Sari direct la conținut

S-a stins din viaţă Inge Feltrinelli, ultima "aristrocrată" a lumii editoriale

HotNews.ro
S-a stins din viaţă Inge Feltrinelli, ultima "aristrocrată"  a lumii editoriale

Era imaginea lumii editoriale internaţionale, amica şi de multe ori confidenta unor scriitori celebri şi intelectuali de vârf, a pictorilor, o adevărata icoană a acelei lumi liberale care a fost cultura din ceea de-a doua parte a secolului XX, potrivit Rador care citează La Stampa.

Inge Feltrinelli, care s-a stins din viaţă miercuri noaptea la vârsta de 88 de ani, lasă în urmă o moştenire importantă de poveşti, pasiuni, aventuri, cea mai importantă dintre toate fiind salvarea editurii sale, după ce Giangiacomo Feltrinelli, care a intrat în clandestinitate urmărind cu pasiune un vis revoluţionar, a fost găsit mort la Segrate, în 1972. Iar ea, care până atunci fusese cunoscută mai mult ca fotografă, a reuşit să-i strângă pe toţi într-un moment extrem de dificil şi să înlesnească succesiunea şi creşterea profesională a fiului Carlo, aflat deja de ceva timp la conducerea editurii.

Inge Schöntal, de origine evreiască şi, desigur, germană, a reuşit s-o fotografieze în anii 1950 chiar pe Greta Garbo. Era irezistibilă. Avea o profundă cunoaştere a relaţiilor interpersonale, pe care nu o etala niciodata. „Ea ştia”, deoarece cunoştea viaţa şi oamenii. Cu acel irezistibil accent străin, cu eleganţa sa fantezistă, a fost probabil editorul italian cel mai cunoscut de public şi de cititori. Şi, timp de mulţi ani, şi cel mai combativ.

„Cărţile sunt totul, cărţile sunt viaţă, iar viaţa lui Inge Feltrinelli Schonthal a fost plină de cărţi, librari, editori, scriitori şi cititori. Preşedinta editurii Giangiacomo Feltrinelli şi simbol al culturii secolului XX ne-a părăsit astăzi la vârsta de 87 de ani” – comunică editura. Care o evocă ca pe o ”sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru activităţile întregului grup. Inge Feltrinelli a fost un manager exigent, dar în acelaşi timp un om cu o viziune inovatoare, promotorul entuziast al unor activităţi noi, cum ar fi barajul menit să apere independenţa şi autonomia culturii şi toate manifestările gândirii libere».

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro