Sari direct la conținut

Ofcom, institutia de reglementare a audiovizualului britanic: Investigam ancheta difuzata de Sky News despre presupusi traficanti de arme in Romania

HotNews.ro
Presupusi traficanti de arme din Romania, Foto: Captura YouTube
Presupusi traficanti de arme din Romania, Foto: Captura YouTube

Ofcom (The Office of Communications), institutia de reglementare a audiovizualului in Marea Britanie, a transmis, luni, agentiei de presa News.ro, ca a demarat investigatia in cazul anchetei pe care postul britanic Sky News a difuzat-o pe 7 august privind presupusi traficanti de arme din Romania.

„Investigam daca o ancheta a Sky News care a intentionat prezentarea unui trafic de arme pe teritoriul Romaniei a respectat regulile noastre in privinta acuratetei”, a transmis un purtator de cuvant al Ofcom pentru News.ro.

Institutia a precizat ca s-au inregistrat, in total, 190 de reclamatii in cazul Sky News.

Reprezentantii Ofcom au precizat pentru News.ro ca este prea devreme sa comenteze asupra posibilului rezultat al investigatiei si, implicit, asupra posibilelor sanctiuni pe care le-ar putea primi Sky News.

La solicitarea News.ro, Ofcom a precizat, pe 10 august, ca va analiza cu atentie inainte de a decide daca va investiga cazul. La acel moment, institutia primise sase reclamatii.

In urma unei alte solicitari, tot in luna august, Ofcom a explicat pentru News.ro: „Regulamentul nostru cere ca programele de stiri sa fie corecte. Am primit 12 reclamatii referitoare la materialul Sky News, pe care le analizam cu atentie inainte de a decide daca sa demaram o investigatie”.

Institutia a precizat ca identitatea oricarui reclamant este confidentiala si ca nu poate preciza din ce tari provin acele reclamatii.

Ofcom a mai precizat ca va analiza reclamatiile in aproximativ zece zile lucratoare inainte de a decide daca lanseaza o investigatie.

Unul dintre cei care au spus ca s-a adresat Ofcom in cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache. Conform unui raspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat in sesizarea transmisa Ofcom „caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate in reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a Romaniei in randul publicului britanic”.

Consiliul National al Audiovizualului a solicitat Ofcom, la sfarsitul lunii august, sa analizeze reportajul difuzat pe 7 august de postul britanic Sky News in legatura cu un presupus trafic de armament facut pe teritoriul Romaniei, prin prisma legislatiei britanice din domeniul audiovizualului referitoare la informarea corecta a publicului, respectarea acuratetei si impartialitatii in ceea ce priveste opiniile si punctele de vedere exprimate in legatura cu acest subiect.

Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca relatia cu Marea Britanie este dificila in contextul in care anchetatorii asteapta in continuare raspunsul in cazul comisiei rogatorii prin care se cere inclusiv acceptul ca un magistrat de la combaterea criminalitatii organizate sa participe la unele acte de cercetare.

Daniel Horodniceanu a precizat ca, pana la acest moment, autoritatile britanice nu au raspuns in vreun fel cererii de comisie rogatorie formulate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) care fac ancheta in dosarul „Sky News”.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, acuzati ca au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, in care apareau ca traficanti de arme, au fost eliberati din arest preventiv in 10 octombrie si sunt cercetati sub control judiciar.

Procurorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Televiziunea britanica Sky News a difuzat, in 7 august, un reportaj despre care a spus ca a fost filmat in Romania, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

„Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (…). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu faceau nicio distinctie”, au scris jurnalistii de la Sky News.

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme aveau de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in urma acestui reportaj, afirmand ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro