Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Basescu si unificarea dreptei; Florin Calinescu: "Virgil Magureanu mi-a propus in 2000 sa fiu presedinte, dupa ce-am refuzat, mi-a spus ca il pune pe Basescu"; Romania in Schengen, o afacere de peste 1 miliard de euro. Cat sustine MAI ca a fost, in final, contractul EADS

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Mesajul lui Nicusor Constantinescu transmis dupa ce DNA a anuntat azi ca va cere extradarea lui din Statele Unite. DNA a initiat demersurile legale pentru ca seful Consiluilui Judetean Constanta sa fie extradat din Statele Unite ale Americii, unde sustine ca se afla pentru un tratament medical. Instantele din Romania au constatat ca Nicusor Constantinescu a incalcat prevederile procedurii de control judiciar impusa de procurori in dosarele sale de coruptie. Nicusor Constantinescu a plecat din Romania cu permisiunea procurorilor, fiind stabilita o data la care trebuia sa se intoarca. Seful CJ nu s-a mai intors in tara, astfel ca procurorii au cerut si au obtinut arestarea sa preventiva. Contactat de gandul, Nicusor Constantinescu a declarat ca actiunea DNA este ilegala. „Este ilegala, impotriva Conventiei de la Haga din 1961, privind autenticitatea documentelor apostilate de fiecare tara semnatara. Am obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti dreptul de a parasi tara incepand cu 12 iunie 2014.”

DW: Despre curaj in politica. Dialogul de la distanta intre Traian Basescu si Mihai Razvan Ungureanu masoara ruptura crescanda care s-a creat intre gruparile „dreptei”. Putini dintre militantii sau simpatizantii dreptei au avut luciditatea sau curajul de a afirma ca Traian Basescu are vina sa proprie in faramitarea dreptei politice si in deriva de care pare cuprinsa. Este deceptionant sa vezi ca Elena Udrea a devenit vinovatul de serviciu, cu toate ca e notoriu ca nu ea, ci Traian Basescu a instigat la scindarea PDL si la inventarea PMP. Pe drept cuvant, Mihai Razvan Ungureanu se intreba le ce bun un nou partid, desi el insusi a pus aceasta intrebare foarte tarziu, dupa ce resuscitase un partid fantoma. Este deceptionant, de asemenea, sa vezi ca toate criticile recente se indreapta catre Elena Udrea, ca si cum nu ar recunoaste ea insasi ca vorbeste si actioneaza in numele presedintelui! Si, ca sa nu mai ramana nicio indoiala, Traian Basescu a dat de inteles ca isi asuma cu adevarat raspunderea pentru conducerea PMP, caci, in opinia sa, criticii Elenei Udrea nu sunt decat niste lasi care nu indraznesc sa se ridice fatis impotriva lui, noteaza Deutsche Welle.

Florin Calinescu, la Gandul Live: „Virgil Magureanu mi-a propus in 2000 sa fiu presedinte, dupa ce-am refuzat, mi-a spus ca il pune pe Basescu”. Florin Calinescu a declarat la Gandul Live ca Virgil Magureanu i-a propus sa candideze la functia de presedinte al Romaniei, dar l-a refuzat. „Ei au crezut cu am contract cu Pro TV, cu Sarbu, si cand au aflat cu stupoare ca eram singurul care nu aveam un contract cu nimeni, atunci mi-au zis ca e necesar sa semnez o hartie (…) o forma de subordanare a intereselor patriei (…) Atunci Virgil Magureanu a zis „Nu vrei, nu! Atunci o sa-l fac pe Traian Basescu presedinte”, a povestit Calinescu la Gandul Live.

Ana Blandiana: „Il parodiasem pe Ceausescu travestindu-l in Motanul Arpagic”. A fost privita la inceput ca o femeie superba, ceva intre serie mica si unicat, apoi a intrat in galeria de aur a poeziei romanesti, definitiv. De multe ori a fost perceputa drept o dizidenta. Sa vedem ce mai face. De unde vine numele Ana Blandiana? Eram in ultima clasa de liceu, la Oradea, un grup de colegi care scriam si am facut un concurs: cine isi gaseste cel mai grozav pseudonim. Eu am luat numele satului Mamei, Blandiana (botezat dupa numele unui castru roman ale carui ruine mai exista pe un deal deasupra satului) si i-am adaugat rima Ana. Apoi cu totii am trimis poeziile ,pe care tocmai ni le cititseram unii altora, la revista „Tribuna”, care se infiintase nu de mult la Cluj. Doua dintre poeziile mele au aparut semnate Ana Blandiana. Integral in EVZ.

DW: Basescu si unificarea dreptei. Traian Basescu a facut declaratii dure la adresa liderului PDL, Vasile Blaga, a fostului premier, Mihai Razvan Ungureanu, a proiectului fuziunii PDL-PNL. Ce se ascunde indaratul acestor critici? Presedintele tarii e un om de stat experimentat. E un om politic care, in pofida spiritului constitutiei, reclamand un sef de stat situat deasupra partidelor, n-a renuntat niciodata la postura de presedinte jucator. Nici n-ar fi putut s-o faca, data fiind situatia unui stat vulnerabil, oligarhizat, multiplu capusat ca Romania post-comunista. A unuia grevat de o presa partial inrobita oligarhiei, cu o justitie independenta de mai putin de un deceniu, ca justitia Romaniei, si nu de un veac, precum a altor tari europene, cu o clasa politica dispusa la tranzactii oneroase, precum alianta de odinioara numita USL. Cu aceasta clasa politica, situata departe de ceea ce ar trebui sa fie ea intr-un stat de drept, Basescu n-avea cum sa nu insiste sa fie si sa ramana un presedinte jucator. Jocul lui a dat, multa vreme, roade bune. Printre cele mai importante a fost tocmai eliberarea justitiei romanesti. O fapta de glorie de care n-a mai avut parte tarisoara dupa 1938. Ca justitia n-a functionat decat foarte partial, ca a facut-o si o face bine doar la nivelul ei superior, la DNA, ANI, Inalta Curte de Justitie, la Curtea Suprema, la nivelul magistratilor de varf, nu e vina lui Basescu, noteaza Deutsche Welle.

Romania in Schengen, o afacere de peste 1 miliard de euro. Cat sustine MAI ca a fost, in final, contractul EADS. Din 2004 incoace, Romania a cheltuit peste 1 miliard de euro pentru a-si securiza granitele si a se pregati pentru ridicarea controalelor vamale pe frontiera actuala cu Ungaria si Bulgaria. O investitie pe care Uniunea Europeana si-a asumat-o mare parte, dar nu integral. O operatiune transformata partial intr-o afacere controversata, al carei titular a fost compania germana EADS. Zece ani mai tarziu, Politia si vamile sunt interconectate cu institutiile similare din toate statele Schengen, infractorii pot fi urmariti la iesirea din tara, insa punctele de trecere a frontierei sunt tot acolo. Procurorii investigheaza in schimb un caz de coruptie la nivel inalt in care compania germana EADS a platit imediat dupa semnarea contractului, in 2004, un avans de 4 milioane euro ce urmau sa fie folositi ca mita. Banii ar fi ajuns la „persoanele din conducerea MAI si cabinetului primului – ministru”, nefiind inca determinate numele acestora. Mita era mascata sub forma unor „comisioane de reusita”. Surse judiciare au explicat pentru Gandul ca datele din dosarul „MITA DE 4 MILIOANE DE EURO” instrumentat de DNA indica ceea ce s-a suspectat public din 2005: faptul ca studiul de fezabilitate care da EADS drept singura firma din lume capabila sa furnizeze sistemul dorit, facut de Bearing Point pentru 430.000 euro, era de fapt o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul politiei de frontiera, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro