Urmează două zile de temperaturi extreme. Ce obligații au angajatorii când temperaturile trec de 37 de grade
Urmează două zile cu temperaturi extreme. Un cod roșu de caniculă a fost anunțat de către meteorologi pentru capitala București și alte opt județe din sudul și sud-estul țării pentru zilele de marți și miercuri.
Legea care reglementează obligațiile pe care le au angajatorii în asemenea vremuri este OUG nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca.
Potrivit documentului, prin temperaturi extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care: a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel; b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea condiţiilor la locul de muncă, astfel:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
- a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
- b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
- c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
- d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
- b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- c) asigurarea de duşuri.
Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:
- a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
- b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
- c) asigurarea echipamentului individual de protecţie.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor următoarele măsuri:
- a) reducerea duratei zilei de lucru;
- b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00;
- c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
Pe durata întreruperii colective a lucrului din cauza caniculei contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în munca.
Nerespectarea celor de mai sus constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000.000 lei la 25.000.000 . Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de către organele de control ale Inspecţiei Muncii.