Eurostat: Sunt de şapte ori mai multe femei decât bărbaţi în UE care trăiesc singure cu copiii
Statisticile Eurostat spun că cifra femeilor care trăiesc singure cu copiii este de șapte ori mai mare decât cea a bărbaților, că numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților, iar satisfacția asupra vieții este similară la ambele categorii, notează Mediafax.
Datele culese și interpretate de Eurostat precizează că în toate statele membre femeile părăsesc casa părintească şi se căsătoresc mai devreme decât bărbaţii.
„Analizele privind aceste momente importante din viaţă arată, de exemplu, că în medie în UE în 2017 femeile au părăsit casa părinţilor cu doi ani mai devreme decât bărbaţii (la vârsta de 25 de ani pentru femei şi la vârsta de 27 de ani pentru bărbaţi). Femeile s-au şi căsătorit mai devreme în toate statele membre, diferenţa de vârstă la prima căsătorie fiind mai mare de 3 ani în Bulgaria, Grecia şi România (în 2016) şi mai mică de 2 ani în Irlanda, Portugalia şi Marea Britanie (2015). În ceea ce priveşte naşterea primului copil, femeile din UE au născut în medie la vârsta de 29 de ani în 2016, de la 26 de ani în Bulgaria şi România, la 31 de ani în Spania şi Italia”, reflectă cifrele Eurostat.
Totodată, statistica spune că femeile trăiesc mai mult decât bărbații.
„O altă diferenţă semnificativă între femei şi bărbaţi este speranţa de viaţă. În toate statele membre, femeile au trăit mai mult decât bărbaţii – media în UE a fost de 83,6 ani pentru femei şi 78,2 ani pentru bărbaţi în 2016, o diferenţă de 5,4 ani. La nivelul statelor membre, diferenţa între femei şi bărbaţi s-a situat între 10-11 ani în Letonia şi Lituania şi sub 4 ani în Danemarca, Irlanda, Malta, Olanda, Suedia şi Marea Britanie”, se mai precizează în document.
În portretul statistic al Eurostat se subliniază deopotrivă că sunt cu 5% mai multe femei decât bărbați în Uniunea Europeană, raportul fiind de 105 femei la 100 de bărbați.
Pe de altă parte, în privința tinerilor, raportul se inversează cu același procent, fiind mai mulți tineri în vârstă de până la 18 ani decât tinere.
„De şapte ori mai multe femei decât bărbaţi trăiesc singure cu copiii”, arată datele Eurostat.
Analizând cum trăiesc femeile şi bărbaţii, fie în cuplu, singuri, cu sau fără copii, la nivelul UE, din datele centralizate de Eurostat se pot observa distincții multiple în 2017. Astfel, 7,6% dintre femeile cu vârste între 25 şi 49 de ani trăiau singure cu copiii, în comparație cu 1,1% dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă. Procentul persoanelor singure fără copii din această grupă de vârstă este de 9,6% pentru femei şi 16,3% pentru bărbaţi.
„O altă grupă în cadrul căreia există diferenţe mari între femei şi bărbaţi este cea a persoanelor singure în vârstă de 65 de ani şi peste: procentul femeilor vârstnice care trăiau singure (40,4%) era de două ori mai mare decât procentul bărbaţilor (19,9%)”, mai spun cifrele europene.
Potrivit sursei citate, în cazul altor grupe există diferenţe mai mici. În rândul persoanelor tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, 8,5% dintre femei şi 8,1% dintre bărbaţi trăiau singuri. Observația este valabilă şi în cazul celor care trăiesc în cuplu: 45,1% dintre femeile în vârstă de 15 ani sau peste şi 48,4% dintre bărbaţii de aceeaşi vârstă din UE trăiau în cuplu.
„Femeile şi bărbaţii sunt la fel de mulţumiţi de vieţile lor”, arată datele. Eurostat precizează că în ciuda diferențelor regăsite între bărbați și femei în alte aspecte ale existenței, în privința satisfacţiei cu privire la viaţă, percepţia este aproape identică. Media europeană arată că femeile în vârstă de 16 ani şi peste această vârstă au situat la 7 pe o scală de la 0 la 10 satisfacţia cu privire la propria viaţă în 2013 şi bărbaţii au situat-o la 7,1. În majoritatea statelor membre, evaluările au fost identice sau diferențele insesizabile.
Eurostat și institutele naţionale de statistică din statele membre ale UE şi ţările AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb -n.r.) au realizat o publicație digitală numită Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa – un portret statistic”, care își propune compararea femeilor şi a bărbaţilor în vieţile lor de zi cu zi și, în același timp, să arate cât de similară sau diferită este viaţa cotidiană a acestora în ţările europene.