Sari direct la conținut

Misu Negritoiu, presedintele ASF: Marian Sarbu a ramas angajat in ASF pe post de consilier pentru relatia cu Parlamentul

HotNews.ro
Marian Sarbu, Foto: Agerpres
Marian Sarbu, Foto: Agerpres

Marian Sarbu este angajat ca si consilier pentru relatia cu Parlamentul si are contract pe o perioada nedeterminata, a declarat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF. Marian Sarbu a demisionat in aceasta luna din functia de prim-vicepresedinte ASF, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca numirea sa in aceasta pozitie, in luna iunie din acest an, a fost neconstitutionala. Motivul: nu avea cei 9 ani de experienta profesionala ceruti de lege pentru orice membru ASF executiv sau nu. Cu un an in urma, Sarbu a fost membru neexecutiv in ASF, pozitie din care a declarat ca a incasat peste 154.000 de euro.

Contactati in urma cu o zi, in 28 iulie, de catre HotNews.ro, oficialii ASF au spus ca dupa demisie, Sarbu nu revine ca membru neexecutiv in Consiliul ASF si nici intr-o alta functie de conducere din cadrul ASF, dar poate sa desfasoare o alta activitate in ASF, legata de specializarea sa. Cat despre experienta pe care ar fi trebuit sa o aiba in 2013, ASF sustine ca decizia Curtii Constitutionale a vizat doar pozitia de prim-vicepresedinte ASF.

Marian Sarbu a demisionat in aceasta luna din functia de prim-vicepresedinte ASF, dupa ce Curtea Constitutionala a decis in 2 iulie ca numirea sa in aceasta pozitie a fost neconstitutionala.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de PNL si PDL in urma unui articol HotNews.ro la scurt timp dupa numirea sa in aceasta functie, care a avut loc in iunie 2014.

Intrebat de cei 9 ani de experienta ceruti de lege, Marian Sarbu a declarat in interviul HotNews.ro: Am fost 13 ani ordonator de credite!

PNL si PDL au sesizat Curtea Constitutionala tocmai pe acest motiv – lipsa experientei profesionale cerute de legea de functionare ASF, iar Curtea Constitutionala a decis in 2 iulie ca experienta acestuia „nu are relevanta pentru numirea acestuia ca membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara”.

Cu alte cuvinte, Curtea Constitutionala a decis ca numirea sa ca prim-vicepresedinte ASF a fost neconstitutionala, insa a constatat si ca experienta sa nu avea relevanta nici ca membru in Consiliul ASF, functie pe care a detinut-o cu un an in urma.

Conform declaratiei sale de avere, Marian Sarbu a incasat in 2013 ca membru neexecutiv al ASF suma de 682.068 lei, echivalentul a 154.348 de euro.

Intrebata in legatura cu acest aspect si daca a initiat un demers in sensul recuperarii acestor bani, actuala conducere ASF a raspuns, prin intermediul purtatorului de cuvant Radu Soviani, urmatoarele:

  • „Decizia Curtii Constitututionale se refera la hotararea Parlamentului prin care acesta l-a numit in pozitia de prim-vicepresedinte al ASF pe domnul Marian Sarbu, pozitie din care domnul Sarbu a demisionat si detinuta legal pana la pronuntarea Curtii Constitutionale si publicarea hotararii in monitorul oficial. Mandatul de membru neexecutiv al domnului Marian Sarbu (din care acesta a demisionat inaintea numirii ca Prim-Vicepresedinte) nu a facut obiectul vreunei contestari la Curtea Constitutionala, iar veniturile obtinute de acesta in urma hotararii Parlamentului de numire ca membru neexecutiv al Consiliului si exercitarii acestei functii, au fost realizate in concordanta cu mandatul acordat de catre Parlament”.

HotNews.ro a incercat sa afle si daca dupa demisia sa din functie de prim-vicepresedinte ASF, Marian Sarbu a mai ramas angajat in ASF si daca da, pe ce post si pana cand.

Iata raspunsul ASF:

  • „Domnul Marian Sarbu nu revine ca membru neexecutiv in Consiliul ASF si nici intr-o alta functie de conducere din cadrul ASF, dar poate sa desfasoare o alta activitate in Autoritatea de Supraveghere Financiara, legata de specializarea dansului (relatia cu Parlamentul sau cu Guvernul) sau in probleme legate de protectia consumatorilor”.

Pentru detalii citeste si: Marian Sarbu, care a demisionat din fruntea ASF dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca nu avea experienta profesionala necesara, poate desfasura alte activitati in ASF/Ce se intampla cu cei peste 150.000 de euro incasati in 2013 ca membru ASF?

  • Si Daniel Daianu a ramas consilier in ASF, dupa ce i-a incetat mandatul ca prim-vicepresedinte ASF

Cazul Marian Sarbu nu este singular in ASF. Fostul prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Daniel Daianu, isi continua activitatea in cadrul insitutiei in calitate de consilier, post pe care il va ocupa pana la 30 septembrie in vederea continuarii unor proiecte pe care le-a initiat inainte de incetarea mandatului.

Daniel Daianu a fost si presedinte interimar al ASF, in locul lui Dan Radu Rusanu – arestat in dosarul de coruptie ‘Carpatica Asigurari’. Daianu a castigat peste 68.000 de euro in lunile noiembrie si decembrie din 2013, fiind al doilea cel mai bine platit angajat din ASF, dupa Radu Rusanu, iar dupa scandalul veniturilor uriase ale angajatilor ASF, Daianu a declarat ca a returnat primele incasate in 2013. In martie 2014, Daianu si-a cerut scuze public cetatenilor pentru salariu si castigurile primite la ASF si a declarat ca isi va reduce salariul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro