Sari direct la conținut

Piata RCA in primele sase luni din 2016: Dupa falimentul Astra, Asirom a trecut pe primul loc la venituri/Preturile au crescut la un maxim istoric, pe fondul cresterii daunelor si despagubirilor platite

HotNews.ro
Piata RCA in primele sase luni din 2016, Foto: ASF
Piata RCA in primele sase luni din 2016, Foto: ASF

Ulterior falimentului Astra, analiza datelor raportate de societatile de asigurari a reliefat faptul ca redistribuirea pietei s-a realizat intre un grup restrans de societati, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins si City Insurance, remarcandu-se cresterea semnificativa a Asirom pana la nivelul de aproximativ 26% din piata RCA, arata datele ASF. Prima medie RCA anualizata a crescut cu circa 13,15% in 2015 atingand un maxim pentru ultimii 5 ani atat in cazul persoanelor fizice, cat si al persoanelor juridice, acest trend de crestere continuand si in trimestrul doi din acest an, pe fondul cresterii semnificative a daunelor si despagubirilor platite de asiguratori.

  • Principalele concluzii ASF despre piata RCA in prima jumatate a anului 2016:

Piata RCA a fost supusa unor socuri semnificative in anii 2015-2016, cu jucatori importanti aflati fie in insolventa, fie in dificultate financiara. Cu toate acestea, in anul 2016 a fost resimtita si o crestere a interesului unor noi societati de a intra pe acest segment de piata (Grawe Romania a notificat ASF, la inceputul anului 2016, intentia de a intra pe piata RCA; grupul ERGO, unul din cei mai importanti jucatori la nivel european, a achizitionat recent pachetul de actiuni al societatii Credit Europe Asigurari – Reasigurari S.A., prin intermediul careia urmeaza sa isi intensifice prezenta pe piata asigurarilor generale din Romania, inclusiv pe segmentul RCA).

Ulterior falimentului Astra, analiza datelor raportate de societatile de asigurari a reliefat faptul ca redistribuirea pietei s-a realizat intre un grup restrans de societati, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins si City Insurance, remarcandu-se cresterea semnificativa a Asirom pana la nivelul de aproximativ 26% din piata RCA.

  • Venituri in crestere cu 33,22% pana la 2,09 miliarde lei pe RCA in primele sase luni din 2016

In primul semestru al anului 2016, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a fost de 2,09 miliarde de lei, cu 33,22% mai mult fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cresterile de tarife RCA operate in ultimul an, coroborate cu necesitatea optimizarii costurilor prin contractarea unor polite cu durata de valabilitate mai mare, au determinat anumite schimbari in optiunile consumatorilor. In al doilea trimestru al anului 2016 a fost observata o crestere semnificativa a ponderii politelor RCA emise pe o perioada de 12 luni (35,68% din politele incheiate in trimestrul al doilea din 2016 au fost pe perioada de 12 luni, comparativ cu 32,62% in aceeasi perioada a anului trecut). Raportandu-ne la practicile altor state europene, pe piata din Romania a fost evidentiata ponderea mult prea mare a politelor RCA pe perioada de 6 luni, aspect care se reflecta inclusiv intr-un cost anualizat mai mare.

  • Evolutia primei medii RCA

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu circa 13,15% in 2015 atingand un maxim pentru ultimii 5 ani atat in cazul persoanelor fizice, cat si al persoanelor juridice. La aceasta tendinta a contribuit majorarea semnificativa a valorii daunei medii si a valorii totale a despagubirilor brute platite comparativ cu anul 2010. Acest trend de crestere a continuat usor si in al doilea trimestru al anului 2016, avand in vedere primele medii la nivel de piata.

  • Dauna medie

Dauna medie RCA platita in al doilea trimestru al anului 2016 a crescut, comparativ cu trimestrul 1 2016, atat pe daune materiale, cat si pe vatamari corporale.

Al doilea trimestru din anul 2016 a consemnat un varf istoric al daunei medii platite pentru persoane fizice, de 7.325 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul I 2016. Dauna medie platita a fost mai mare cu 18,3% fata de trimestrul I din 2016, respectiv cu 14% fata de trimestrul II din 2015. Aceasta crestere a daunei medii platite a fost determinata de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% fata de trimestrul I 2016.

Statistica privind toate politele RCA atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice arata cresteri ale daunei medii cu circa 15% in al doilea trimestru al 2016, fata de primul trimestru al aceluiasi an si cu aproximativ 11,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Rata daunei combinata a fost in trimestrul al doilea al anului 2016 de 104,2% fata de 127,08% in aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile intregii piete de asigurari din Romania (asigurari generale si de viata) in primul semestru al anului 2016, au ajuns la un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5 miliarde de lei (valoarea include activitatea societatilor de asigurare din tara si din strainatate, precum si cea a sucursalelor), in crestere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Ambele segmente de asigurari, atat cele generale (AG), cat si cele de viata (AV) au consemnat un avans, in prima jumatate a anului 2016, de aproximativ 11% si respectiv de 10%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro