Sari direct la conținut

FOTOGALERIE – UPDATE Cum se construieste un bloc de 4 etaje pe un spatiu verde din cartierul Floreasca, desi autorizatia a fost suspendata de instanta. Autoritatile nu au nici o reactie

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Un bloc de patru etaje „creste” pe un spatiu verde din Cartierul Floreasca, pe strada Ghita Padureanu nr. 4, desi Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire. Noua cladire se ridica la cativa centimetri fata de blocurile vecine, construite in perioada comunista, iar pana in prezent proprietarii au ridicat un etaj. Vecinii afectati de lucrare – noua cladire ii lasa fara lumina in casa – au sesizat Inspectia de Stat in Constructii, Prefectura, Politia si Primaria sectorului 2, dar nu a oprit nimeni lucrarile. Proprietarii blocului de pe spatiul verde au incercat si anul trecut sa construiasca cu autorizatia suspendata, insa ISC a oprit lucrarile dupa ce cazul a fost prezentat in presa.

„Constructia acestui bloc a inceput de anul trecut. Noi am reusit printr-o hotarare a Tribunalului sa suspendam autorizatia de construire. Dupa suspendarea autorizatiei, dezvoltatorul a continuat sa construiasca. Abia dupa interventia presei s-a oprit cu greu aceasta constructie. De o saptamana insa, in mod surprinzator, au reinceput sa construiasca desi la Tribunal am verificat si nu exista o noua actiune pe rol, deci suspendarea inca este valabila. Dosarul pentru anularea autorizatiei nu s-a judecat inca, iar conform legii suspendarea este valabila pana la judecarea acestui proces”, a declarat pentru HotNews. ro Traian Constantin, unul dintre locatarii celor doua blocuri intre care se construieste noua cladire.

Acesta spune ca a facut plangere la mai multe institutii insa nu a venit nimeni sa verifice ce se intampla. „Nu stiu de ce in mod ilegal investitorul construieste, iar autoritatile locale nu actioneaza si nu fac verificari. Am facut sesizari la Primarie, la Inspectia de Stat in Constructii, la Prefectul Capitalei. Cu greu a venit cineva de la sectia 6 de Politie si s-au purtat destul de bland cu dansii, pareau ca se cunosc, nu au reactionat deloc. Ne-au spus ca urmeaza sa faca cercetari. Astazi suntem dupa o saptamana in care se construieste in mod alert si nicio autoritate nu intervine. Noi am depus si o plangere penala, construirea fara o autorizatie valabila constituind infrasctiune”, a mai explicat Traian Constantin.

Muncitorii care lucrau marti pe santier, intrebati de reporterul HotNews de ce lucreaza daca autorizatia de construire este suspendata, au declarat ca „nu se poate lucra fara autorizatie” si nu au dat mai multe detalii.

Cetatenii care locuiesc in cele doua blocuri intre care se ridica blocul de patru etaje s-au opus inca de la inceput proiectului, sesizand mai multe nereguli.

„Ne deranjeaza ca s-a distrus un spatiu verde intre blocuri, ca pierdem foarte mult din lumina. In plus, nu se respecta reglementarile de urbanism si legislatia de urbanism. Proiectul a fost facut cu nerespectarea acestor legi. Din pacate, nu stim prin ce mijloace aceasta autorizatie a fost data. Faptul ca Tribunalul a constatat ca exista suspiciuni clare de ilegalitate si a suspendat autorizatia arata ca noi avem dreptate si ca autorizatia a fost data cu nerespectarea legii”, spune Traian Constantin.

Un alt vecin spune ca noua constructie le mananca din trotuarul de langa bloc, iar un gard de beton se ridica la 80 cm de ferestrele lor.

„Eu sunt proprietarul unui apartament din blocul de pe str. Ghita Padureanu nr. 2 si ceea ce ma nemultumeste este ca prin construirea acestui imobil se incalca dreptul de utilizare al terenui din jurul blocului. Cei cu blocul de alaturi au intrat pe trotuarul nostru si mananca din el 20 de cm. Apoi, conform Legii sanatatii, trebuie asigurat un timp de insorire minim pentru fiecare cladire. S-a facut un studiu de insorire de cate investitor care spune ca un alt imobil deja construit ne ia lumina, nu el care construieste la 80 cm de noi, unde avem ferestre. Apoi, noi am inscris blocul in programul de reabilitare termica si nicio schela nu intra in spatiul lasat intre blocul nostru si noua cladire, ca sa se poata anvelopa cldirea. In caz de incendiu nu mai vorbim. Si din punct de vedere economic ne afecteaza fiindca imobilul nostru va fi devalorizat din cauza acestei constructii”, a declarat Petrica. In zona s-au mai construit asemenea plombe, dar au avut bun simt si au tras gard viu in jurul proprietatii, nu un gard de beton”, spune Petrica Preotescu.

Lucrarile la acest bloc au inceput in februarie 2013. Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire pentru blocul care se ridica pe spatiul verde de pe strada Ghita Padureanu nr. 4 pe 30 aprilie 2013. Procesul a fost intentat de vecinii afectati de noua constructie care se ridica langa geamul lor. Cu toate acestea, proprietarul Stefan Marius Razvan, a continuat sa lucreze pana a oprit ISC lucrarile, dupa ce cazul a aparut in presa.

Reamintim ca si spatiul verde pe care se construieste cladirea a fost defrisat fara toate avizele necesare, potrivit unui raspuns dat de Garda de Mediu. Au fost taiati doi tei, un salcam, un nuc, doi brazi, trei magnolii.

Potrivit Cadastrului Verde al Municipiului Bucuresti, terenul defrisat din strada Ghita Padureanu este spatiu verde iar legea interzice construirea pe spatiile verzi.

documente

Raspuns sectia 6 Politie

(30 Mai 2014) PDF, 263KB

UPDATE, 30 mai, 15.30: Sectia 6 de Politie, in urma verificarilor facute la santierul de pe str. Ghita Padureanu nr. 4, a constat „elemente ale unei fapte de natura penala, motiv pentru care sesizarea a fost trecuta in categoria dosarelor cu autor cunoscut. (…) Dosarul se afla in instrumentarea Biroului de Ordine Publica din cadrul Sectiei 6 Politie, fiind efectuate cercetari sub aspectul sarvarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de art. 24, lit. b, din Legea nr. 50/1991, urmand ca la finalizare sa fie inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria sector 2 Bucuresti”. Ulterior publicarii articolului reporterul HotNews.ro a contactat proprietarul, care nu a dorit sa fie citat.

documente

Petitie sectia 6

(30 Mai 2014) PDF, 613KB

Art. 24 din Legea 50/1991 prevede urmatoarele:

(1) Constituie infractiuni urmatoarele fapte:

a) executarea, fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrarilor prevazute la art. 3 lit. b);

b) continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, potrivit legii;

c) intocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum si a proiectelor pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru alte specialitati decat cele certificate prin diploma universitara, in conditiile prevazute la art. 9.

d) refuzul emiterii certificatului de urbanism.

(2) Infractiunile prevazute la alin. (1) se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Istoric procese

Potrivit informatiilor afisate pe panoul de santier, constructia din str. Ghita Padureanu nr. 4 se executa in baza autorizatiei de construire 675/82/P/19.12.2012.

Pentru suspendarea acestei autorizatii, pe rolul instantelor, vecinii afectati de lucrare au deschis mai multe procese:

– primul proces a vizat suspendarea autorizatiei de construire nr. 675/82/P/19.12.2012. In acest proces tribunalul a deciz suspendareau autorizatiei pana la judecarea procesului de anulare a actului administrativ. Mai exact, prin sentinta civila nr. 2419/30.04.2013 s-a dispus suspendarea executarii autorizatiei de construire nr.675/82/P/19.12.2012, emisa de Primarul Sector 2, Bucuresti, in baza art.14 din Legea nr.554/2004, pana la solutionarea in fond a actiunii in anularea autorizatiei”.

documente

Solutie suspendare TMB_Ghita PADUREANU

(30 Mai 2014) PDF, 413KB

Sentinta Tribunalului a fost atacata cu recurs, iar recursul inca nu s-a judecat potrivit informatiilor de pe portalul instantelor de judecata. Da click pe pdf pentru a vedea sentinta Tribunalului Bucuresti de suspendare a autorizatiei de construire.

documente

Certificat grefa judecarea pe fond autorizatie

(30 Mai 2014) PDF, 34KB

– al doilea proces vizeaza anularea autorizatiei de construire 675/82/P/19.12.2012. Potrivit unui certificat de grefa emis de instanta, acest proces este pe rolul instantei si inca nu a fost judecat. Da click pe pdf pentru a vedea certificatul de grefa.

INCHEIERE1

INCHEIERE1

Foto: Hotnews

inainte ca Primaria sectorului 2 sa emita autorizatia 675/82/P/19.12.2012, institutia a emis o alta autorizatie – 88/13/P/2012. Potrivit Legii 50/1991, art. 54, autorizatia 88/13/P/2012, si-a pierdut valabilitatea in momentul in care s-a emis o noua autorizatie, respectiv autorizatia 675/82¬P¬/19.12.2012.

– vecinii afectati de construirea noului bloc, au atatacat in instanta si autorizatia 88/13/P/2012, cerand anularea ei. Dosarul 7136/3/2013 face obiectul anularii autorizatiei de construire 88/13/P/2012. In acest dosar, Tribunalul a dat castig de cauza proprietarului care construieste blocul. Sentinta poate fi atacata cu recurs.

Aceasta autorizatie si-a pierdut insa valabilitatea, prin emiterea noii autorizatii de catre Primaria sector 2.

INCHEIERE2

INCHEIERE2

Foto: Hotnews

Art. 54 din Legea 50/ 1991 prevede ca pierderea valabilitatii autorizatiei de construire/desfiintare se petrece in urmatoarele situatii:

A) Emiterea unei noi autorizatii.

(1)Autorizatia de construire/desfiintare isi pierde valabilitatea prin:

a)neinceperea lucrarilor in termenul de valabilitate stabilit prin autorizatia de construire/desfiintare ori nefinalizarea acestora conform duratei de executie stabilite prin autorizatie, daca nu a fost solicitata prelungirea valabilitatii autorizatiei;

b)nefinalizarea lucrarilor in termenul acordat ca prelungire a valabilitatii autorizatiei;

c)modificarea conditiilor, datelor sau continutului documentatiei care a stat la baza emiterii autorizatiei.

(2)In situatiile prevazute la alin. (1) este necesara emiterea unei noi autorizatii de construire/desfiintare.

Un bloc de trei etaje ar putea aparea si pe un spatiu verde aflat intre doua blocuri de pe str. Chopin

Un alt bloc de 3 etaje ar putea aparea pe un spatiu verde aflat intre doua blocuri pe str. Chopin. Consiliul Local sector 2 a aprobat deja un Plan Urbanistic de detaliu pentru ridicarea acestui bloc de trei etaje, desi cetatenii din zona s-au opus.

„Inainte ca acest PUD sa fie discutat in Consiliul Local Sector 2 s-a facut un memoriu pe care l-au semnat 20-25 de locatari de la cele doua blocuri vecine si acel memoriu nu a fost deloc luat in seama de Primaria sectorului 2. Pe 17 decembrie, la ultima sedinta de Consiliu Local din 2013 acest PUD s-a aprobat. Aceasta documentatie nu respecta mai multi termeni urbanistici: inaltimea, retragerile. Retragerea fata de proprietatea din spate, care trebuie sa fie de minim 5 metri este de 3 metri. Pe mine ma afecteaza acest lucru, ca am casa in spate. In plus, masarda se poate face doar la constructii existente, nu la constructii noi. Nu stim daca Primaria sector 2 a dat si autorizatie de construire”, spune Tiberiu Tulba, unul dintre vecinii afectati.

Acesta spune ca deja a pornit o actiune in instanta pentru anularea acestui PUD.

„Ideea este ca acest domn Ontanu care a fost ales si reales si care ar trebui sa reprezinte interesele alegatorilor, el impreuna cu toata gasca lui din primarie reprezinta interesele investitorilor. Sunt zeci de constructii intre blocuri, unde s-a defrisat si nu au plantat nimic in loc. Inclusiv doamna Udrea, domnul Locic, Marica. Ma nemultumeste ca acolo este un spatiu verde foarte frumos si in loc sa beneficiem de el, va aparea un bloc. Si nici macar nu este un teren retrocedat unei persoane care a avut teren acolo ci s-a facut un schimb pentru un teren din alta parte. In legatura cu primarii, ar trebui schimbata legea, iar primarii sa aiba doar doua mandate, sa nu distruga cartiere intregi. Daca ramane Ontanu, tot cartierul Floreasca va fi distrus”, a mai declarat Tiberiu Tulba.

O alta vecina, Ciortan Eugenia, ar putea ramane fara lumina daca blocul va primi si autorizatie de construire.

„Ma numesc Ciortan Eugenia, locuiesc in strada Chopin nr. 30, la parterul unui bloc de doua etaje, pe partea de nord a blocului. Intre blocul nostru si blocul de pe Ceaikovski 12 exista un spatiu verde amenajat ca un parculet. Acest teren a fost luat pe vremea primarului Lis de un anume Mazare care l-a tot revandut si a ajuns la o terta persoana. Aceasta persoana vrea sa construiasca un bloc de 14 m inaltime. Blocul nostru are 10 m inaltime. Ne nemultumeste total fiindca ne ia toata lumina, ne distruge spatiul verde. Deocamdata nu au obtinut autorizatie de construire insa sunt destule nereguli. Dupa cate mi s-a comunicat, gardul lor este este la distanta de 0,8 m de blocul nostru. In caz de incendiu sau ceva acolo nu se poate patrunde. Apoi, eu locuiesc la parter. Mie imi ia tot spatiul, aerul. La Primarie am facut toate demersurile, si mi s-a raspuns sa iau legatura cu proprietarul care a cumparat terenul si sa discut cu el. Ce sa discut cu el? Este adevarat ca terenul are 450 mp, dar acest spatiu este vital pentru noi. Ori daca se taie tot si se construieste, noi ce respiram?”, spune aceasta.

Cum a fost distrus Cartierul Floreasca in ultimii 20 de ani

Mai multe spatii verzi dintre blocurile din cartierul Floreasca sunt in aceasta situatie, in ultimii zece ani Primaria Capitalei retrocedand mai multe terenuri. In perioada 1990 – 2012, in cartierul Floreasca au aparut 30 de constructii noi, dupa cum reiese din suprapunerea planurilor urbanistice de atunci cu cele de acum.

Dintre acestea, 26 sunt pe spatiile verzi dintre blocuri, la doar cativa metri distanta de cladirile existente.

Vezi aici, intr-o investigatie HotNews.ro cum a fost distrus Cartierul Floreasca in ultimii 20 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro