Planificarea financiara – la indemana fiecaruia dintre noi
- Fa-ti un plan de economisire
Fie ca ne dorim sa acumulam o rezerva financiara de siguranta pentru situatii neprevazute, sa economisim pentru educatia copiilor, pentru o pensie linistita, pentru o casa sau masina noua, punctul comun de plecare in atingerea acestor obiective il constituie elaborarea unui plan pentru economisire sau investitii.
Fie ca ne dorim sa acumulam o rezerva financiara de siguranta pentru situatii neprevazute, sa economisim pentru educatia copiilor, pentru o pensie linistita, pentru o casa sau masina noua, punctul comun de plecare in atingerea acestor obiective il constituie elaborarea unui plan pentru economisire sauinvestitii.
O regula empirica simpla de stabilire a bugetului de cheltuieli ale unui individ/ unei familii presupune ca 80% din venituri sa fie alocate pentru prezent (consum) si 20% pentru viitor (economisire). In realitate, proportia optima intre consum si economisire variaza in functie de multe elemente, cum ar fi venitul disponibil, gradul de indatorare, varsta, educatia, cultura sau standardul de viata. Un astfel de plan de economisire poate fi elaborat alaturi de un consultant financiar specializat, tinand cont de diferite scenarii economice si financiare si luand in calcul circumstantele specifice ale fiecarui individ.
Economisirea periodica (ex. cu frecventa lunara) reprezinta primul pas in construirea unui portofoliu de active financiare care sa permita indeplinirea obiectivelor personale pe termen mediu. Spre exemplu, 100 de euro economisiti lunar la un randament mediu de 5% p.a. vor genera aproximativ 83,000 euro dupa 30 ani, suma care ar permite incasarea unei pensii/ rente lunare de aprox 550 eur pe o perioada de 20 ani. Efectul compunerii dobanzii de la o perioada la alta joaca un rol important in acumularea averii pe termen lung (se spune ca Einstein considera “dobanda compusa” cea mai puternica forta din univers-CFA Institute (2014) – Essentials of a more secure retirement). Prin capitalizarea periodica a dobanzii, suma obtinuta la finalul perioadei investitionale creste exponential relativ la durata investitiei. Revenind la exemplul anterior, aceeaşi suma de 100 de euro economisita lunar la 5% p.a. va aduce doar 41,000 euro dupa 20 ani. Altfel spus, crescand orizontul de economisire de la 20 la 30 ani suma obtinuta din aceste plasamente ipotetice se dubleaza.
- Gandeste-te la o strategie de investitii
O strategie de investitie bine conturata a sumelor economisite trebuie sa tina cont de cateva principii de baza legate de: (i) lichiditate, (ii) toleranta la risc si asteptari de randament, (iii) diversificare si (iv) orizont investitional.
Mentinerea unei parti din portofoliu in active lichide cu un grad scazut de risc (ex. fonduri de obligatiuni sau titluri de stat cu maturitati scurte, depozite bacare) este necesara pentru a preintampina situatiile, asteptate sau neasteptate, in care investitorul are nevoie de lichiditati. Lichiditatea poate fi generata si prin vanzarea unor instrumente financiare din portofoliul investitorului cu un grad mai ridicat de risc (ex. actiuni, obligatiuni cu maturitati lungi), dar vanzarea acestora intr-un context de piata nefavorabil poate determina marcarea unor pierderi. Ponderea activelor lichide se poate stabili in functie de obiectivele pe termen scurt (1-3 ani), care nu pot fi finantate din venituri curente (ex. achizitionarea unui autoturism sau avans pentru obtinerea unui credit ipotecar) dar si de standardul de viata al investitorului. Cele mai bune practici in domeniul de planificare financiare recomanda mentinerea unuei rezerve financiare in active lichide echivalente cu cheltuielile curente pe un orizont de cel putin 6 luni.