în Germania au fost dificile: fără centre de zi pentru copii, fără cumpărături, fără vacanțe, fără concerte. Dar măsurile chiar au efect. Țara lasă să-i scape un suspin de ușurare, iar mulți germani își doresc acum o revenire la normalitate. Însă experții, în loc să le spună oamenilor să se relaxeze, trag semnalul de alarmă. În țară se va răspândi un al doilea val, explică ei. S-ar putea întâmpla la vară sau, cum avertiza în martie Institutul Robert Koch, căruia îi sunt subordonate centrele de control al bolilor ale Germaniei, se va întâmpla „cel mai târziu la toamnă sau la iarnă”. Acela e punctul în care multe spitale și-ar putea atinge limitele.
Mai mulți epidemiologi de frunte sunt de acord că e o chestiune de „când”, nu de „dacă”. Iar atunci când extrem de contagiosul virus SARS-CoV-2 va reveni, consecințele ar putea fi mai grave decât la primul val. „Un asemenea val de infecții ar avea, evident, un impact complet diferit”, a declarat săptămâna trecută în cadrul popularului său podcast Christian Drosten, șeful departamentului de virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.
Dar cum se face că aceste măsuri de urgență – ale căror efecte secundare includ aducerea în genunchi a celor mai mari economii ale lumii – sunt insuficiente pentru combaterea acestui minuscul inamic? De ce măsurile de carantină, care au costat economiile lumii miliarde, nu au oprit răspândirea bolii? E posibil ca ele doar s-o fi încetinit înainte de a prinde viteză din nou.
Explicația poate părea surprinzătoare la prima vedere, dar este totodată una simplă. Până acum lanțurile de infectare au fost concentrate în anumite zone ale Germaniei – în comunități precum Heinsberg în statul german vestic Renania-Westfalia de Nord ori Rosenheim din Bavaria. Însă al doilea val nu va porni dintr-un mic număr de localități, ci de pe întreg teritoriul țării.
Covid-19 nu știe ce-s acelea demarcații stradale, limite municipale sau frontiere naționale – se răspândește invizibil din oraș în oraș, până ajunge pretutindeni. „Virusul va continua să se răspândească în toată Germania în următoarele câteva luni și săptămâni și pe parcursul verii”, a declarat Drosten.
Ceea ce nu sună atât de rău la prima vedere: e ca și cum fiecare comitat va avea câțiva pacienți cu Covid-19 – nici o problemă. Dar nu e chiar așa de simplu. O răspândire la nivel național va însemna că epidemia poate izbucni oriunde în țară – brusc și cu o viteză amețitoare.
Declanșarea unui incendiu de pădure
E ca și cum un grup de excursioniști ar aprinde un foc în pădure, iar vegetația din apropiere ar lua foc de la scânteile lui. După ce ei sting focul vor crede că au fost norocoși, dar cât timp dorm tăciunii continuă să ardă mocnit în vegetație, răspândindu-se tot mai departe. Nu va trece mult și o pală de vânt va fi tot ce e nevoie pentru a declanșa un incendiu de pădure în jurul lor.
Al doilea val de Covid-19 ar putea să apară în mod similar. Este ceea ce s-a întâmplat și acum un secol în cazul Gripei Spaniole. După un prim val, infecția letală s-a întors toamna în numeroase orașe, copleșindu-le cu acest al doilea atac.
Epidemiologii descriu efectul acestui al doilea val folosindu-se de cifra de reproducere a virusului, „R”, adică numărul indivizilor ce pot fi infectați de o persoană deja contaminată. Fără măsuri de control, se estimează că o persoană infectată cu coronavirus va contamina alte trei sau mai multe. În Germania această valoare este în prezent subunitară. Ceea ce reprezintă un succes de etapă, dar nu o victorie. Lanțurile contaminării continuă să se răspândească, pe tăcute, doar că un pic mai lent ca înainte.
Următorul obiectiv este să se țină sub control nu doar focare de infectări individuale, ci și potențiale „conflagrații”. Conform unui comunicat al grupului german de cercetare Inițiativa Helmholtz, dacă guvernul va permite mult contact între oameni, „activitatea se va relua inevitabil și va suprasolicita sistemul de sănătate în câteva luni”. Cercetătorii recomandă ca spațiul de manevră câștigat cu atâta greutate azi să fie folosit pentru extinderea masivă a capacității de testare și de detectare a contactelor de către autoritățile sanitare, astfel încât „epidemia să poată fi controlată pe termen lung”.
Al doilea val de Covid-19 s-ar putea să nu survină mai devreme de câteva luni. Însă acțiunile de astăzi vor determina dacă țara va fi capabilă să-l țină sub control atunci când va apărea, potrivit Rador care citează Der Spiegel.