Valul de caniculă din Europa se intensifică. Avertismente privind riscul crescut de decese / Harta celor mai fierbinți zone
Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat marţi asupra unui risc crescut de decese, în condiţiile în care valurile de căldură şi vremea extremă au cuprins planeta din trei părţi: Europa, Asia şi Statele Unite, scrie Reuters.
În condiţiile în care temperaturile extrem de ridicate afectează Europa în plin sezon turistic, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat marţi că valul de căldură din emisfera nordică se va intensifica în următoarele zile şi a avertizat asupra unui risc crescut pentru sănătate.
- „Temperaturile din America de Nord, Asia şi din întreaga Africă de Nord şi Marea Mediterană vor depăşi 40°C timp de mai multe zile la rând în această săptămână, pe măsură ce valul de căldură se va intensifica”, a transmis Organizaţia Meteorologică Mondială.
De asemenea, temperaturile minime nocturne ar urma să atingă noi maxime, a precizat OMM, avertizând asupra riscului de creștere a numărului de cazuri de infarct şi decese.
„Chiar dacă cea mai mare parte a atenţiei se concentrează asupra temperaturilor maxime din timpul zilei, temperaturile nocturne sunt cele care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate, în special pentru populaţiile vulnerabile”, a avertizat organizaţia.
Se estimează că 61.000 de persoane ar fi murit anul trecut doar în Europa în urma valurilor de căldură.
Italia – sunt așteptate temperaturi de peste 47 de grade Celsius
Marţi, meteorologii se aşteptau ca temperaturile să atingă valori record în Italia, unde insula mediteraneană Sardinia ar putea înregistra maxime de peste 47 de grade Celsius.
De asemenea, temperaturile ar putea atinge 40 de grade în mai multe oraşe italiene, inclusiv 42-43 de grade în regiunea Lazio, care include Roma.
Turiştii au încercat să se răcorească stropindu-se cu apă de la fântânile din Roma şi stând sub ventilatoarele uriaşe instalate în faţa Colosseumului. Unii au fost nevoiţi să stea la coadă la taxiuri timp de mai bine de o oră, pe o căldură toridă, în faţa gării centrale din Roma, din cauza lipsei cronice de taxiuri din capitală.
Ministerul Sănătăţii a emis marţi alerte meteorologice cod roşu – semnalând o posibilă ameninţare pentru sănătate pentru oricine este expus la căldură – pentru 20 dintre cele 27 de oraşe principale ale ţării, numărul acestora urmând să crească la 23 miercuri.
- „Nu este exclus să depăşim 47 de grade, iar în Sulcis şi Campidano (zone din sudul Sardiniei – n.r.) ar putea exista unele locuri care ne-ar putea face să înregistrăm o valoare şi mai mare.
- Recordul nostru istoric este de 47,7 grade. Nimic nu ne împiedică să îl depăşim sau să îl egalăm”, a declarat Carlo Spanu de la serviciul meteorologic al forţelor aeriene italiene.
Căldura i-a determinat pe unii turişti să se întoarcă acasă mai devreme. „Am avut multe dureri de cap, de picioare şi mi s-au umflat degetele, am devenit din ce în ce mai ameţită. Trebuia să stăm acolo două săptămâni, dar nu am putut din cauza căldurii”, a explicat o turistă din Norvegia care s-a întors acasă cu o săptămână mai devreme.
Spania – temperaturile nu au coborât nici noaptea sub 25 de grade
În Spania, zone din regiunile nord-estice Catalonia şi Aragon, precum şi insula mediteraneană Mallorca sunt în alertă marţi pentru temperaturi cuprinse între 42 şi 44 de grade Celsius.
Luni, temperatura în oraşul Andujar, din sudul ţării, a atins 44,9 grade Celsius, în timp ce oraşul Toledo, din centrul ţării, a depăşit recordul de temperatură maximă pentru luna iulie, cu 42,9 grade Celsius.
Și noaptea a fost călduroasă – temperaturile nu au coborât sub 25 de grade Celsius în multe zone de pe coasta mediteraneană şi din interiorul peninsulei iberice, a anunţat agenţia naţională de meteorologie AEMET.
În mare parte a țării, temperaturile nocturne s-au situat în top 5 cele mai ridicate înregistrate în această perioadă a anului.
Grecia, sub cod roșu
În Grecia, autorităţile le-au transmis cetăţenilor aflaţi în apropierea unui incendiu de pădure din Dervenochoria, la nord de Atena, să închidă uşile şi ferestrele, deoarece fumul provocat de flăcări se apropia, pe fondul unor rafale puternice de vânt.
Grecia este afectată din weekendul trecut de de primul val caniculă din acest an, iar temperatura a atins un vârf de 44,2 °C în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului Naţional din Atena.
Codul roşu de caniculă a fost prelungit până sâmbătă, 22 iulie, iar autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor.
Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil codul roşu de caniculă, pentru întreg teritoriul ţării – temperaturile vor atinge valori de până la 42 de grade Celsius).
Totodată, pe fondul producerii mai multor incendii de vegetaţie, autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate a combustibililor naturali (ex.: crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.
Harta zonelor cu pericol major de incendii:
Our #EFFIS\uD83D\uDD25 Fire Danger Forecast for 18 July:
\uD83D\uDFE4Very Extreme Danger in:
➡Several areas of the Iberian Peninsula #Spain\uD83C\uDDEA\uD83C\uDDF8
➡️#Puglia, #Calabria, #Sicilia and #Sardegna in #Italy\uD83C\uDDEE\uD83C\uDDF9
➡️#Greece‘s Attica Peninsula and Eastern Peloponnese\uD83C\uDDEC\uD83C\uDDF7More at\uD83D\uDC47https://t.co/2PjdHyXOpI pic.twitter.com/AJiFhV6ReJ
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) July 18, 2023
Cele mai fierbinți veri
Serviciul meteorologic Copernicus al Uniunii Europene spune că 2022 şi 2021 au fost cele mai fierbinţi veri înregistrate vreodată pe continent. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Europa, de 48,8 grade Celsius, a fost înregistrată în Sicilia în urmă cu doi ani.
Căldura din Europa ar putea să determine o schimbare a obiceiurilor turistice, tot mai multe persoane preferând să aleagă destinaţii mai răcoroase sau să călătorească primăvara sau toamna, estimează organizaţiile de turism.
Oamenii de ştiinţă au avertizat de mult timp că schimbările climatice, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite în principal din arderea combustibililor fosili, vor face ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai severe şi mai mortale. Ei spun că guvernele trebuie să ia măsuri drastice pentru a reduce emisiile pentru a preveni o catastrofă climatică.
Valurile de căldură din această vară, în care temperaturile au urcat până la 53 de grade în Valea Morţii din California şi la peste 52 de grade în nord-vestul Chinei, au coincis cu incendii de vegetaţie din Grecia până în Alpii elveţieni şi cu inundaţii mortale în India şi Coreea de Sud.
Aceste evenimente au adăugat o nouă urgenţă la discuţiile din această săptămână dintre Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori din lume în privinţa gazelor cu efect de seră. Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit cu oficiali chinezi la Beijing şi şi-a exprimat speranţa că prin cooperare în domeniul climei se pot redefini legăturile tulburi dintre cele două mari puteri. Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat că angajamentul Beijingului faţă de obiectivele referitoare la emisiile de dioxid de carbon este ferm, dar spune că nu se va lăsa influenţat de alţii.
În China, copaci au căzut peste vehicule, o balenă a ajuns la ţărm şi un congelator plin cu îngheţată plutea în inundaţii, în timp ce taifunul Talim s-a dezlănţuit marţi în provinciile sudice, fiind primul care a ajuns pe uscat în această ţară în acest an.
(Sursa: News.ro / Foto: Dreamstime.com)