Testul de foc al comisarilor europeni desemnati: Cum decid comisiile europarlamentare asupra Corinei Cretu si a colegilor ei din Comisia Juncker
Coordonatorii politici din comisiile de specialitate si presedintii de grupuri parlamentare sunt oamenii-cheie de care depinde Corina Cretu, comisarul desemnat roman pentru Politica Regionala, la audierile din comisiile Parlamentului European, conform procedurii de evaluare prezentate joi de functionarii forului legislativ. Importanti vor fi, insa, si europarlamentarii din Romania membri ai Comisiei pentru Dezvoltare Regionala (REGI) a PE, iar in aceasta privinta Cretu are un atu. Alti comisari desemnati au fost, insa, aspru criticati inainte de audieri si risca sa fie fortati sa se retraga sau sa-si schimbe portofoliul.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor audia individual comisarii europeni-desemnati ai viitoarei Comisii Juncker in perioada 29 septembrie-7 octombrie, in vederea evaluarii lor si a votului final pe care forul legislativ european urmeaza sa-l dea in 22 octormbrie asupra comisiei in ansamblu.
In mod normal, in cadrul comisiilor, membrii nu dau un vor direct asupra comisarului-desemnat pe care forul europarlamentar respectiv l-a audiat, dar in lipsa unor acorduri politice se poate ajunge si la vot. In orice caz, audierile din comisii s-au dovedit decisive, in trecut, cand anumiti europarlamentari-desemnati s-au vazut nevoiti sa se retraga din Comisia Europeana care urma sa fie numita, ca urmare a evaluarii negative din comisia europarlamentara in care au fost audiati.
Pe scurt, procedura de evaluare din comisiile europarlamentare este urmatoarea:
- La sfarsitul fiecarei audieri, comisiile europarlamentare vor tine o intrunire cu toti coordonarorii din comisii – cate un membru al comisiei respective din partea fiecaruia dintre cele 7 grupuri politice din Parlamentul European. Ei vor face evaluarea candidatilor.
- Coordonatorii de comisii vor face un raport scris al deliberarilor si acest document va conduce la o scrisoare de evaluare.
- Daca toti coordonatorii de comisii convin asupra scrisorii, acest document ajunge la conferinta presedintilor de comisii, la conferinta liderilor de grupuri politice si apoi la presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
- Daca un grup politic obiecteaza, atunci, presedintii de comisii vor trebui sa consulte ceilalti membri care au participat si in acel caz nu coordonatorii vor face evaluarea, ci toti membrii implicati. „Si daca este necesar, un vot poate fi necesar”, a precizat Jaume Duch Guillot, purtatorul de cuvat al Parlamentului European. Abia apoi se face scrisoarea de evaluare care trebuie sa ajunga, in final, la presedintele PE.
Eurparlamentarul PSD Corina Cretu, comisarul desemnat pentru Politica Regionala, a avut, pana acum, ca adeversari declarati, oameni politici din Romania.
Ea are insa noroc, pentru ca in Comisia pentru dezvoltare regionala a Parlamentului European (REGI), care o va audia, Cretu are aliati:
- Presedintele Comisiei REGI este bulgaroaica Iskra Mihaylova, de la Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), un grup politic mai apropiat de socialisti decat de populari-europeni. In plus, contestatarii lui Cretu sunt din PDL si din PNL, liberalii romani tradand ALDE si aderand la Partidul Popular European.
- Dintre coordonatorii din Comisia REGI, Cretu va avea de-a face cu Lambert van Nistelrooij (Olanda) de la PPE, iar de la socialistii sai, cu Krehl Constanze Angela (Germania). Croatul Jacovcic Ivan este coordonatorul liberal din comisia REGI, britanicul Andrew Lewer este coordnator din partea conservatorilor (ECR), francezul Younous Omarjee, din partea GUE/NGL – stanga, ecologisti), austiaca Monika Vana de la Verzi, iar Italianca Rosa D’Amato este coordnatoare din partea Grupului Europa Libertății și Democrației Directe (ai controversatului europarlamentar britanic UKIP Nigel Farrage).
- Europarlamentarii romani membri „plini” ai REGI sunt doi PSD-isti – Victor Bostinaru si Viorica Dancila, la care se adauga Dan Nica (PSD), membru supleant. De la populari-europeni, Romania are doar un membru supleant, pe Iuliu Winkler, de la UDMR, partid care se afla la guvernare cu PSD in tara. Fiecare europarlamentar din comisie are la dispozite 1 minut sa ouna o intrebare, iar comisarul-desemnat are doua minute sa raspunda.
- Presedintele grupului PPE, germanul Manfred Weber, a avut deja o intalnire cu Corina Cretu, fara sa apara probleme in privinta acesteia, mai ales ca eurodeputatul PSD este si vicepresedinte al Parlamentului European.
Corina Cretu urmeaza sa fie audiata pe 1 octormbrie de Comisia REGI a Parlamentului European.
Alti comisari europeni desemnati sunt nevoiti sa apara in fata unor comisii reunite, pentru ca gestioneaza domenii cuplate, iar prim-vicepresedintele desemnat Frans Timmermans va sari peste comisiile europarlmentare, dar va fi audiat de catre colegiul liderilor de grupuri europarlamentare.
Comisari desemnati si deja contestati:
- Miguel Arias Canete (Spania/PPE) – desemnat pentru portofoliul Schimbarilor Climatice si Energiei. Este contestat pentru ca a avut actiuni de 300.000 de euro la doua companii spaniole, Petrolifera Ducar SL si Petrologis Canaris SL, care aveau afaceri cu petrol in porturile Ceuta si Las Palmas. Participatiile lui Canete in firme erau mici, de circa 2,5%, potrivit presei internationale, insa ecologistii din Parlamentul European se tem ca legaturile lui cu business-ul petrolier il fac sa fie mai favorabil combustibililor fosili, ci nu energiei din surse regenerabile. De asemenea, el este contestat si pentru anumite declaratii sexiste.
- Tibor Navracsics (Ungaria/PPE) – comisar european desemnat pentru Educatie, cultura, tineret si cetatenie. Este puternic contestat de catre majoritatea grupurilor europarlamentare, mai putin de catre PPE si conservatori. Navracsics este ministru de Externe in Guvernul Viktor Orban si a fost ministru de Justitie in perioada in care executivul de la Budapesta a luat o serie de decizii criticate de Uniunea Europeana si SUA pentru atingeri aduse democratiei si statului de drept. Surse europarlamentare au declarat pentru HotNews ca socialistii si popularii europeni vor sa „tranteasca” fiecare cate un comisar european, iar Navracsics ar fi „tinta” S&D.
- Alenka Bratusek (Slovenia /ALDE) – comisar european desemnat penru uniune energetica. Ea a fost premierul Sloveniei, propunandu-se astfel singura pentru Comisia Europeana. I s-a reprosat ca, intr-o imprejurare, a cantat alaturi de alti politicieni, la o petrecere, versul „Evviva il comunismo e la liberta – Traiasca comunismul si libertatea”, din catecul comunist „Bandiera Rossa”. Cantecul a devenit popular in Slovenia datorita formatiei punk din anii ’80 Pankrti, care a facut un cover dupa acest imn de lupta al comunistilor din Italia. In aceleasi imprejurari, alti politicieni care o insoteau criticau dur Uniunea Europeana si constructul comunitar.
- Phil Hogan (Irlanda/PPE) – comisar european desemnat pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Succesorul lui Dacian Ciolos la Agricultura europeana este contestat de voci de la el din tara. Europarlamentarul independent Nessa Childers a scris colegilor din PE ca, in anul 2012, Hogan a cerut Consiliului unui comitat din Irlanda sa refuze acordarea de cazare sociale unei familii de nomazi irlandezi. Ca raspuns, europarlamentarul se plange ca s-a trezit cu o adresa de la o casa de avocatura in care este avertizata cu un proces in instanta de catre Hogan. Joi, purtatorul de cuvant al PE, Jaume Duch, a aratat ca europarlamentarii au imunitate in exercitarea functiei lor.