Sari direct la conținut

Ministrul Transporturilor, despre situatia de la ROMATSA: Factorul perturbator a plecat. Directorul Aurel Stanciu si-a dat azi demisia. Vom continua negocierile si vom rezolva conflictul

HotNews.ro
Aurel Stanciu, Foto: Agerpres
Aurel Stanciu, Foto: Agerpres

Aurel Stanciu, directorul companiei de stat care se ocupa de controlul traficului aerian (ROMATSA), si-a dat vineri demisia, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Transporturilor, Iulian Matache. Demisia vine pe fondul conflictului cu sindicalistii care ameninta cu greva generala de la 1 septembrie. „In acest moment lucrurile sunt foarte clare”, a spus ministrul Transporturilor. „Din punctul meu de vedere nu mai sunt impedimente sa se incheie contractul colectiv de munca .Factorul perturbator, ca sa spun asa, a plecat”, a declarat Matache.

Directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, si-a inaintat vineri demisia de la conducerea companiei, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Transporturilor Iulian Martache.

„Consiliul de Administratie [n.r al ROMATSA] va lua azi cunostinta de demisie”, a spus Matache.

„In acest moment lucrurile sunt foarte clare. Din punctul meu de vedere nu mai sunt impedimente sa se incheie contractul colectiv de munca. Am solicitat tuturor celor implicati, si ROMATSA, si liderilor de sindicat sa continuie negocierile si sa inchida contractul colectiv de munca. M-au asigurat ca ei sunt dispusi. Factorul perturbator, ca sa spun asa, a plecat”, a mai declarat ministrul Transporturilor pentru HotNews.ro.

„I-am cerut demisia domnului Stanciu inca din urma cu cateva zile, dar si-a dat demisia abia azi”, a declarat ministrul Matache.

Aurel Stanciu, numit de premier secretar de stat la Ministerul Transporturilor, desi ministrul Matache ii ceruse demisia de la ROMATSA in aceeasi zi

Aurel Stanciu a fost numit in urma cu doua zile in functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor de catre premierul Ponta, desi in aceeasi zi ministrul Transporturilor ii ceruse demisia de la sefia ROMATSA, asa cum HotNews.ro a scris citiand surse guvernamentale.

Demisia inaintata vineri de catre seful ROMATSA vine dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis ca greva generala anuntata de sindicalistii de la ROMATSA, care ar urma sa fie declansata incepand din data de 1 septembrie, pe termen nelimitat, este legala.

ROMATSA: Controlorii de trafic aerian ameninta ca vor intra in greva generala din 1 septembrie

Controlorii de trafic aerian ROMATSA ameninta ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt „de viata si de moarte” si privesc siguranta calatorilor, scrie Mediafax.

Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian, a anuntat, luni, ca a fost trimisa la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administratie si la conducerea ROMATSA notificare privind declararea grevei generale in toate unitatile ROMATSA, incepand cu 1 septembrie, ora 11.00.

„Vom proceda la declansarea grevei, daca pana in acel moment organele statului abilitate nu vor reusi sa revolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Si pot sa va spun ca sunt probleme de viata si de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viata si de moarte, de siguranta pasagerilor, de siguranta salariatilor ROMATSA”, a spus Tudorache.

Liderul sindical a subliniat ca daca se ajunge la greva generala la ROMATSA, impactul va fi „catastrofal”, petnru ca nu va fi pentru doua ore, ci va fi generala si se va opri total activitatea controlorilor de trafic aerian din toate unitatile.

„Daca pana in acel moment nu se gasesc solutiile si organele statului nu iau absolut nicio masura, cum nu au facut pana azi, desi avem numeroase plangeri facute atat la DNA, atat la Parlament, la Senat, la presedinte, la Camera Deputatilor, deci nimeni nu ne ia in seama, la Curtea de Conturi si asa mai departe. Avem un numar de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. In mod cert, daca pana atunci nu se rezolva lucrurile, vom declansa greva generala, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, avand in vedere faptul ca nu o sa dureze doar doua ore, ci este o greva generala totala”, a mai spus Gabriel Tudorache.

Discutiile intre sindicalistii de la ROMATSA la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, s-au finalizat fara rezultat, sindicalistii afirmand ca nu se mai poate negocia si cerand sprijinul societatii civile pentru a intra in greva generala din 1 septembrie. Ulterior ei au avut o intalnire cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

Angajatii ROMATSA il acuza pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor si sunt nemultumiti de faptul ca nici ministrul Iulian Matache nu reactioneaza.

Liderul sindical Gabriel Tudorache anunta, saptamana trecuta, ca ar putea fi declansata greva generala la ROMATSA, el declarand atunci ca tuturor reprezentantilor sindicatului le-a fost diminuat salariul cu o treime, in mod abuziv.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentantii ROMATSA si cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc in luna iulie, la discutii fiind prezent atunci si ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite.

Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci ca sindicatele au avut o pozitie inflexibila privind solicitarile angajatilor si ca unele dintre acestea „exced prevederile legale”.

ROMATSA – Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian are in prezent 1.530 de angajati. Intre 2.500 si 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro