EXCLUSIV Consiliul Concurentei: Vom analiza tarifele maxime RCA propuse de catre ASF, dar nu pentru a verifica corectitudinea calculelor si a modelelor actuariale folosite
ASF trebuie sa stabileasca pana pe 19 octombrie tarifele maxime RCA care vor fi aplicate de asiguratori timp de 6 luni. Transportatorii au acuzat luni, 10 octombrie, ca ‘ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, intinzand o mare capcana Consiliului Concurentei, care va fi institutia care va trebui sa isi asume comunicarea acelor rezultate’. La solicitarea HotNews.ro, Consiliul Concurentei a precizat ca ‘va analiza tarifele maxime de prima propuse de catre ASF, dar nu pentru a verifica corectitudinea calculelor si a modelelor actuariale folosite, ci pentru ca mecanismul sa fie rezonabil si sa nu creeze discriminari pe piata’.
- Ce spune Consiliul Concurentei despre rolul sau in plafonarea tarifelor RCA:
„Legea concurentei are ca scop protectia si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor. Conform reglementarilor in domeniul concurentei, cand se constata aparitia unor situatii de criza, dezechilibre majore intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul, prin HG, poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Consiliul Concurentei avizeaza Hotararea de Guvern care prevede plafonarea tarifelor din punct de vedere al oportunitatii implementarii acestei masuri.
In cazul de fata, Guvernul a constatat o situatie extraordinara si a considerat ca se impune plafonarea tarifelor de prima RCA. Autoritatea de Supreveghere Financiara (ASF) a fost desemnata, conform OUG 54/2016, sa stabileasca tarifele maxime de prima pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare.
Mecanismul prin care urmeaza sa se realizeze aceasta plafonare este urmatorul:
- ASF va elabora metodologia de calcul a tarifelor maxime de prima, in calitate de reglementator
- pe baza metodologiei de calcul, a unor modele actuariale si a datelor obtinute de la societatile de asigurare, ASF va propune Guvernului spre aprobare tarifele maxime de prima calculate,
- Guvernul va adopta aceste tarife prin HG, avizata in prealabil de Consiliul Concurentei.
Autoritatea de Concurenta va analiza proiectul de HG din punct de vedere al motivarii conditiilor de criza care au condus la aceasta situatie. De asemenea, aceasta analiza va avea in vedere si tarifele maxime de prima propuse de catre ASF, dar nu pentru a verifica corectitudinea calculelor si a modelelor actuariale folosite, ci pentru ca mecanismul sa fie rezonabil si sa nu creeze discriminari pe piata„, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Consiliului Concurentei.
ASF a anuntat miercuri, 5 octombrie, ca a aprobat metodologia de calcul a tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, rezultata dupa analiza observatiilor primite din partea UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat si mai multor persoane fizice. In urma propunerilor primite, ASF a revizuit formula de calcul. Autoritatea spune ca va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule pana pe 19 octombrie 2016 si ca in zilele urmatoare va proceda la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala, proces in care va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala.
HotNews.ro a solicitat ASF sa precizeze care sunt tarifele maxime pe categorii de vehicule, rezultate in urma acestei metodologii si sa explice cu cifre cum au ajuns la aceste tarife la fiecare categorie de vehicul in parte.
Din raspunsul prmit reiese ca publicarea si explicarea publica a tarifelor RCA maxime stabilite de ASF va fi facuta abia dupa ce acestea vor fi avizate de Consiliul Concurentei si adoptate de Guvern prin Hotarare.
- „Metodologia de calcul al tarifelor de prima maxime pentru RCA se va aplica pe setul de date utilizat in analiza efectuata de Milliman, date care sunt in curs de actualizare. In baza acestei metodologii, ASF va face calculele tehnice necesare, iar tarifele rezultate vor fi supuse avizului Consiliului Concurentei. Avand in vedere ca tarifele sunt adoptate in baza prevederilor articolului 4, alineat 3 din Legea concurentei nr. 21/1996, dupa avizare acestea trebuie aprobate de Guvern, prin hotarare, urmand ca apoi sa fie facute publice.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.
Pentru detalii citeste: ASF: Preturile maxime la RCA vor fi facute publice abia dupa ce vor fi avizate de Consiliul Concurentei si adoptate de Guvern