Sari direct la conținut

​VIDEO-INTERVIU: Cum explica Misu Negritoiu, seful ASF, de ce sprijina limitarea despagubirilor care se pot acorda din Fondul de Garantare in cazul falimentului unui asigurator/Avem bani ca sa acoperim falimentul Astra Asigurari

Misu Negritoiu, fost presedinte ASF, Foto: Hotnews
Misu Negritoiu, fost presedinte ASF, Foto: Hotnews

​​La sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori pentru Astra Asigurari, a declarat luni intr-un interviu pentru HotNews.ro Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta spune ca Fondul de Garantare are disponibilitati de 200 milioane de dolari care pot acoperi falimentul Astra Asigurari si ca sunt asiguratori internationali interesati de preluarea societatii controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Seful ASF respinge ideea ca noua lege a Fondului de Garantare, care limiteaza la maxim 100.000 de euro despagubirea pe care ar putea-o primi un creditor al unui asigurator intrat in faliment, ar fi facuta pentru cazurile Astra si Carpatica, societati aflate in redresare financiara, si da exemplul altor state UE in care functioneaza scheme similare de garantare in asigurari.

VIDEO Interviu HotNews.ro cu Misu Negritoiu, presedintele ASF:

  • Reporter HotNews.ro: Domnule Negritoiu ati facut pe Facebook niste afirmatii destul de sensibile, chiar grave, pentru seful unei autoritati de reglementare, in contextul legii privind Fondul de garantare al asiguratilor si al unei despagubiri de 21 milioane de euro pe care Astra, societate aflata in redresare financiara, ar avea-o de achitat catre CNADNR. Voi citi putin ce ati declarat:
  • „In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca mai este vreun sector in care riscurile tranzactiilor comerciale sunt acoperite de altcineva. CNADR a optat pentru o polita de asigurare in loc de o scrisoare de garantie bancara. Cine il compensa daca banca ar fi intrat in faliment? Cine asigura societatile comerciale pentru depozitele in banci”

Pentru detalii citeste si:UPDATE Misu Negritoiu, presedintele ASF, pe Facebook, despre noua lege a Fondului de Garantare al Asiguratilor: In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc

Misu Negritoiu: Ce este sensibil si ce este grav, ca sa stiu cum sa incep?

  • Reporter HotNews.ro: Faptul ca spuneti ca in piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Eu din cate stiu asiguratorii cu asta se ocupa – sa asigure riscuri..

Misu Negritoiu: De ce nu se platesc despagubirile atunci? De ce avem atatea petitii? De ce rata combinata este de 120% si avem mai multe costuri decat venituri? De ce pana la urma exista o garantie nelimitata in sistem? (n.a face referire la faptul ca, in prezent, nu exista o limita in privinta despagubirilor pe care le poate primi un creditor al unui asigurator care intra in faliment, din disponibilitatile Fondului de Garantare al Asiguratilor)

In mod normal, in conditiile in care o societate de asigurari are probleme sunt compensati persoanele fizice, IMM-urile, cei care au posibilitati mai mici de garantare. Persoanele juridice se judeca. Deci, nu spune nimeni ca daca CNADNR are o creanta de 21 milioane de euro asupra Astra nu isi va recupera banii. Isi recuperea banii in baza contractului pe care il are cu Astra si in instanta.

Ce zice legea (n.a noua Lege privind Fondului de Garantare al Asiguratilor, adoptata de Parlament, care nu este inca promulgata de Presedinte – vezi detalii aici) este ca CNADNR, ca si persoana o persoana fizica, are un plafon de 100.000 de euro. Cand creanta este mai mare, in momentul in care a facut un contract de peste 100.000 de euro, orice societate grijulie trebuie sa-si estimeze potentialul risc.

Eu cand am zis ca nimeni nu-si asuma riscuri este ca pe un contract comercial, toata lumea stie, ca in ultima instanta cineva va acoperi factura de plata. Aceasta ultima instanta este Fondul de Garantare. Fondul de Garantare are resurse limitate. Cate resurse poate sa stranga un Fond de Garantare ca sa acopere nelimitat toate creantele reciproce pe care jucatori din piata si le asuma fara o analiza a riscului. Analiza riscului poate ca este principalul argument al acestei afirmatii, iar Solvabilitate II da mai multa competenta societatilor de asigurari sa-si autoanalizeze riscul si sa-si determine nivelul de capitalizare.

Noi sustinem acest proiect al Fondului de Garantare si asa cum am zis, el este o reforma si cum toata lumea nu vrea sa se schimbe nimic, dar sa-si recupereze banii, nu sunt de acord cu aceasta reforma.

La nivel european va pot da exemple in privinta schemelor de garantare. Ce a facut Parlamentul si ce sustinem noi este alinierea pietei asigurarilor la normele UE si la cele mai bune practici. Nu exista o Directiva si o schema unitara de garantii, dar exista o practica prin regimuri nationale. Belgia, spre exemplu, are implementata o schema de garantare care protejeaza exclusiv politele de asigurare pentru accidentele de munca si despagubeste numai persoanele fizice.

In Danemarca sunt protejate numai persoanele fizice si intrerinderile mici si mijlocii. Finlanda – ambele despagubesc exclusiv persoanele fizice. Schemele de garantare in Franta despagubesc atat persoane fizice, cat si juridice dar in limita de 90.000 de euro.

In ceea ce priveste schemele de garantare din Germania – obiectivul acestora este in continuitatea contractelor de asigurare, nu plata despagubirilor. In Polonia sunt despagubite doar persoanele fizice, iar in Marea Britanie sunt despagubite numai persoanele fizice si intreprinderile mici. Schema de garantare din Letonia despagubeste exclusiv persoanele fizice in limita a aproximativ 2833 de euro.

Daca ne uitam la toti asiguratii, cu exceptia persoanelor juridice, dar probabil cea mai mare partea a persoanelor juridice, acest plafon este mai mult decat indestulator. Probabil, despagubirile la asiguratii persoane fizice nu depasesc 5000 de euro. Atunci, noi protejam consumatorul si ne concentram pe aceasta si ne adresam acestor consumatori. Ce este periculos aici si ce este sensibil, tot nu vad..

  • Reporter HotNews.ro: In Directiva UE privind asigurarea de raspundere civila auto sunt niste limite. (n.a Art. Art.9 din Directiva 2009/103/CE care obliga statele membre la garantarea despagubirilor pentru plafoane superioare, respectiv 1.000.000 euro pentru despagubiri materiale si 5.000.000 euro pentru vatamari corporale sau deces)

Misu Negritoiu: Aceasta Directiva a fost invocata in dezbaterile Parlamentare in mod deformat. Directiva 209 care priveste asigurarea de raspundere coivila auto si controlul obligatiei de asigurari prevede limite aplicabile asiguratorilor si nu schemei de garantare. Asiguratorul plateste.

  • Reporter HotNews.ro: Si daca intra in faliment?

Misu Negritoiu: Daca nu se indestuleaza, se duce in instanta, s-a dovedit. Se duc in procese, se judeca, platesc sute de mii, mai mult poate. Nu pentru garantare. Garantarea putea, daca se concentrau pe victimele strazii si avem un Fond pentru victimele strazii – acel fond plateste despagubirile pentru daunele morale si victimele strazii, nu Fondul de Garantare. Fondul de Garantare este o institutie de ultima instanta pentru toate politele de asigurare in cazul unui faliment.

S-a creat o confuzie intre o Directiva care are alt obiect, cu aceasta lege care are alt obiect.

  • Reporter HotNews.ro: Daca un asigurator intra in faliment, de unde isi mai recupereaza o victima a unui accident auto despagubirea, daca are un milion..

Misu Negritoiu: Din executarea bunurilor asiguratorului respectiv.. Falimentul nu inseamna ca nu mai este nimic de executat. Sunt active care pot fi executate pe cale judecatoreasca..

  • Reporter HotNews.ro: In cazul litigiului dintre Astra si CNADNR, pe legea in vigoare si cum e FG in prezent, CNADNR ar trebui despagubit din disponibilitatile FG?

Misu Negritoiu: Nu stiu. Vom vedea atunci cand va fi cazul. Nu fac scenarii inainte daca va fi sau nu despagubit. Pentru despagubire asa cum functioneaza astazi, trebuie sa te inscrii, sa faci o cerere, trebuie analizata, trebuie vazut care a fost obiectul politei de asigurare.

In piata se incurajeaza si se vinde un produs de asigurare care nu este comparabil cu o scrisoare de garantie bancara, desi din punct de vedere legal se folosesc la fel – se folosesc atat pentru fonduri europene, se folosesc in proiecte de constructie. Nu da aceeasi siguranta. Cel mai bine si sfatul meu pentru toate aceste societati si administratii care au nevoie de o asemenea asigurare este ca mai bine sa ceara o scrisoare de garantie bancara decat o polita de asigurare a performantei.

  • Reporter HotNews.ro: Bun, dar in prezent sunt contracte de asigurare foarte mari pe flota auto, maritima etc..

Misu Negritoiu: Cine isi asigura o flota maritima trebuie sa se uite la ce asigurator o face si nu stiu daca aceste flote nu au fost reinnoite la asiguratorii cu probleme financiare. Majoritatea asiguratorilor nu au nici o problema financiara si atunci de ce sa punem carul inaintea boilor?

  • Reporter HotNews.ro: Pentru ca sunt doua companii mari foarte aproape de ..faliment.

Misu Negritoiu: Acestea le vom discuta la timpul respectiv, dar aceasta lege nu priveste cele doua companii. Aceasta lege priveste piata asigurarilor in viitor.

  • Reporter HotNews.ro: Asa pare..

Misu Negritoiu: Este foarte gresit daca asa pare. Nu se face o lege pentru o situatie specifica. Aceasta lege s-ar putea sa nici sa nu se aplice la aceste doua companii. Aceste doua companii s-ar putea nici sa nu intre in faliment. Acestea sunt niste scenarii pe care noi le discutam dar ele nu sunt deocamdata in executie si nu sunt reale.

  • Reporter HotNews.ro: Revin la ce spuneati pe Facebook. Aduceti o acuzatie grava. Spuneti asa: „Fiecare are cite un interes diferit si nu aplica reguli. Cind interesele converg se aliaza contra naturii (ca acum Unsar cu Assai). Aceasta lege e prima reforma in sector si adversari traditionali isi dau mina sa o blocheze pt interese financiare specifice. Ei isi asuma riscuri comerciale, genereaza gauri negre pe care tu si colegii tai cu polite trebuie sa le acopere (prin contributii la FGA). Nu mi se pare economie de piata. „

Misu Negritoiu: Ce e grav in aceasta afirmatie?

  • Reporter HotNews.ro: Puteti sa probati cumva? Aveti dovezi ca UNSAR si ASSAI si-au dat mana pentru a bloca..

Misu Negritoiu: Ca am folosit figura de stil ca isi dau mana? Converg in protestele pe care le fac, pentru ca pana acum erau de cealalta baricada.

  • Reporter HotNews.ro: Spuneti ca au interese financiare si ca..

Misu Negritoiu: Sigur ca au interese financiare.

  • Reporter HotNews.ro: Care sunt aceste interese financiare? Veniti cu probe..

Misu Negritoiu: Probabil le stiu ei care sunt.

  • Reporter HotNews.ro: Spuneti ca isi asigura riscuri si genereaza gauri negre pe care..

Misu Negritoiu: Da. Pai ce se intampla astazi in piata si ce o sa aratam in conferinta de presa cu privire la BSR nu sunt gauri negre? Este o situatie pe care noi am mostenit-o si pe care trebuie sa o rezolvam. Desigur, cele doua companii, la care v-ati referit, nu sunt gauri negre? Toate restantele in plata despagubirilor la societatile care vand RCA nu sunt gauri negre? Noi trebuie sa ajungem cu resursele financiare ca aceste despagubiri sa fie achitate in totalitate. Ce este grav in aceasta afirmatie?

  • Reporter HotNews.ro: Spuneti ca aceasta lege este posibil sa nu fi fost data pentru situatia falimentului Astra Asigurari..

Misu Negritoiu: Cu siguranta aceasta lege nu a fost data pentru aceasta situatie. Aceasta lege face parte dintr-un pachet de reforme in piata. Trebuie sa aducem piata la o situatie sustenabila. (..)

Legea asigurarilor ca si Legea Fondului de Garantare prevede ca contributia la fondul de garantare sa ajunga pana la 10%. Astazi contributia este de 1%. Sunt 200 de milioane de dolari in Fondul de garantare. Ei trebuie administrati cu grija. Nu putem sa ne permitem sa ridicam contributia de la 1% la 10% numai ca sa acoperim un contract al CNADNR sau al nu stiu cui. Astea sunt contracte comerciale. Orice operatiune trebuie sa aiba un beneficiu si trebuie evaluata pe baza riscurilor.

Fiecare, nu zic neaparat fiecare cetatean al acestei tari cand isi cumpara o asigurare, un RCA, dar si atunci, cu atat mai mult societatile comerciale cand isi cumpara o polita de asigurare de la o societate trebuie sa stie ca societatea respectiva este solvabila si poate sa-si satisfaca obligatiile. Despre asta este vorba.

  • Reporter HotNews.ro: Haideti sa revenim la cei 200 milioane de dolari, disponibilitati pe care Fondul de Garantare le are in prezent. Daca maine Astra Asigurari intra in faliment, Fondul de Garantare poate, din aceste disponibilitati, sa-si asume obligatiile pe care le are Astra Asigurari. Ati facut un calcul?

Misu Negritoiu: Am facut un calcul. Fondul de Garantare isi asuma obligatiile pe care le are potrivit legii.

  • Reporter HotNews.ro: Ce inseamna asta raportat la ce despagubiri ar avea Astra? Ati facut un calcul?

Misu Negritoiu: Cred ca nu este prima data cand spun. Am facut analize de impact si avem bani ca sa acoperim falimentul Astra. Fara indoiala avem astazi pentru ca Fondul este la noi, dar si asta este o alta discutie ca Fondul trebuie sa fie o entitate independenta la fel cum e practica in Europa. Dar da, avem bani pentru Astra, potrivit analizei noastre de impact. Avem aici un colectiv care asta face.

  • Reporter HotNews.ro: Am vazut zilele acestea o stire, in Ungaria, Astra asigurari a fost amendata pentru ca plateste cu intarziere despagubirile acolo.

Misu Negritoiu: Autoritatea din Ungaria daca a amendat Astra in aceasta tara a amendat-o din perspectiva protectiei consumatorilor si desigur ca au aceasta autoritate. Dar in ceea ce priveste compensarea persoanelor sau entitatilor asigurate in Ungaria de catre Astra, da, tot Fondul de Garantare le suporta.

  • Reporter HotNews.ro: Deci, daca acum doua companii si-ar face o asigurare pentru acelasi luru pentru o suma asigurata de 10 milioane de euro. Sa spunem ca se produce riscul asigurat. Una dintre companii isi ia banii de la asiguratorul ei, cealalta, al carei asigurator este intrat in faliment, va trebui sa-si ia cat? 100.000 de euro, daca intra in vigoare aceasta lege?

Misu Negritoiu: Cealalta va trebui sa-si ia masuri de precautie. Sa se duca la cei care sunt solvabili si nu au avut niciodata probleme cu plata despagubirilor si pot sa-si satisfaca obligatiile. Companiile care-si fac polite de asigurari trebuie sa se uite mai degraba la riscurile pe care le implica si la riscurile de plata sau de neplata decat la pretul politei. Daca se duc dupa preturi o sa aiba si riscuri in consecinta. Trebuie sa-si asume. (..) In asigurari, intai se primesc banii si dupa aia se fac platile. Rolul nostru este sa avem grija ca banii care se primesc inainte sa fie gospodariti bine ca sa poata sa-si permita sa faca platile. (..)

O societate comerciala care isi cumpara un produs de asigurare trebuie sa-si faca o analiza, daca cumpara produsul la pretul corect si la despagubirea corecta. Sunt companii care cumpara tot felul de produse asigurari si care nu sunt corelate ca risc si ca pret si de asta trebuie sa se uite cu mai multa atentie. Toti dintre noi ne asumam niste riscuri in tranzactiile si investitiile pe care le facem.

  • Reporter HotNews.ro: Ce sanse sunt ca Astra sa nu intre in faliment?

Misu Negritoiu: Sunt sanse foarte bune.

  • Reporter Hotnews.ro: Cand ar trebui sa avem o rezolvare?

Misu Negritoiu: La sfarsitul lunii august vom sti daca am gasit investitori. Dupa aceea daca nu exista alta posibilitate de redresare, noi facem analiza planului de redresare cu administratorul special si atunci Consiliul ia hotararea daca intra in faliment sau daca adopta alte masuri. Nu pot sa ma antepronunt. Pot insa sa spun ca avem negocieri cu asiguratori ca sa preia Astra. Nu noi avem de fapt, ci Administratorul Special are negocieri cu asiguratori ca sa preia Astra.

  • Reporter HotNews.ro: Asiguratori locali, internationali?

Misu Negritoiu: Nu stiu nici un asigurator local de aceasta anvergura. Numai asiguratori internationali.

  • Reporter HotNews.ro: Asiguratori care mai sunt activi pe piata din Romania?

Misu Negritoiu: Nu. Nu mai sunt activi pe piata din Romania.

  • Reporter HotNews.ro: Din Europa sau…?

Misu Negritoiu: Din toate cele trei continente.

  • Reporter HotNews.ro: Spuneti ca daca ar intra in faliment, CNADNR..

Misu Negritoiu: Eu nu fac nici o afirmatie cu privire la CNADNR pentru ca nici macar nu stiu situatia si nu sunt cel care aproba despagubirile. In toate politele si contractele de asigurare noi vorbim de creditori de asigurari, care au dreptul sa se inscrie si sunt analizati de o comisie de despagubiri, care aproba despagubirile.

  • Reporter HotNews.ro: Nivelul despagubirilor pe care l-ar avea Astra de dat ar putea fi acoperit de nivelul disponibilitatilor Fondului de Garantare?

Misu Negritoiu: O mai zic inca o data. Da, evaluarea noastra este ca acest nivel poate fi acoperit, dar acest nivel se determina in mod concret pe baza cererilor pe care creditorii de asigurari le depun la Fondul de Garantare.

  • Reporter HotNews.ro: A doua companie de asigurari aflata in dificultate este Carpatica Asigurari. Aici in ce stadiu sunteti?

Misu Negritoiu: Ca si pana acum, suntem cu Carpatica in redresare pe baza de plan. Aceasta redresare pe baza de plan a fost acordata pana la sfarsitul acestui an, facem o evaluare la jumatatea anului si vedem care este situatia. Suntem in acelasi stadiu.

  • Reporter HotNews.ro: Rezultatele privind evaluarea celor 13 societati de asigurari vor fi facute publice? Sunt in regula societatile?

Misu Negritoiu: Sigur ca le vom face publice saptamana aceasta. Poate facem si o conferinta de presa, joi. (n.a 16 iulie)

  • Reporter HotNews.ro: In ZF era o stire ca Adamescu pregateste suspendarea majorarii de capital de la Astra Asigurari. Se poate asa ceva?

Misu Negritoiu: Nu cred ca se poate. Informatia am vazut-o, dar nu analizez informatiile din ziare, eu analizez cererile. Intai sa ajunga la Adunarea Generala. Nu am vazut AGA constituita si decizia luata. Intai sa ajunga acolo.

  • Reporter HotNews.ro: AGA ar putea sa spuna ca nu mai vor sa fie sub KPMG si sub ASF?

Misu Negritoiu: Poate sa spuna orice, dar nu cred ca pot sa iasa de sub supraveghere speciala atata timp cat noi mentinem regimul de supraveghere speciala. Eu stiu ca au vrut sa iasa din regimul de supraveghere speciala de peste un an de zile dar sunt atatia auditori care s-au pronuntat cu privire la situatia rezultatelor financiare care arata deficite serioase, deci nu poate sa iasa de sub regimul de administrare speciala.

  • Reporter HotNews.ro: De cand e KPMG este mai  bine la Astra, daca ne uitam la rezultatelor pe 2014?

Misu Negritoiu: Cred ca este constant in sensul mentinerii activitatii, a brandului, dar nu este o imbunatatire substantiala a rezultatelor, deci prin supraveghere speciala nu exista posibilitatea ca sa repuna in parametrii normali societatea Astra. Tot prin majorare de capital, prin investitii. Administratorul special nu a putut sa faca minuni. Si lichiditatea si solvabilitatea sunt sub parametri. Sunt exact in faza de administrare speciala care are niste etape, aceste etape si actiunile la etapa conduc catre o capitalizare corespunzatoare a societatii. Daca aceste actiuni nu reusesc, atunci vor continua sa fie sub limitele legale.

  • CONTEXT: Despre controversata Lege a Fondului de Garantare al Asiguratilor:

Amintim ca Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis catre Administratia Prezidentiala un memoriu pentru a nu promulga Legea privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, adoptata in 30 iunie de catre parlament. Initiata de catre 69 de deputati PSD si un senator PNL, legea prevede, printre altele, un plafon de 450.000 de lei asupra platilor pe care le poate face Fondul catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment. De notat ca ASF a sprijinit aceasta initiativa, in timp ce atat service-urile auto, cat si UNSAR (Uniunea Nationala a Asiguratorilor) au atentionat ca aceasta lege va incalca Directiva UE privind asigurarea de raspundere civila auto si va afecta consumatorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro