Subiectele Zilei: Nereguli cu pensiile private. Pactul firmelor colectoare, rupt de judecatorii europeni; TVR a gasit solutia pentru plata datoriilor: majorarea taxei TV; Memoriile lui Miron Mitrea: Cum i-a dictat Ion Iliescu sa faca ordine la Mineriada
Nereguli cu pensiile private. Pactul firmelor colectoare, rupt de judecatorii europeni. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei, prin intelegerea de a-si imparti clientii cu doua optiuni Un litigiu mai vechi, intre Consiliul Concurentei (CC) din Romania si 14 companii din domeniul administrarii fondurilor de pensii private obligatorii, a fost „dezlegat” de magistratii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), zilele trecute. Opinia lor a fost ceruta de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru dezlegarea acestei probleme de drept, in lumina Hotararea CJUE pronuntata in Cauza C – 172/14 ING Pensii a validat sustinerile autoritatii de concurenta, stabilind ca acordurile de impartire a clientilor incheiate intre fondurile de pensii private in cauza principala constituie o intelegere care are un obiect anticoncurential, fara ca numarul de clienti vizati de aceste acorduri sa poata fi relevant in scopul aprecierii conditiei referitoare la restrangerea concurentei in cadrul pietei interne. Astfel, prin hotararea pronuntata, magistratii de la Luxemburg „au confirmat faptul ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei”, asa cum a constatat CC roman inca din 2010, in urma unei investigatii derulate pe aceasta piata, a informat Consiliul Concurentei, scrieEVZ.
Proiectul legii salarizarii bugetarilor: Cat va castiga un medic specialist, un profesor sau un sef de vama. Un sef serviciu din administratia publica, un sef al administratiei financiare dintr-un oras sau un sef adjunct al unui birou vamal va primi un salariu de baza lunar de circa 5.600 de lei, scrie Ziarul Financiar. Cu un astfel de nivel salarial, cel care ocupa o astfel de pozitie castiga mai mult decat cel mai bine platit medic specialist (cu gradatia 5, care va ajunge la un salariu lunar de 4.563 de lei brut pe luna) sau decat un profesor de liceu de gradul I, cu studii superioare, care are peste 40 de ani vechime in invatamant si care va avea un salariu brut de maximum 4.563 de lei brut pe luna, arata informatiile din varianta draft a legii salarizarii aflata in lucru la Ministerul Muncii, anuntaGandul.
TVR a gasit solutia pentru plata datoriilor: majorarea taxei TV. Fiscul a blocat conturile Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) si ale Societatii Nationale de Televiziune (SRTv) din cauza datoriilor restante la bugetul de stat. In acelasi timp, a anuntat ca urmeaza sa procedeze la fel si cu ceilalti mari datornici, in functie de vechimea arieratelor. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a decis sa blocheze conturile RATB pentru o datorie de 272 de milioane de lei, dar si sumele care pe care urmeaza sa le incaseze zilnic din vanzari. Aceeasi masura a luat-o si in cazul SRTv, valoarea arieratelor atingand 457 de milioane de lei. Televiziunea Romana a inceput sa cumuleze datorii din 2005. Reprezentantii RATB au reactionat imediat, aratand ca debitul calculat de ANAF a fost contestat in instanta. Conducerea regiei afirma ca datoria provine din taxa pe valoarea adaugata, care include si subventia acordata beneficiarilor de gratuitati si reduceri (pensionari, elevi, studenti), in conformitate cu Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007-martie 2013, informeazaRomania Libera.
Guvernul renunta la „regula pretului mai mic”. Cum va fi modificata legislatia privind licitatiile pentru lucrari publice. Legislatia privind licitatiile pentru lucrari publice va fi modificata complet pana la sfarsitul anului, a anuntat premierul Ponta. Statul va renunta la regula prin care castiga firma care ofera cel mai mic pret si va fi creata si o lista neagra cu firmele neserioase care nu sunt in stare sa termine lucrarile incepute. Experienta a dovedit ca pretul cel mai mic nu este un criteriu foarte bun cand vrem sa construim autostrazi. Victor Ponta: „Niste criterii mai inteligente. Doar criteriul pretul mai mic ne-a dus in nenumarate cazuri – a castigat firma cu pretul cel mai mic, a intrat in insolventa, la revedere”, scrieStirileProtv.ro.
DW: Istoria post-nationala a Europei. Deznodamantul revoltei grecesti arata ca asistam la o etapa noua din istoria post-nationala a Europei si ca natiunile periferice dobandesc un statut mai asemanator claselor sociale din arhitectura vechilor state natiuni. In cele din urma, guvernul Tsipras a uimit pe toata lumea. Dar nu pentru amploarea revendicarilor sau pentru organizarea unui referendum, ci pentru felul cum a cedat, punand in aplicare exact masurile impotriva carora ridicase intreaga Grecie. Un economist citat cu asiduitate in virtutea celebritatii sale, Paul Krugman, spunea deunazi la CNN ca nu ar fi crezut ca grecii sa afiseze o postura radicala fara sa aiba niciun plan de rezerva, anuntaDeutsche Welle.
Cronologie: De la cea mai mare moschee din Europa la un proiect neclar si atacat public in Bucuresti. Anuntul ca in Bucuresti se va construi o moschee a starnit controverse in randul cetatenilor si politicienilor. Pornind cu cateva date de context referitoare la evolutia minoritatii musulmane in istoria regatelor romanesti, am adaugat ultimele evenimente legate de construirea moscheii in Bucuresti intr-o cronologie de evenimente si declaratii. Speram sa va fie utila, vom adauga pe parcurs si alte date, pentru a tine cronologia la zi si o vom integra in stirile ulterioare pe tema, informeazaRealitateaBucuresti.ro.
Memoriile lui Miron Mitrea, scrise in puscarie. Cum a capturat un „terorist” arab la Revolutie si cum i-a dictat Ion Iliescu sa faca ordine la Mineriada. Condamnat la doi ani de inchisoare, dupa ce DNA l-a acuzat de fapte de coruptie privind lucrarile de constructie efectuate de fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, la casa mamei sale, Miron Mitrea a ajuns, dupa 25 de activitate sindicala si politica, la Penitenciarul Poarta Alba. Pe 8 august implineste 59 de ani. Miron Mitrea este casatorit cu Manuela Mitrea, deputat de Constanta, si are cinci copii, patru baieti si o fata, din doua mariaje. A devenit persoana publica inca din 1990, fiind, pe rand, liderul sindical al soferilor din Romania, presedinte de federatie sindicala, intrand in politica in 1993. In 1996 este ales parlamentar PSD de Vrancea, judet la care nu renunta de-a lungul celor cinci mandate, de deputat sau senator. A fost, in doua randuri, ministru al Transporturilor. In februarie 2015, la prima condamnare in dosarul instrumentat de DNA, Miron Mitrea isi depune demisia din Parlament. „Pentru mine a fost o onoare ca mai mult de 18 ani sa activez in Parlamentului Romaniei si a fost o mare placere si bucurie sa lucrez cu dumneavoastra”, si-a luat, el, ramas bun de la colegi. Peste 11 zile era incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba, scrieEVZ.