România a câștigat litigiul cu Alpiq AG Elveția, la tribunalul arbitral internațional ICSID, deschis în urma insolvenței Hidroelectrica
România a câștigat litigiul arbitral în care a fost chemată în judecată de către Alpiq AG Elveția (Alpiq) în fața tribunalului arbitral internațional, constituit sub egida Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de la Washington (ICSID), potrivit unui comunicat citat de Mediafax. Alpiq a solicitat obligarea României la plata a peste 450 de milioane dolari cu titlu de despăgubiri, pretinzând încălcări ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolvență a SPEEH Hidroelectrica SA.
În acest litigiu, România a fost reprezentată de către societățile de avocați Zamfirescu Racoți & ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS (ZRP) și TĂNĂSESCU GAVRILĂ & ASOCIAȚII (TGA).
„Prin acțiunea arbitrală promovată în fața tribunalului arbitral ICSID, compania-mamă a traderilor de energie Alpiq a solicitat obligarea României la plata a peste 450 de milioane $ cu titlu de despăgubiri, pretinzând încălcări ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolvență a SPEEH Hidroelectrica SA și denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie încheiate de către traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA. Alpiq a afirmat că România a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocând, printre altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului de a acorda un tratament just și echitabil”, potrivit comunicatului.
Tribunalul arbitral internațional a reținut că este competent să soluționeze litigiul arbitral, respingând excepțiile de necompetență ridicate de România.
Totodată, Tribunalul Arbitral a hotărât că România și-a respectat obligațiile asumate și că nu a încălcat drepturile investitorului Alpiq și, pe cale de consecință, prin hotărârea arbitrală pronunțată la data de 9 noiembrie 2018, a respins toate capetele acțiunii arbitrale. Hotărârea arbitrală poate fi atacată cu acțiune în anulare, mai arată comunicatul citat de Mediafax.