Sari direct la conținut

Cristian Zgabercea, trimis in judecata de DNA, spune ca va discuta cu Stelian Tanase in privinta unei demisii

HotNews.ro

Cristian Zgabercea, producatorul general al TVR, trimis in judecata de DNA intr-un dosar cu un prejudiciu de 8 milioane de euro, a declarat pentru Mediafax ca va discuta cu presedintele-director general al SRTv, Stelian Tanase, urmand sa ia o decizie in privinta unei eventuale demisii.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, in stare de arest la domiciliu, pentru abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata), constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Cristian Zgabercea, la data respectiva consilier al presedintelui CJ Constanta, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul CJ Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscala, Fundatia Fantasio, pentru constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, si Fundatia Culturala Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Intrebat daca isi va demisia din functia de producator general al TVR, Cristian Zgabercea a declarat: „O sa discut cu presedintele televiziunii (Stelian Tanase, n.r.), dupa care voi lua o decizie”.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), nu a putut fi contactat.

In schimb, pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul TVR, Stelian Tanase declara ca, la momentul respectiv, TVR nu are o problema in privinta producatorului general al televiziunii, Cristian Zgabercea, al carui nume ar fi vizat intr-un alt dosar al lui Nicusor Constantinescu, urmand ca Televiziunea Romana sa ia atitudine daca acesta va fi incriminat.

Intrebat daca TVR are o problema in privinta lui Cristian Zgabercea, in acest context, Stelian Tanase a spus ca SRTv va lua o atitudine daca „se vor produce forme oficiale” si Zgabercea va fi „incriminat”.

„In momentul asta, nu avem. Evident ca, daca se vor produce forme oficiale, de retinere etc. sigur, eu personal, dar si… vom lua o atitudine publica. Deocamdata nu are, a fost pomenit intr-un document, dar vom lua in discutie aceasta chestiune cand va exista un act clar de incriminare a lui pentru una sau alta”, a spus la momentul respectiv Stelian Tanase.

Pe de alta parte, pe 20 februarie, Adrian Bucur, jurnalist in TVR si membru al Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune, a declarat pentru MEDIAFAX ca producatorul general al TVR, Cristian Zgabercea, ar trebui sa-si dea demisia, intrucat este vizat in dosarul lui Nicusor Constantinescu.

In aceeasi zi, contactat de MEDIAFAX, Cristian Zgabercea a declarat ca nu are de ce sa isi dea demisia, intrucat nu i-a fost adus la cunostinta ca ar avea vreo calitate in dosarul lui Nicusor Constantinescu.

„Nu am primit nicio informare oficiala vizavi de aceasta chestiune (o eventuala calitate in dosarul lui Nicusor Constantinescu, n.r.). Ce ati vazut dumneavoastra in presa, atat am vazut si eu. Nu stiu in ce calitate sunt in acel dosar, poate sunt martor. Si atunci ce reactie sa am? Nici nu vreau sa comentez acea chestie, pana nu am o chestie oficiala. Nu cunosc date, nu cunosc nimic. Oricine poate fi intr-o situatie de genul asta, trebuie cineva sa dovedeasca ca am facut ceva rau. Eu stiu ca nu am facut nimic rau”, a spus Cristian Zgabercea.

El a precizat ca, in cazul in care se va dovedi ca are o calitate in acel dosar, se poate suspenda din functia de producator general al TVR. „Sunt alte metode care sunt legale”, a mai spus la momentul respectiv Zgabercea.

Potrivit comunicatului transmis joi de DNA, conform rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie din Constanta, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu si Fundatia Fantasio au constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.

In perioada respectiva, Nicusor Constantinescu, ajutat de Zgabercea si Florentina Oproiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii in suma de 5.094.836 de lei, arata sursa citata.

Finantarea si platile au fost facute numai in baza unei hotarari a CJ, fara respectarea normelor legale in vigoare prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorasi doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive. Si de aceasta data, finantarea si platile respective au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general, si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice.

Potrivit DNA, in 2012, Cristian Zgabercea, impreuna cu Fundatia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, in scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile platite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, intocmite fictiv cu ocazia organizarii a doua festivaluri de muzica. In acest sens, Zgabercea a inregistrat in contabilitate facturile emise de Fundatia Culturala Thalia, prin inculpatul Marcel Brancoveanu Parau, si a facut plati in temeiul lor, desi cunostea ca operatiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost insotite de documente justificative, iar serviciile a caror plata se solicitase nu fusesera receptionate de beneficiarii lor, acestia din urma cunoscand de altfel si imprejurarea ca Fundatia Thalia nu le prestase in fapt. In aceasta modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arata sursa citata.

Conform DNA, prejudiciul produs Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta este de peste opt milioane de euro, iar, pana la momentul intocmirii rechizitoriului, Consiliul Judetean Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza, desi i s-a solicitat acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Cristian Zgabercea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro