Sari direct la conținut

Document Guvernul PSD a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii și în 2013: Ce a arătat atunci o analiză a Comisiei de Prognoză, în urma căreia Ponta a renunțat la idee

HotNews.ro
Evolutia randamentelor la Pilonul II si III de pensii, Foto: CNP
Evolutia randamentelor la Pilonul II si III de pensii, Foto: CNP

Naționalizarea Pilonului II de pensii a mai fost luată în calcul în 2013, când Guvernul Ponta informa FMI și Comisia Europeană că a început ‘o analiză exhaustivă’ pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii. Într-o analiza a sistemului de pensii din România realizată în acel an de Comisia Națională de Prognoză, document obținut acum de HotNews.ro, se arăta că dezvoltarea pilonului II a fost un succes, cu randamente bune peste inflație. În iulie 2014, premierul Ponta anunța că a decis să nu naţionalizeze fondurile private de pensii, ci să le lase să investească.

Întrebată duminică seara, la Antena 3, despre documentul oficial, în care apare negru pe alb specificată intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile la Pilonul II în perioada 1 iulie-31 decembrie, Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a declarat că aceasta ar fi o propunere a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cu care Ministerul Muncii nu este de acord și care nu se va întâmpla.

  • „Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o Ordonanță de Urgență și nici nu se va transpune. Ea trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, această propunere, nu soluție. Nu suntem de acord cu ea. Una este să discutăm despre pilonul II care devine opțional sau nu și alta este să..(..) Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii.’, a spus Olguța Vasilescu.

În replică, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat luni dimineață pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar și că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II.

  • Comisia de Prognoză face analize și previziuni în corelare cu prevederile Programului de Guvernare ori la cerințele Ministerului de Finanțe: Ce analiză a făcut în 2013 asupra sistemul de pensii

De unde până unde ar fi venit această propunere a Comisiei de Prognoză (CNSP) despre care vorbește ministrul Olguța Vasilescu?

Comisia de Prognoză precizează chiar pe prima pagină a site-ului său că ‘elaboreaza prognoze privind dezvoltarea economico-sociala a României pe termen scurt, mediu si lung, în corelare cu prevederile Programului de guvernare, ale strategiilor nationale, sectoriale si regionale, precum si pe baza tendintelor din economia nationala si cea mondiala’ sau că ‘realizeaza analize și previziuni pentru fundamentarea proiectelor de buget, în concordanță cu cerințele Ministerului Finantelor Publice.

Cu alte cuvinte, Comisia Națională de Prognoză face de regulă recomandări cu privire la politicile publice de care Guvernul poate sau nu să țină cont atunci când își fundamentează deciziile.

Dacă vă amintiți, naționalizarea Pilonului II de pensii a mai fost luată în calcul în 2013, când Guvernul Ponta informa FMI și Comisia Europeană că a început ‘o analiză exhaustivă’ pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii.

În același an, Comisia Națională de Prognoză a realizat o analiză exhaustivă (64 de pagini) privind funcționarea sistemului de pensii din România. În acest document, care nu a fost făcut public, dar pe care HotNews.ro vi-l prezintă acum, se arăta că dezvoltarea pilonului II a fost un succes, cu randamente bune peste inflație. În iulie 2014, premierul Ponta anunța că a decis să nu naţionalizeze fondurile private de pensii, ci să le lase să investească.

Redăm mai jos câteva informații legate de succesul Pilonului II de pensii:

  • Încetinirea creşterii economice a reliefat importanţa sistemelor de pensii private. În ciuda scurtei istorii a sistemelor de pensii private în România (al treilea pilon începând din a doua jumătate a anului 2007 şi al doilea pilon începând din mai 2008), dezvoltarea sa a fost de succes.
  • – Activele totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, incluzând cei doi piloni capitalizaţi — obligatoriu şi facultativ — administraţi privat, la sfârşitul anului 2012 erau de 10,24 miliarde lei (2,31 miliarde euro, BNR — curs de schimb 31 decembrie 2012), în creştere cu 49,39% faţă de sfârşitul anului 2011 (creştere cu 45,71% raportat la moneda euro). Astfel, la sfârşitul anului 2012, activele totale reprezentau 1,74% din PIB, în timp ce valoarea înregistrată la 31 decembrie 2011 a fost de 1,1 9%.
  • – Investițiile activelor aparținând atât pilonului II cât și pilonului III au condus la randamente bune, peste inflație în perioada analizată.

Documentul integral este atașat articolului.

Amintim faptul că în data de 20 iunie 2017, Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că Pilonul II de pensii va disparea pana la finalul anului, urmând să rămână doar Pilonul I si III.

  • Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toti cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii inapoi”, a spus atunci Mișa.

Pentru detalii citește: Ministrul desemnat al Finantelor, Ionut Misa: Pilonul II de pensii va disparea. Raman doar Pilonul I si III

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro