Sari direct la conținut

Rusia, care vrea să îl aresteze pe corespondentul de război al HotNews fiindcă a transmis din Kursk, acuză SUA că nu vrea să primească un jurnalist rus să transmită de la Washington

HotNews.ro
Rusia, care vrea să îl aresteze pe corespondentul de război al HotNews fiindcă a transmis din Kursk, acuză SUA că nu vrea să primească un jurnalist rus să transmită de la Washington
Serghei Lavrov și Maria Zaharova. Foto: Alexander Nemenov / AFP / Profimedia Images

Rusia, țară care a emis, printre altele, un mandat de arestare pe numele lui Mircea Barbu, corespondentul de război al HotNews care a transmis din regiunea Kursk, acuză Statele Unite de modul în care a tratat jurnaliști ruși, pe care nu a vrut să îi lase să intre pe teritoriul său.

Acuzațiile au fost lansate de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, care a precizat că o echipă de reporteri și jurnaliști ai cotidianului Izvestia, cel mai vechi ziar din Rusia, au fost reținuți pe un aeroport din Washington la primele ore ale zilei de 29 octombrie.

Zaharova a precizat de asemenea că echipa Izvestia, unul dintre ziarele rusești pe care UE le-a interzis în luna mai a acestui an, s-a deplasat în Statele Unite pentru a transmite despre alegerile ce urmează să aibă loc în data de 5 noiembrie.

„Deși grupul a avut permisiuni emise în conformitate cu scopul vizitei, oficiali locali ai organelor legii au confiscat toate echipamentele și dispozitivele de comunicare de la jurnaliștii ruși și i-au supus unor interogatorii ce au durat ore întregi”, a declarat miercuri Maria Zaharova, citată de TASS.

„Drept urmare a conversațiilor, lui V. Borovikov, cameramanul grupului, i s-a refuzat intrarea și viza sa a fost anulată din ceva ‘motive administrative’. În plus, a fost luată o decizie de a-l expulza din țară”, s-a plâns purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Vedem acest incident ca o altă încălcare flagrantă de către Washington a obligațiilor sale de a asigura accesul liber la informații și pluralismul mass-media”, a mai declarat ea, adăugând că măsura autorităților americane „demonstrează disponibilitatea țării de a-și folosi mașinăria de represiune în orice moment pentru a închide accesul la informații pe care le consideră inconveniente”.

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele jurnalistului român Mircea Barbu săptămâna trecută

Acuzațiile lui Zaharova vin la mai puțin de o săptămână după ce un tribunal din Rusia a dispus joia trecută arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, corespondentul de război al HotNews.ro care a transmis din regiunea Kursk.

Mircea Barbu a relatat din Kursk, în exclusivitate pentru publicul din țara noastră, despre incursiunea declanșată de armata ucraineană în această regiune, în luna august. În pofida faptului că este vorba de un corespondent de război care a transmis dintr-o zonă de conflict, Rusia consideră că jurnalistul român i-a trecut ilegal frontiera.

„Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, se arată în comunicatul instanței ruse, citat de Interfax.

Împotriva jurnalistului român, dat deja în urmărire internaţională de autorităţile ruse, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare în Rusia.

Moscova vrea să aresteze jurnaliști de la televiziuni ca CNN și ABC

Corespondentul HotNews.ro Mircea Barbu a fost al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk.

De exemplu, pe 11 octombrie, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului Nick Paton Walsh, angajat al postului american de televiziune CNN.

Moscova a avertizat anterior că ţine evidenţa tuturor trecerilor ilegale ale frontierei sale de către ziariştii străini şi că nu va lăsa fără răspuns aceste acţiuni, amintindu-le totodată reprezentanţilor presei străine că au nevoie de o acreditare din partea Ministerului de Externe rus pentru a-şi desfăşura activitatea în Rusia.

Luna trecută, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat deschiderea de dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC.

Corespondentul de război al HotNews, amenințat cu moartea după reportaj

După publicarea reportajului în HotNews, Mircea Barbu a fost vizat de amenințări cu moartea făcute de propagandiști ruși. „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”, a fost mesajul publicat pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori. 

De asemenea, Moscova a reacționat, prin vocea Ambasadei Rusiei la București, după ce trimisul special al HotNews.ro, Mircea Barbu, i-a însoțit pe militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk, unde a realizat un videoreportaj exclusiv. Diplomația Kremlinului spune că „dacă e adevărat că jurnaliștii nu sunt ținte și că ei pot trece granițele în timpul unui război, atunci de ce jurnaliști ruși au fost omorâți de armata și serviciile secrete ale Ucrainei”.

Autoritățile ruse au afirmat că reporterul Mircea Barbu a intrat ilegal în Rusia și a cerut redacției de la București „să condamne acțiunile teroriste ale forțelor armate și ale serviciilor de informații ale Ucrainei, care vânează și ucid în mod deliberat de câțiva ani colegii lor jurnaliști ruși”.

De ce HotNews și alte publicații au trimis jurnaliști dincolo de granița Rusiei

Maria Zaharova a subliniat miercuri că jurnaliștii de la Izvestia obținuseră în prealabil aprobările necesare să intre în SUA, și că unuia dintre ei i s-a refuzat acest lucru. Situațiile nu sunt identice, lucru ilustrat și de faptul că doar unuia dintre jurnaliștii Izvestia i s-a refuzat accesul în SUA.

Este un fapt trecerea de către ziaristul nostru a graniței de stat, fără permisiunea Rusiei. Nu e nimic de contestat. Însă același lucru s-a întâmplat când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, teritoriu care conform legilor internaționale aparține Ucrainei. După cum Kursk aparține Rusiei. 

De asemenea, există o convenție tacită, în legile derulării conflictelor, că ziariștii nu doar că nu sunt ținte, ci și că reporterii pot ajunge uneori în zone unde n-ar trebui să fie, de pildă peste granițe. Toate taberele combatante admit acest lucru. De ce? Pentru că ziariștii informează oamenii în legătură cu ce se petrece, iar prezența lor în zone „intrezise” este de interes public, adică în folosul publicului.

Dacă armatele n-ar accepta această convenție legată de presă, atunci cetățenii n-ar beneficia decât de relatările oficiale și nu ar putea primi informații independente.

Urmărește ultimele evoluții din a 980-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro