Sari direct la conținut

Șeful Google spune că tehnologiile legate de inteligența artificială trebuie neapărat reglementate, dar în mod judicios

HotNews.ro
Sundar Pichai, Foto: Google
Sundar Pichai, Foto: Google

​Șeful Google, Sundar Pichai, a spus într-un discurs la Bruxelles, că tehnologiile de inteligență artificială trebuie cu siguranță reglementate, dar acest lucru va trebui făcut în mod judicios. UE studiază modul în care să reglementeze aceste tehnologii și va prezenta propuneri în februarie, partea complicată fiind că inteligența artificială, deși va revoluționa economia, va duce și la desființarea de locuri de muncă și la tehnologii de supraveghere și de recunoaștere facială foarte invazive.

Sundar Pichai a spus că reglementarea trebuie să fie făcută în mod judicios și trebuie păstrat un echilibru între potențialele prejudecăți și oportunitățile la nivel social.

El a spus că acest set de reguli nu are de ce să pornească de la zero, fiindcă în unele segmente deja s-au conturat unele reguli utile.

El a vorbit despre o ”abordare prudentă” care să nu se traducă prin impunerea unor reguli mult prea dure și a dat ca exemplu tehnologii precum mașinile autonome unde este nevoie de un set de reguli cu totul noi, în timp ce în domeniul sănătății deja există reguli ce pot fi extinse mai ușor pentru a include și produse ce folosesc tehnologii de AI.

”Companii precum a noastră nu pot pur și simplu să construiască tehnologii noi și apoi să lase forțele pieței să decidă cum vor fi folosite. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tehnologiile vor fi folosite pentru lucruri bune și că vor fi accesibile tuturor.

Pichai a dat ca exemplu tehnologiile de recunoaștere facială și deepfake-urile, ca fiind zone în care IA poate fi utilizată în mod distructiv, adăugând că responsabilitatea companiilor este să facă lucrurile în mod corect. El a spus că Google a făcut publice seturi mari de date pentru a ajuta cercetătorii să construiască unelte cât mai bune pentru a detecta falsurile.

Până acum planurile SUA diferă față de cele ale UE în ceea ce privește reglementarea acestor tehnologii puternice, în sensul că SUA pare să susțină o abordare mai ”soft”, în timp ce UE vrea reguli mai radicale, cum ar fi o interzicere pentru cinci ani a aplicării tehnologiilor de recunoaștere facială în spațiul public.

Surse: AFP, Bloomberg

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro