Sari direct la conținut

Netanyahu spune că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seara că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie.

„Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel” ca Hamas, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o „nouă viziune, o schimbare” în enclava palestiniană, care să implice „securitatea şi controlul israelian”, relatează agenția EFE şi publicația The Times of Israel, citate de Agerpres.

„Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a adăugat el.

În cursul conferinţei de presă susţinute la cartierul general al armatei din Kiryah (în Tel Aviv), Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o „greşeală teribilă”.

Prim-ministrul israelian a promis de asemenea să continue războiul împotriva Hamas „până la capăt” şi până la „victoria finală” asupra organizaţiei teroriste, afirmând că nu a reuşit să facă acest lucru în cursul precedentelor cicluri de conflict, întrucât nu a existat un consens intern sau internaţional în acest sens.

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului, dar Netanyahu respinge această posibilitate, argumentând că ANP şi Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”.

Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, presiunilor internaţionale din ce în ce mai accentuate pentru o încetare a focului în războiul împotriva Hamas, care a început la 7 octombrie şi continuă să provoace morţi, răniţi şi strămutări în Fâşia Gaza.

„Desigur, resimţim presiunea internaţională, nu o voi nega, dar, de când a început războiul, am creat un spaţiu internaţional împotriva acestei presiuni, vorbesc cu zeci de lideri în fiecare zi (…) Nu suntem întotdeauna de acord, dar până la urmă este războiul nostru, noi suntem cei care decidem”, a subliniat Netanyahu.

„Nu există altă modalitate de a învinge”

Potrivit premierului israelian, războiul purtat de trupele israeliene „este justificat” şi nu trebuie să se oprească până când nu-şi va atinge cele trei obiective: recuperarea tuturor ostaticilor, distrugerea Hamas şi asigurarea faptului că gruparea islamistă nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel.

„Nu există nicio modalitate de a atinge aceste obiective fără a învinge şi nu există nicio modalitate de a învinge fără o prezenţă (militară) la sol”, a spus el.

În acelaşi timp, Netanyahu a promis „să facă tot ce este posibil” pentru a-i aduce înapoi din captivitate pe ostaticii rămaşi în mâinile Hamas, lansând totodată un apel ferm către mişcarea libaneză Hezbollah să nu înceapă un război de amploare împotriva Israelului pentru că aceasta ar duce – potrivit lui – la distrugerea Libanului.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie în urma unui atac surpriză al Hamas, care a cuprins lansarea a mii de rachete asupra Israelului şi infiltrarea a aproximativ 3.000 de combatanţi palestinieni care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 240 în comunităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.

De atunci, forţele israeliene desfăşoară o ofensivă terestră, aeriană şi maritimă în enclava palestiniană, care s-a soldat – potrivit bilanţului Hamas – cu 15.000 de morţi, cu aproape două milioane de persoane strămutate care trăiesc în mijlocul unei crize umanitare grave.

Acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas ce a durat şapte zile – negociat de Qatar, Egipt şi SUA – a fost întrerupt vineri, cele două părţi acuzându-se reciproc de aceasta. În cadrul acordului respectiv, 105 ostatici deţinuţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile din Israel.

_______

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro