Sari direct la conținut

Foarte puțini șoferi au renunțat la polițele RCA de la Euroins, care vor expira automat în 8 septembrie. ASF cere Guvernului să intervină

HotNews.ro
Trafic in Bucuresti, Foto: Robert Luca / Dreamstime.com
Trafic in Bucuresti, Foto: Robert Luca / Dreamstime.com

Șoferii asigurați RCA la Euroins au trimis până acum doar 63.000 de cereri de denunțare a polițelor de asigurare auto, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA intrat în faliment. În condițiile în care ​una din patru mașini asigurate RCA are o poliță Euroins, care va expira automat în 8 septembrie, ASF a propus Guvernului prelungirea cu 3 luni a acestui termen.

Valentin Ionescu, director general asigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat recent la Euronews România că autoritatea a propus Guvernului prelungirea valabilității polițelor de asigurare emise de către Euroins.

  • „Având în vedere evoluțiile din piața asigurărilor și în scopul protecției consumatorilor, ASF a propus prelungirea valabilității polițelor. Deci, dacă această propunere pe care noi am înaintat-o Guvernului, de proiect de ordonanță de urgență, va trece, denunțarea polițelor RCA se va face undeva la începutul lunii decembrie”, a spus acesta.

Motivul este numărul mare de polițe RCA care ar rămâne în vigoare, pentru că puțini șoferi și-au denunțat polițele emise de Euroins.

  • „În urma analizelor făcute, în urma schimbului de informații pe care noi le-am avut cu Fondul de Garantare, văzând că nu sunt foarte multe denunțări și că rămân, totuși, multe polițe în vigoare, am venit după analiza pe care am făcut-o internă, am venit cu această propunere de prelungire a denunțării polițelor în loc de 8 septembrie, să avem 8 decembrie”, a spus oficialul ASF.

CITR, lichidatorul judiciar al Euroins: Până acum am primit doar 63.000 de cereri de denunțare a polițelor RCA

Euroins avea 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare la data de 17 martie 2023, când ASF i-a declarat insolvența și i-a retras autorizația de funcționare.

Surse din ASF au precizat recent pentru HotNews.ro că „la data de 19 iulie 2023 erau în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, respectiv 25% din totalul celor peste 7,2 milioane de polițe RCA în vigoare, potrivit datelor raportate la ASF de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR)”.

Potrivit legii, polițele mai sunt valabile până la data de 8 septembrie, inclusiv, dată de la care aceste contracte vor expira automat, astfel că șoferii în cauză ar trebui să-și facă din timp altă asigurare RCA.

Pentru aceasta ar trebui să denunțe polița RCA chiar la Euroins, a cărui conducere a fost preluată acum de CITR, lichidatorul judiciar, apoi să facă o cerere de restituire de primă rămasă din contract către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Câți șoferi au cerut denunțarea polițelor RCA de la Euroins până acum?

  • „Au fost recepționate aproximativ 63.000 de cereri. Retururile de primă se solicită de la FGA și se plătesc de către FGA. Doar această instituție vă poate oferi numărul persoanelor care au primit returul de primă”, a declarat pentru HotNews.ro Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Au fost probleme tehnice și cu singura adresă de e-mail unde se denunță polițele. Ce spune CITR

Pe lângă faptul că oamenii nu se grăbesc să-și schimbe o asigurare RCA valabilă încă, au existat și probleme tehnice cu singura adresă de e-mail la care se primesc cererile de denunțare ale polițelor Euroins: reziliere@euroins.ro

  • „Au exitat probleme tehnice cu adresa reziliere@euroins.ro care însă au fost soluționate în scurt timp. Vom asigura supravegherea situației în timp real pentru a ne asigura de funcționarea optimă a serverului Euroins”, a precizat oficialul CITR.

Ce trebuie să faci dacă vrei să-ți denunți polița RCA de la Euroins

În ceea ce privește rezilierea polițelor valabile, șeful CITR a precizat care sunt pașii în acest moment:

  • 1. Rezilierea intervine, conform codului civil, în 20 de zile din ziua în care persoana respectivă trimite cererea de reziliere la adresa rezilieri@euroins.ro.
  • 2. Persoanele care solicită rezilierea primesc confirmare în momentul în care cererea este soluționată, însă este posibil, din cauza numărul mare de cereri, ca acestea să nu fie soluționate la timp.
    În fapt, însă denunțarea intervine în termenul de 20 de zile stabilit prin lege. Așadar cei care au solicitat rezilierea trebuie să aibă o nouă poliță de asigurare valabilă după termenul de 20 de zile.
  • 3. Pasul următor este ca cei care au solicitat rezilierea să formuleze cerere de plată privind acordarea restituirii de primă la FGA sau să se înscrie la masa credală pentru a primi returul de primă.

VEZI – GHIDUL CITR PENTRU CREDITORII EUROINS

Ce bani a plătit FGA în contul Euroins: Doar 7.500 de cereri de plată achitate

Dacă CITR spune că a primit doar 63.000 de cereri de denunțare a contractelor, Fondul de Garantare a Asiguraților a anunțat recent că a înregistrat oficial și mai puține (peste 44.000), semn că sunt întârzieri și acolo.

Mai mult, până acum abia s-au plătit peste 7.500 de cereri de plată.

„Pentru Euroins, societate în cazul căreia plățile au început la data de 17 Mai 2023, au fost achitate 7.591 cereri de plată până la 31 iulie 2023, plățile efectuate însumând cca. 27,2 mil. lei.

Până la 31 iulie 2023 pentru Euroins au fost înregistrate 109.577 cereri de plată.

Din totalul cererilor înregistrate pentru Euroins, mai mult de jumătate reprezintă solicitări de despăgubiri pentru dosare de daună, respectiv:

  • 65.314 Cereri de plată privind acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor – Anexa 10
  • 44.263 Cereri de restituire primă – Anexa 9”, a anunțat FGA.

Marile falimente RCA: 200 milioane de euro plătiți pentru mai puțin de jumătate din cererile păgubiților City Insurance / Salariile ASF au crescut

HotNews.ro a scris anterior că după aproape doi ani de la retragerea autorizației fostului lider RCA, City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit aproximativ 200 milioane de euro pentru mai puțin de jumătate din cererile păgubiților.

Între timp, sub aceeași conducere ASF, plătită lunar cu mii de euro pentru supravegherea pieței, a intrat în faliment un alt lider RCA, Euroins, unde sunt deja peste 100.00 de cereri de plată.

Salariile conducerii ASF au crescut anul trecut

Audiați în Parlament după cele două falimente majore RCA, membrii conducerii ASF s-au apărat susținând că au aplicat amenzi istorice către Euroins în valoare de 16 milioane de lei în 3 ani, că li s-au ascuns date în procesul de control și că au făcut plângeri penale.

Pe de altă parte, chiar în decizia retragerii de funcționare, ASF sublinia că Euroins încasa 8 milioane pe zi din RCA.

Conducerea ASF a fost chemată și la Guvern să dea explicații, în condițiile în care, pentru a stabiliza piața RCA, Executivul condus de Nicolae Ciucă a decis miercuri să plafoneze prețurile RCA.

Și totul s-a oprit aici.

Între timp, conducerea ASF și-a publicat declarațiile de avere aferente anului trecut, iar veniturile sunt considerabil mai mari decât în 2021, potrivit Economedia.ro.

  • Nicu Marcu, președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020. Acesta a mai acumulat anul trecut venituri de 28.533 lei de la Academia de Studii Economice. La salariu de la ASF se adaugă și activele financiare din contul curent de 117.852 lei.
  • Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF, a declarat venituri de 829.138 lei în 2022, în creștere față de 2021 (713.489 lei)
  • Cristian Roșu, vicepreședinte responsabil de asigurări, a declarat un salariu de 761.259 lei anul trecut, în creștere față de 2021 (658.079 lei)
  • Gabriel Grădinescu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 746.374 lei în 2022, în creștere față de 665.260 lei în 2021
  • Stefan Daniel Armeanu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 760.486 lei în 2022, în creștere față de 656.775 lei în 2021

Membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, respectiv Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara, Aura Gabriela Socol, Ovidiu Răzvan Wlassopol, au încasat 422.700 lei, 419.174 lei, respectiv 422.958 lei.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro