Dreptul publicului la informații prevalează asupra dreptului la uitare al persoanelor condamnate – CEDO
Dreptul publicului de a accesa informații arhivate pe internet prevalează asupra dreptului la uitare al persoanelor condamnate, afirmă Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, într-o decizie pronunțată joi și citată de AFP.
Instituția a fost sesizată de doi frați germani, condamnați în 1993 pentru crimă, care considerau că menținerea numelor lor în articole disponibile pe mai multe site-uri de știri constituie o încălcare a dreptului la viață privată.
Eliberați în urmă cu 10 ani, cei doi frați cereau anonimizarea datelor personale care îi priveau în articole Spiegel, din presa regională și de la un post de radio, realizate în perioada procesului și condamnării.
În primă instanță și în apel, câștigaseră în țara lor, dar curtea germană de justiție a casat deciziile pe motivul că nu au ținut cont suficient de „interesul publicului de a fi informat”.
Curtea germană a subliniat „riscul ca presa să se abțină la postarea online a arhivelor sau să omită elementele individualizate” în reportaje, pentru a evita solicitarea dreptului la uitare.
În 2010, cei doi frați s-au orientat spre CEDO.
În decizia lor, judecătorii CEDO au afirmat că „subscriu deplin” la concluziile curții federale germane.
„Includerea în reportaje a elementelor individualizante, precum numele complet al persoanei vizate, constituie un aspect important al muncii presei”, arată ei.
Potrivit acestora, „disponibilitatea reportajelor” în cauză contribuie „la o dezbatere de interes general pe care scurgerea timpului nu o face să dispară”.