Dacia ar putea relua producția în a doua parte din aprilie, spune ministrul economiei. În ce condiții speciale se poate face acest lucru
Reprezentanţii Dacia pregătesc un scenariu de reluare a producţiei, în aşa fel încât să protejeze sănătatea oamenilor, şi sunt optimist că acest lucru se va întâmpla poate în a doua parte a lunii aprilie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. ”Ei doresc să pornească lucrurile, dar sunt oarecum dependenţi de industriile din ţările europene, de producătorii mari, de lanţul de aprovizionare”, a mai spus ministrul.
„Dacia şi Ford au deja în şomaj tehnic (salariaţi – n. r.), la fel şi o parte din industria pe orizontală. Dacia are peste 16.000 de angajaţi, Ford 6.000. Sunt, probabil, în jur de 100.000 care lucrează pe industria orizontală în toată industria auto. Ei doresc să pornească lucrurile, dar sunt oarecum dependenţi de industriile din ţările europene, de producătorii mari, de lanţul de aprovizionare. După întâlnirea pe care a avut-o la Guvern aseară, am mai avut o videoconferinţă cu mai multe industrii, printre care şi cu cei de la Dacia, direct de la fabrică. Ei mi-au spus că pregătesc un scenariu de reluare a producţiei, în aşa fel încât să protejeze sănătatea oamenilor. Gândiţi-vă că acolo sunt 16.000 de salariaţi, dar gândesc un flux de lucru, în aşa fel încât să se respecte distanţa de 1 – 1,5 metri între salariaţi, să aibă măşti de protecţie, biocide, geluri de dat pe mâini, astfel încât lucrul să se desfăşoare în siguranţă. Acesta e un lucru pe care pe mine mă bucură. Asta înseamnă că oamenii aceştia gândesc să dea drumul la producţie”, a spus ministrul, la Digi 24.
Acesta a adăugat că Dacia este un brand naţional şi că „este esenţial ca acolo să înceapă producţia pentru economia României”.
„Sunt optimist că, în cursul lunii aprilie, poate în a doua parte a lunii aprilie, la Dacia va începe producţia”, a punctat oficialul.
Automobile Dacia a întrerupt producţia la uzinele din Mioveni pe data de 19 martie până 5 aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic.
„Compania anticipează că activitatea comercială va fi reluată rapid după încheierea crizei sanitare. La momentul respectiv vor fi implementate măsuri corespunzătoare, în acord cu partenerii sociali, ceea ce va permite companiei să răspundă cererii comerciale”, preciza constructorul auto.