Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum vrea Ministerul Sanatatii sa-i tina in tara pe medicii afectati de decizia prin care se interzice spaga; Romania Otravita. Cea mai dezastruoasa poluare din Gorj; Palatul Justitiei din Craiova, construit cu bani furati de la firme private

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Romania Otravita. Cea mai dezastruoasa poluare din Gorj. In iadul de la Seciurile te inghite pamantul. Acum noua ani, undeva intre dealurile Olteniei, iadul si-a deschis o poarta. Oamenii au fost cei care i-au dat cheia, in schimbul banilor care, acolo, au culoarea lignitului: bruna. Apoi, au ramas fara case si fara bani. S-au judecat cu statul si au castigat. Degeaba. La inceput s-a auzit un uruit, de parca milioane de rulmenti incepusera sa se invarteasca, incet, in maruntaiele pamantului. Era ora 21.30. O seara frumoasa de mai, cu un cer senin ce ar fi facut fericit orice astronom. Nu mai plouase de multa vreme. De unde, pana atunci, linistea satucului Seciurile, ce tine de Rosia de Amaradia, din judetul Gorj, era sparta doar de cate un televizor dat mai tare, porcii au inceput sa zbiere in cocini, pasaretul sa caraie in poiate si cainii sa latre ca la eclipsa. Taranii au iesit, inspaimantati. Atunci, au vazut cum casele lor incep sa se scufunde in tarana de sub ele. Unele s-au inclinat pana s-au rupt in bucati, altele au inceput sa lunece la vale, pana s-au proptit in cele ale vecinilor, iar pe cateva le-a inghitit pamantul de-a dreptul. N-a fost ca la cutremur, unde totul se naruie in cateva secunde. A durat toata noaptea, dinspre patru spre cinci mai 2006. Natura lua inapoi ceea ce oamenii ii luasera. Sub temelia caselor oltenesti, lignitul, exploatat ani in sir, se razbuna, scrieEVZ.

Cum vrea Ministerul Sanatatii sa-i tina in tara pe medicii afectati de decizia prin care se interzice spaga. Proiectul prin care medicii isi pot suplimenta veniturile acordand servicii in regim privat dupa incheierea orelor de program, va intra in primele doua saptamani din septembrie in dezbateri la nivelul Camerei Deputatilor. Daca va fi adoptata, noua lege ar putea fi un pansament pe sufletele ranite ale medicilor reintrodusi de curand in randurile functionari publici. Decizia soc luata recent de magistratii Curtii Supreme, prin care medicii sunt reintrodusi in randul functionarilor publici si astfel pedepsiti dur daca mai primesc bani de la pacienti ar putea fi ameliorata de noua lege care urmeaza sa reglementeze prestarea de servicii si acte medicale la cererea pacientului, in spitalele publice. Mai exact, in primele saptamani ale lunii urmatoare deputatii urmeaza sa discute proiectul de lege prin care medicii din spitalele de stat si-ar putea suplimenta veniturile prin acordarea unor consultatii in spitalele de stat. Concret, proiectul le permite medicilor si spitalelor sa realizeze venituri suplimentare, prin furnizarea in regim cu plata a unor servicii medicale, investigatii, tratament, cazare, alimentatie sau confort suplimentar, dar si prin inchirierea temporara a unor spatii ori a functionalitatilor disponibile, o noutate fata de varianta propusa de initiatori, anuntaAdevarul.

Cine sunt cele doua mostenitoare ale Coroanei Romaniei. Decizia Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei de a retrage nepotului sau, Nicolae, titlul de Principe al Romaniei si apelativul de Alteta Regala, precum si excluderea sa din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei confera o noua importanta celor doua nepoate ale Regelui care fac parte din Familia Regala. Este vorba de fiica ASR Principesei Elena a Romaniei, Elisabeta-Karina de Roumanie Medforth-Mills si de fiica ASR Principesei Sofia a Romaniei, Elisabeta-Maria de Roumanie Biarneix. Cele doua nepoate ale MS Regelui Mihai I al Romaniei au fost prezente foarte discrete. Un amanunt important este faptul ca, desi fac parte din Familia Regala a Romaniei si din succesiunea la Coroana, cele doua tinere cu sange regal nu poarta oficial titlul de principese. Potrivit normelor care guverneaza existenta Casei Regale a Romaniei, sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele Romaniei nu dobandesc automat vreun titlu princiar. Astfel de titluri pot fi acordate prin vointa Regelui, asa cum este cazul Principelui Radu al Romaniei, sotul Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei, informeazaRomania Libera.

„Violul trebuie pedepsit ca o crima”. Ce trebuie sa se intample pentru ca agresorii sa stea in spatele gratiilor 25 de ani. Inclusiv dupa un caz cum este acela al politistilor din Calarasi, acuzati de viol, dar si dupa altele, violul ar putea fi pedepsit in Romania exact ca o crima. Un proiect in acest sens a fost depus deja in Parlament. Initiatorul vrea ca cei care savarsesc abuzuri sexuale sa stea dupa gratii chiar si 25 de ani. In prezent, Romania se afla in prima treime din Europa dupa numarul de femei siluite. Cate 5 in fiecare zi, de la inceptul acestui an. Potrivit statisticilor oficiale in Romania are loc un viol la patru ore. Iar un raport al Organizatiei Natiunilor Unite, din 2013, pozitioneaza tara noastra pe locul 11 in Europa, dupa numarul de cazuri. Ne intrec, ce-i drept, englezii, francezii si germanii, scrieStirileProtv.ro.

Palatul Justitiei din Craiova, construit cu bani furati de la firme private. O firma din Constanta, fara niciun angajat, a subcontractat o parte din lucrari si ar fi facut plati cu bilete de ordin fara acoperire SC Masini Hibrid Construct SA Constanta este firma care ar fi inselat atat de firmele contractate sa execute lucrari la Palatul Justitiei, cat si de zeci de oameni pe care i-ar fi angajat „la negru”. Societatea respectiva a efectuat lucrari in subantrepriza la noua cladire din curtea Tribunalului Dolj, de pe strada Brestei nr. 12, unde se ridica Palatul de Justitie, ce va gazdui atat instanta mentionata, cat si Curtea de Apel Craiova. In luna octombrie 2014, firma craioveana OLTHIZ CONREP SRL a fost contractata de catre firma din Constanta – Masini Hibrid Construct SA, pentru a efectua lucrari speciale de termoizolatie si hidroizolatie la fundatia Palatului de Justitie din Craiova. De buna credinta, administratorul firmei craiovene a incheiat un contract de prestari servicii – nr. 1090/10.10.2014 cu SC Masini Hibrid Construct SA. Firma craioveana a oferit executia lucrarilor pentru suma de 64.109, 79 lei, anuntaEVZ.

De ce nu ii iubesc europenii pe romani. Noul val de jigniri la adresa romanilor da seama despre statutul nostru in UE, in cel de-al noualea an de la aderare. O Romanie care-si fura singura caciula vrea sa fie respectata intr-o Europa in care primii nostri reprezentanti sunt cersetorii, hotii de buzunare si prostituatele. Cum vor arata stirile in 2019? „Cersetorii Europei preiau presedintia UE”? Eticheta ni s-a pus deja, iar statul roman e complice pasiv la consolidarea ei. Zilele trecute, un avocat si publicist luxemburghez, cunoscut in ducat, a adresat o scrisoare deschisa primarului capitalei sale, in care i-a semnalat: „Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degaja zilnic grupurile de cersetori dezgustatori, obraznici, care, in virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung in Luxemburg, fara niciun control, din indepartata Romanie”. Si i-a amintit edilului ca esenta datoriei lui vizeaza trei puncte: siguranta, liniste, curatenie. Avocatul nu s-a deranjat, in prealabil, sa se informeze ca Romania nu e membra a Spatiului Schengen, conformAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro