Sari direct la conținut

Business Report: Impozite locale pentru cladiri: poveri fiscale pentru contribuabilii romani; 1,5 milioane de oameni care au platit asigurarea obligatorie a locuintei risca sa nu primeasca despagubiri; Tranzactie gigant in industria petrochimica

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Impozite locale pentru cladiri: poveri fiscale pentru contribuabilii romani. Schimbarile legislative din ultimii ani au majorat povara fiscala. Un loc fruntas il ocupa impozitul pe proprietati imobiliare pentru persoane juridice. Desi au fost purtate numeroase discutii in jurul taxei pe constructii speciale, nu trebuie pierdut din vedere ca legislatia privind taxele locale pe cladiri continua sa genereze dificultati practice si costuri fiscale destul de mari pentru contribuabili. Privind retroactiv, inceputul anului 2012 a adus, printre altele, majorari ale taxelor locale pentru cladirile nereevaluate aflate in proprietatea persoanelor juridice. Mai precis, incepand cu anul 2012, consiliile locale au dobandit dreptul de a stabili un impozit cuprins intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate pe parcursul ultimilor 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, impozitul putand ajunge chiar la 30% si 40% pentru cele care nu au fost reevaluate pe parcursul ultimilor 5 ani. Povara fiscala este semnificativa chiar daca ne raportam doar la impozitul general in cota de 1,5% aplicabil in prezent cladirilor, in cazul in care reevaluarile sunt efectuate conform legii, scrieCapital.ro.

ANRE: „Piata de energie a fost manipulata”. Piata noastra de electricitate a fost manipulata in ultimul an prin tranzactii care s-au incheiat pe OPCOM cu preturi si cantitati variabile, arata reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) intr-un document care a intrat in posesia ziarului BURSA. Documentul reprezinta nota de justificare a noilor regului de tranzactionare adoptate de ANRE, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015 si care nu mai permit incheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preturi si cantitati variabile. Potrivit acestuia, specialistii ANRE considera: „Operatorii declara ca trebuie permise contracte cu preturi flexibile (formule de pret) si cantitati incerte, deoarece aceasta ar incuraja contractarea pe termen lung si contractarea energiei produse de capacitatile cu variabilitate mare a productiei, respectiv cele pe baza de surse regenerabile de energie. Licitatia pe un pret care nu conteaza, in majoritatea cazurilor, decat intr-o cota de 1% la pretul de contract, reprezinta o manipulare a pietei de energie electrica (pretul de licitatie poate fi oricat de mare sau oricat de mic, deoarece el nu conteaza pentru partile care se vor angaja in contract, dar va da o indicatie eronata celorlalte parti interesate si scade gradul de transparenta a licitatiei respective)”, anuntaBursa.ro.

1,5 milioane de oameni care au platit asigurarea obligatorie a locuintei risca sa nu primeasca despagubiri. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor ar putea functiona, in acest moment, in afara normelor de prudentialitate impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Un document conceput de ASF la finele lunii iunie arata ca entitatea care se ocupa cu gestionarea asigurarilor obligatorii de locuinta avea un nivel al capitalurilor proprii care ii permitea sa subscrise maximum 1,2 milioane de polite la actualul nivel de pret. Cu toate acestea la finele lunii iulie, PAID avea in portofoliu aproximativ 1,55 milioane de polite, cu mai mult de 350.000 peste nivelul considerat prudential de normele ASF. Reamintim ca, din motive asemanatoare, companii private cum sunt Astra sau Carpatica au fost puse in proceduri de redresare financiara, informeazaEconomica.net.

Telenovela intreruperilor de gaze din Rusia a sarit cateva episoade. Pentru a doua oara intr-un interval de trei zile, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, ne anunta ca Romania este pregatita sa faca fata oricarei situatii, in contextul in care Rusia se joaca tot mai des cu livrarile de gaze catre tarile europene. Daca vineri (12.09), Rusia a redus cu 5% cantitatile de gaze livrate Romaniei, azi (16.09) livrarile scad cu 10 procente, ne anunta ministrul Nicolescu. Am inteles din declaratiile domnului ministru ca Rusia nu a dat nici o explicatie pentru aceasta situatie. Gazprom, nici atat. Atunci punem o intrebare elementara: cine pe cine a anuntat? Ca sa intelegem complexitatea acestei intrebari se impune sa facem precizarea ca gazele importate din Rusia nu sunt contractate de catre vreo companie de stat romaneasca, sau, mai bine zis, prea putine gaze fac obiectul schimburilor cu companii romanesti. Gazele din Rusia ajung in Romania prin intermediul a doua mari companii internationale (de care Gazprom nu este straina), respectiv Imex si Wintershall, scrieEnergy-Center.ro.

Romania si educatia continua: Calitatea fortei de munca se evapora rapid. Unul dintre factorii-cheie pentru dezvoltarea economico-sociala este calitatea fortei de munca, care depinde de gradul de pregatire si de continuitatea procesului de invatare pe tot parcursul vietii. Indicatorul care masoara acest aspect al factorului uman este rata de participare a populatiei la educatie continua si stagii de pregatire (facand abstractie de studiile universitare in cazul tinerilor). Romania se plaseaza in coada statelor europene membre ale Uniunii la acest capitol, la mare distanta nu doar de statele occidentale dar si de fostele colege de bloc socialist – potrivit datelor Eurostat. Statistica pe baza ultimelor date disponibile prelucrate la zi arata o stagnare in perioada de criza si o apetenta foarte redusa a adultilor pentru procesul de educatie, anuntaCursdeguvernare.ro.

Tranzactie gigant in industria petrochimica. Cea mai mare rafinarie din China, Petrochemical Corporation (Sinopec), a vandut o participatie de 30% din divizia sa de retail, pentru 17,5 miliarde de dolari, unui grup alcatuit din 25 de investitori din tara si din strainatate, transmite BBC. Divizia de retail va emite noi actiuni catre grup, care este format in principal din companii financiare. Divizia, care opereaza peste 30.000 de benzinarii in China, detine peste 23.000 de magazine in benzinarii sub brandul Easy Joy, conducte de transport al titeiului si facilitati de stocare. Luni, actiunile companiei petroliere de stat au scazut cu 1,2% la Bursa de la Hong Kong. Prin aceasta tranzactie, Sinopec vrea sa schimbe modelul de afaceri al diviziei sale de retail, care este diferit de cel din Occident, unde veniturile ce exclud comercializarea carburantilor ajung uneori sa depaseasca jumatate din profiturile benzinariilor. In cazul Sinopec, aproape toate veniturile diviziei de retail vin din vanzarea carburantilor, informeazaCapital.ro.

BMW Seria 2 Cabriolet – dinamica eleganta. BMW Seria 2 Cabriolet este o prezenta cu adevarat deosebita in segementul premium compact. Experienta condusului unei decapotabile este cu adevarat speciala prin combinatia unica intre pozitia joasa de condus, capota lunga si caracteristicile dinamice ale tractiunii spate (caracteristica unica in segment), toate alaturi de o deschidere larga a acoperisului. In plus, gama de modele va beneficia inca de la lansare, care va avea loc in februarie 2015, de o versiune BMW M Performance, BMW M235i Cabriolet. Designul exterior, dezvoltat in paralel cu cel al modelului BMW Seria 2 Coupe, poarta particularitatile caracteristice unui BMW cabriolet si, totodata, realizeaza o diferentiere vizuala fata de modelele compacte ale gamei BMW Seria 1. Liniile extinse cu eleganta, silueta plata cu o linie a profilului arcuita, tensionata, pasajele puternic sculptate ale rotilor spate – un indiciu clar al configuratiei cu tractiune spate – sunt principalele caracteristici ale designului exterior pentru noul BMW Seria 2 Cabriolet. Iese in evidenta si linia joasa a portbagajului, remarcabila pentru un model decapotabil, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro