Olanda a intrat oficial în recesiune, Ungaria rămâne pentru al patrulea trimestru în recesiune
Economia olandeză a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an, după ce consumul populației dar și exporturile au înregistrat un recul, arată datele semnal transmise miercuri de Biroul lor de Statistică.
A cincea economie a zonei euro (după Germania, Franța, Italia și Spania) s-a contractat cu 0,3% în al doilea trimestru, după ce scăzuse cu 0,4% în primele trei luni ale anului.
Economia Ungariei s-a redus cu 0,3% din aprilie până în iunie, comparativ cu ultimele trei luni, o a patra contracție trimestrială consecutivă care a sfidat așteptările analiștilor din sondajul Bloomberg, care mizau pe o creștere de 0,2% care ar fi însemnat ieșirea din recesiune. Economia s-a contractat cu 2,4% față de un an mai devreme, a anunțat miercuri biroul de statistică. Este cea mai lungă perioadă de contracție a economiei din 1995 încoace.
Recesiunea s-a prelungit, spun specialiști citați de Reuters din cauza inflației ridicate care a afectat puterea de cumpărare a oamenilor și a blocat consumul.
Economia Ungariei s-a redus cu 2,4% anual în al doilea trimestru, pe baza datelor preliminare neajustate, sub previziunile analiștilor pentru o contracție de 1,2%. Trimestrial, PIB-ul a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv.
Potrivit Biroul Central de Statistică industria și serviciile de piață ar fi contribuit la performanța economică slabă, în timp ce performanța bună a sectorului agricol a mai atenuat din recul.
Gospodăriile din Europa Centrală au fost sub presiunea inflației ridicate, determinată în mare parte de creșterea prețurilor la alimente și energie, inflația din Ungaria atingând un vârf de peste 25% față de an în primul trimestru, înainte de a încetini la 17,6% anual în iulie.
Banca Națională a Ungariei a fost prima din Europa Centrală care a început să reducă dobânda-cheie de la 18% la 15% în august. Numai că aceste dobânzi mari au paralizat practic creditarea, iar din estimările guvernamentale (care vizau o creștere a PIB-ului de 1,5%) s-a ales praful.
Într-o declarație făcută după anunțul Statisticii maghiare, atât ministrul Economiei, cât și cel de Finanțe au spus că economia va ieși din recesiune în următoarele trimestre.