Sari direct la conținut

Distribuitorii de energie sunt nemultumiti ca ANRE vrea sa elimine plafonul care limiteaza reducerile de tarife

HotNews.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a promovat un proiect prin care elimina din legislatie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distributie, fapt care a starnit nemultumirea companiilor de distributie. Potrivit normelor de pana acum, tarifele de distributie pot varia de la un an la altul, in termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distributie si cu 7% pentru tariful mediu ponderat, se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Insa, reglementatorul vrea sa elimine din legislatie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distributie, in conditiile in care a anuntat deja ca intentioneaza sa reduca tarifele de distributie cu procente intre 5 si 16% pentru anul viitor.

Operatorii din domeniu spun ca aceasta decizie le afecteaza activitatea, la fel cum a fost in deciziei de acum un an de reducere a ratei reglementate a rentabilitatii companiilor de distributie a energiei electrice. „Dupa un an de la reducerea neasteptata a ratei reglementate a rentabilitatii companiilor de distributie a energiei electrice, ANRE a supus dezbaterii publice, in regim de urgenta, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice ACUE considera ca o astfel de modificare brusca a reglementarilor, prin care ANRE elimina din legislatie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distributie, va afecta semnificativ activitatea operatorilor”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, ordinul ANRE, aprobat luni, 7 decembrie, precizeaza ca limitarea impusa variatiei tarifelor de distributie de la un an la altul se refera doar la cresterea acestor tarife. Astfel, reglementatorul vrea sa elimine din legislatie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distributie, in conditiile in care a anuntat deja ca intentioneaza sa reduca tarifele de distributie cu procente intre 5 si 16% pentru anul viitor, dar pastreaza pragul privind majorarile, in scopul protejarii utilizatorilor retelelor. In plus, aceste procente anuntate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fara consultarea operatorilor de distributie, ale caror calcule difera de cele ale reglementatorului.

Reamintim ca saptamana trecuta au fost puse in dezbatere publica ordine ale ANRE privind reducerea de la 1 ianuarie 2016 a tarifelor de distributie a energiei electrice cu 5,54% pana la 16,3%, in functie de distribuitor si de tensiune (mica, medie sau inalta). Cele mai mari reduceri ar fi la ENEL, intre 13,75% si 16,3%. La CEZ ar fi intre 10,98% si 11,14%, la E.ON intre 9,28% si 10,11%, iar la Electrica intre 5,54% si 14,4%. Aceasta in conditiile in care in 2015, distribuitorii, ENEL, CEZ, E.ON, Electrica, au beneficiat de tarife mai mari decat ar fi fost justificat. Cu 10-15% in plus, conform calculelor ANRE.

Membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima surprinderea si, totodata, ingrijorarea fata de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislatia secundara in timpul perioadei de reglementare, fara o consultare prealabila corespunzatoare cu operatorii si fara analiza tuturor efectelor asupra pietei de energie si, implicit, a consumatorilor.

Membrii ACUE considera ca o astfel de modificare brusca a reglementarilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distributie, asa cum s-a intamplat si in cazul reducerii ratei reglementate a rentabilitatii, iar o noua diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investitii in retele, planificate pentru anii urmatori.

ACUE atrage atentia ca, prin modul in care a promovat aceasta modificare, ANRE nu a respectat principiile programului de masuri „Better Regulation” adoptat de Comisia Europeana, in scopul unei mai bune legiferari, prin organizarea unor consultari eficiente si concrete.

Federatia ACUE a cerut insistent, in ultimii ani, asigurarea unui cadru legal stabil si predictibil astfel incat sectorul energetic sa se poata dezvolta durabil si echilibrat. De asemenea, ACUE a semnalat reglementatorului anumite principii si recomandari privind modul de elaborare a normelor legale necesare functionarii pietei de energie, demers determinat de impredictibilitatea procesului de initiere a actelor normative emise de ANRE, de lipsa unei analize prealabile privind impactul asupra pietei, precum si de lipsa unor note de fundamentare si a unor reale consultari publice cu privire la anumite proiecte de reglementari.

ACUE a transmis reglementatorului ca este necesara imbunatatirea modului in care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabila a unei etape destinate „analizei de impact” a proiectelor de acte normative care, in aplicarea principiului „evaluare inainte de actiune”, sa analizeze toate potentialele consecinte pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promoveaza.

Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie sustine ca este necesara publicarea acestor analize de impact si stabilirea unui termen rezonabil si suficient in care toate persoanele si entitatile interesate sa poata consulta temeinic aceste studii publicate de reglementator, sa poata efectua analizele si evaluarile proprii pentru a avea posibilitatea de a transmite propuneri pertinente, concludente si utile asupra acestora.

Realizarea tuturor obligatiilor legale privind transportul si distributia energiei electrice implica prestarea eficienta neintrerupta si la un nivel superior de calitate a acestor sevicii, pe baza unor costuri justificate ale operatorilor. De asemenea, protectia utilizatorilor retelelor de energie electrica, inclusiv a consumatorilor vulnerabili, nu se face prin tarifele de distributie.

Intre anii 2008 si 2014 au fost realizate investitii semnificative in retelele de transport si distributie a energiei electrice, in valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, in perioada 2008-2013, in retelele de distributie a gazelor naturale in scopul intretinerii, extinderii si imbunatatirii calitatii acestora.

In ultimii zece ani, companiile de energie electrica si gaze naturale, membre ale Federatiei ACUE, au investit in Romania circa 8,7 miliarde de euro si au realizat investitii, in 2015, de aproximativ 600 de milioane de euro, ceea ce dovedeste angajamentul consensual al acestora fata de sectorul energetic romanesc si, implicit, fata de toti consumatorii de energie din Romania.

Investitii semnificative suplimentare sunt, insa, necesare in viitor pentru a imbunatati calitatea retelei si a o aduce la nivele similare cu cea existenta la nivel european.

Federatia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numara grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON Romania, ENGIE, Distrigaz Sud Retele, ENEL Romania, CEZ Romania, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un numar total de circa 30.000 de angajati si cu o cifra de afaceri anuala de peste 5,4 miliarde de Euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro