Sari direct la conținut

Antena 3, somata de CNA pentru doua editii "In gura presei" in care Mircea Badea a criticat protestatarii din Piata Victoriei

HotNews.ro
Mircea Badea, Foto: Captura Antena 3
Mircea Badea, Foto: Captura Antena 3

Televiziunea Antena 3 a fost somata public de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), marti, pentru doua editii ale emisiunii „In gura presei” in care prezentatorul Mircea Badea a criticat protestatarii din Piata Victoriei, folosind un limbaj injurios, scrie News.ro.

Somatia a fost propusa de Radu Calin Cristea, in baza articolului 40 alineatul 5 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia „moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”. Gabriel Tufeanu a propus o amenda de 10.000 de lei, care nu a trecut la vot.

„Tot ce spune Mircea Badea in cele doua emisiuni este in felul urmator: ca protestatarii au fost manipulati, ca cei care i-au manipulat sunt abjecti, ca au interese politice, ca cei care au iesit in piata sunt niste robotei, ca nu stiu sa citeasca. Numai cei de la Antena 3 stiu sa citeasca. Numai ei au inteles ca exista o decizie a Curtii Constitutionale. In rest nimeni nu a inteles nimic. Toti au fost manipulati, nimeni dintre cei care s-au aflat si se afla si acum in Piata nu gandesc. Nu mai zic de limbaj… Este vorba despre faptul ca in ambele emisiuni cei care chipurile i-ar fi indemnat pe protestatari, care au fost zeci de mii, sa iasa in strada, sunt niste ticalosi care au facut deservicii Romaniei. (…) Toti protestatarii sunt impotriva statului de drept si fac un rau imens imaginii Romaniei – asta a spus domnul Mircea Badea de mai multe ori in aceste emisiuni. Chiar daca dreptul la opinie este garantat, acestea sunt niste minciuni pe care le spune dansul. Acestea nu sunt opinii, sunt niste minciuni”, a spus Dorina Rusu.

„Domnul Mircea Badea nu vorbea despre lucruri reale. Vorbea despre o hotarare a Curtii Constitutionale, dar nu vorbea despre faptul ca au existat in ordonanta 13 si alte prevederi care au scos lumea in strada, dovada ca a si fost retrasa, dovada si ce se intampla astazi. (…) E un amestec de minciuni si injurii. Dupa parerea mea asta inseamna manipulare. Poate ca unii nu stiau, dar cei mai multi stiau despre ce este vorba. Felul in care sunt puse impreuna toate informatiile astea mie mi se pare ca asta inseamna manipulare”, a mai spus Dorina Rusu in sedinta CNA.

Intervenind, Monica Gubernat le-a reamintit membrilor CNA ca rolul lor este de a aplica legea si ca problema in cazul acestor emisiuni este cea de limbaj.

„Vreau sa va reamintesc ca nu suntem aici sa tinem cu o parte sau cu cealalta. Aici suntem sa aplicam legea. Aici suntem sa judecam pe legislatia audiovizuala. Asa cum a spus domnul Popescu, si din punctul meu de vedere, pe limbaj este o problema, nu pe opiniile exprimate. Cine stabileste care a fost informarea incorecta? Cine stie ce este corect sau nu pe acest subiect?”, a spus Gubernat.

„Din cate stiu eu de un an, de cand se intampla lucrurile astea, informarea corecta nu presupune sa spui ca zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru ca i-au manipulat politicienii, ONG-urile lui Soros si ca toti cei care au iesit in strada fac parte dintr-un aparat de propaganda odios care are ca efect o imagine dezastruoasa a Romaniei. Asta e parerea mea. Dupa parerea mea, asta este lipsa de informare corecta”, a raspuns Dorina Rusu.

Radu Herjeu a spus, de asemenea, ca in aceste emisiuni a fost folosit limbaj injurios, dar a precizat ca Mircea Badea si-a exprimat o opinie.

„Exista limbaj injurios, nu e nici primul, nici ultimul. Pe de alta parte, faptul ca Mircea Badea si impreuna cu el cateva milioane de oameni ii considera pe cei din Piata manipulati, dezinformati, este o opinie. Faptul ca ei considera ca institutii si persoane publice i-au instigat pe acei oameni sa iasa in piata bazandu-se pe faptul ca nu sunt informati cum trebuie si dandu-li-se informatii ori eronate… Toate acelea sunt niste opinii (…) Da, televiziunile manipuleaza, toate televiziunile si toate emisiunile politice care au legatura cu acest lucru”, a spus Herjeu.

Intr-una din editiile reclamate, Mircea Badea spus ca oamenii care au iesit in strada, folosind mesajul „#Rezist”, au iesit, de fapt, impotriva statului de drept.

„In realitate, cei care au iesit in strada, instigati de presedintele in functie, de Laura Codruta Kovesi si de niste politicieni odiosi care acum vor la guvernare, deci oamenii care au iesit in strada, de fapt au fost impotriva statului de drept! Aia cu Rezist, hashtag Rezist, este un curent, hashtag Rezist, impotriva statului de drept! Stiu ca toata propaganda uriasa securista, merge in sensul in care, si asa s-a spus pe plan international, s-a propagat aceasta minciuna, aceasta mistificare oribila ca hashtag Rezist de fapt sustine statul de drept si a iesit ca sa sanctioneze derapajele si atacurile la statul de drept. Nu! In realitate este exact invers. Cum asa? Extrem de simplu! hashtag Rezist a iesit de fapt in strada, impotriva unei hotarari a CCR de anul trecut, din iulie. Anul trecut in luna iulie, CCR a spus in motivare, ca, citand Comisia de la Venetia, a spus ca trebuie prag la abuzul in serviciu. Cand Guvernul in functie a incercat sa reglementeze prin OUG ceea ce CCR stabilise cu luni in urma, au iesit in strada oamenii, multi dintre ei de buna credinta, indusi in eroare de niste politicieni oribili plus o „sufragerista stalinista”, care le-au spus ca e nenorocire. De fapt, ei au iesit impotriva statului de drept, intrucat statul de drept nu e presedintele Iohannis, statul de drept nu e o procuroare, fie ea si sef! Statul de drept nu este Gorghiu si nici Nicusor Dan! Statul de drept este format mai intai si mai intai, din instante, din judecatori! De aicea, stat de drept!”, a spus, intre altele, Mircea Badea.

Editiile reclamate ale emisiunii „In gura presei” au fost difuzate pe 21 si 22 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro