De ce investitorilor europeni nu le mai pasa de tragedia de pe bursa greaca
Caderea de pe bursa din Atena, care a sters circa 10 miliarde de euro din capitalizarea companiilor listate a facut mult mai mult zgomot in media decat in randul investitorilor europeni.
Actiunile grecesti au pierdut circa 15% de la redeschiderea pietei de actiuni elene – luni -, dupa cinci saptamani de pauza.
Situatia cea mai tragica a fost in randul bancilor grecesti, majoritatea titlurilor din sector scazand luni, marti si miercuri cu cate 30%, maximul permis de regulile bursiere elene, totul in conditiile in care unii detinatori de astfel de titluri s-au plans ca nu le-au putut vinde din cauza ca nu si-au gasit contraparte in ringul bursier.
In restul Europei, insa lucrurile au mers bine, indicele pan european Stoxx Europe 600 crescand in aceasta saptamana cu 0,9%, dupa cel mai bun sezon de raportari financiare din ultimii sase ani.
Acesta este insa doar unul din indiciile ca Grecia, care acopera mai putin de 2 procente din economia zonei euro, se indeparteaza si mai tare de alte tari din cauza controalelor de capital si a incertitudinii politice ce loveste in cresterea economica.
In timp ce alte tari, inclusiv din regiune, sunt in plina revenire economica, Atena abia a reusit joi sa plateasca Fondului Monetar International o rata de 186 mil. euro, abia evitand o noua intrare in incapacitate de plata.
„Pietele grecesti sunt tot mai izolate de restul Europei”, a declarat Bloomberg Ben Kumar, managerul ce supravegheaza investitiile de 14 miliarde de dolari ale fondului londonez Seven Investment Management.
„Sunt chiar minuscule acum. In plin sezon de raportari ale castigurilor companiilor, investitorii de pe pietele de actiuni europene au alte lucruri pe care sa le analizeze, iar Grecia este o poveste cu totul separata”, a explicat Ben Kumar.
Desi ingrijorarile ca problema datoriilor Greciei ar putea lovi in revenirea regiunii si chiar sparge zona euro au tinut actiunile europene jos in ultimele luni, calmul s-a reintors in piete iar investitorii doar calculeaza profiturile companiilor listate.
Un indice ce masoara volatilitatea pietei, ce sarise la un maxim al ultimilor trei ani in iunie, a scazut vineri cu 43%.
In Grecia, aceasta saptamana a fost una dintre cele mai specataculoase din istoria bursei, indicele principal ASE prabusindu-se luni cu cel mai mare procent din 1987 si pana acum.
Evolutia din ultimele 12 luni a indicelui ASE:
De ce?
Premierul Alexis Tsipras inca negociaza acordul de salvare cu care creditorii Atenei au fost de acord luna trecuta, iar impactul termenilor acestuia asupra economiei elene este inca greu de anticipat.
In Grecia inca exista masuri de control al capitalului, ce afecteaza mai ales firmele, iar o comisie parlamentara a estimat ca economia se va contracta cu 4% anul acesta.
O statistica de saptamana aceasta a aratat ca industria manufacturiera din Grecia s-a contractat in iulie cu o viteza nemaivazuta pana acum.
Prin contrast, datele din alte tari europene – de la comenzile pentru fabricile germane pana la sectorul serviciilor din Spania – au depasit estimarile saptamana aceasta.
Dupa trei acorduri de bailout si cea mai mare restructurare a datoriei din istorie, valoarea actiunilor grecesti s-a prabusit cu aproape 90% fata de varful din 2007.
Indicele ASE a pierdut 18 procente anul acesta este al doilea cel mai ne-performant indice din lume. Chiar si dupa revenirea timida ce a durat doua zile, ASE tot este aproape de cel mai scazut nivel din 2012 si pana in prezent.
Si la toate acestea se adauga faptul ca Grecia este o componenta atat de mica a pietelor de actiuni europene incat investitorii practic nu si-au pierdut timpul gandindu-se la ea.
Sperantele nu sunt totusi pierdute.
Semnarea oficiala a acordului de salvare sau orice semnale solide de revenire a economiei si, mai ales, a sectorului financiar, pot readuce bursa elena pe o poteca prin care sa iasa din prapastia actuala.
Mai ales ca pietele grecesti nu sunt straine de evolutii dramatice. In iunie 2012, dupa ce ajunsese la minimul celor 22 de ani anteriori, indicele ASE a consemnat o crestere fantastica, de peste 140%, in mai putin de un an.