Lucian Croitoru: De ce cad pietele?
Totul a inceput de la chinezi.”China avea o piata externa, deci componenta externa a cererii, care functiona foarte bine. Dupa ce America a cazut si de fapt nu doar SUA ci toata lumea s-a prabusit in 2008, China a pierdut aceasta componenta externa a cererii si s-a orientat catre stimularea cererii interne pe care insa nu o poate creste. Vazand ca s-a intamplat acest lucru si pentru ca nu putea intra in razboiul valutelor ca sa-si deprecieze yuanul (contextul era nefavorabil), China a demarat un program masiv de investitii pe credit, deci de relaxare monetara. Au ajuns sa aiba investitii in PIB de 49%. Ei, in timp ce investitiile cresteau, economia a inceput sa scada. Desi au marit investitiile, desi au relaxat puternic moneda, cresterea s-a redus. Iar atunci cand rata de crestere economica e mai mare decat rata reala a dobanzii, se produce inevitabil o bula, eventual imobiliara”, a explicat marti pentru HotNews.ro Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
„Si la noi se poate produce o asemenea bula, pentru ca si noi avem o crestere economica peste rata dobanzii. Poate fi o bula pe piata valutara, imobiliara sau in general pe un activ. In China , bula s-a produs in domeniul constructiilor. Acum cateva zile, vazand asta, China a decis sa schimbe mecanismul de stabilire a ratei de schimb, depreciind yuanul. Asta in incercarea de a stimula componenta externa a cererii. Practic, s-a mers pe stimularea ambelor componente- atat cea interna si cea externa. Acest lucru insa trebuie privit in intreg ansamblul, in ecuatie cu celelalte economii- europeana si americana. Daca SUA creste in septembrie dobanda, asta va deprecia si mai tare yuanu si a yenului japonez”, mai spune Croitoru.
Va mai dura, ca orice chestiune care are asociata panica si se bazeaza pe sentimente. Durata depinde de credibilitatea guvernului chinez de a stapani situatia. Efecte asupra economiei romanesti nu vor fi. Poate mici variatii pe curs. Oricum, mai mici decat in Ungaria si Polonia. Problemele de acolo vor dura pentru ca ele nu sunt rezolvate. Surplusul extern e enorm si singura sansa e sa mareasca acest surplus care le va reduce si mai mult ratele dobanzilor, ceea ce va incuraja tendintele speculative. Daca cresterea economica din Romania va fi de circa 4% iar rata naturala a dobanzii sta in jurul a 1%, riscam si noi o bula speculativa!”, mai avertizeaza consilierul Guvernatorului BNR.
Citeste si Euro, dolarul, yenul si yuanul