Deutsche Welle despre vizita presedintelui Traian Basescu la Berlin: "Poate ca pur si simplu n-are nimeni timp de el"
Intr-un moment in care presedintele si cancelarul german au alte prioritati oficiale, presedintele Romaniei, Traian Basescu, face o vizita de lucru la Berlin si Munchen. E o vizita lipsita de fastul si importanta oficiala care insotesc de obicei vizitele in strainatate ale unui presedinte de stat. Editia online a Deutsche Welle scrie vineri ca „presedintele roman Traian Basescu nu are insa nici un fel de intalniri politice la Berlin. Poate ca, pur si simplu, nimeni nu are timp de el, in aceasta zi aglomerata, in care sunt la Berlin ministrul de externe american John Kerry, premierul polonez Donald Tusk si comisarul european Laszlo Andor”.
Publicatia germana mai scrie ca „de obicei, un sef de stat strain, care vine la Berlin, in capitala germana, se intalneste cu conducerea politica a Republicii Federale”. O astfel de vizita presupune „intalniri cu presedintele federal si cancelarul, primire cu onoruri militare, uneori si un discurs in fata reprezentantilor din economie sau a publicului”. Ceea ce, cu prilejul vizitei lui Traian Basescu din 31 ianuarie, la Berlin, nu s-a intamplat. Totusi „presedintele roman a folosit prilejul, pentru a cere intelegere, presei din capitala [n.r. a Germaniei], pentru tara sa – si in dezbaterea despre migratie”.
Basescu a atras atentia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost agreata „cu tot cu romi”, care in tara ar fi, in majoritate, bine integrati. Greutatile referitoare la aceasta minoritate se refera la nomazii care migreaza spre Germania si alte tari europene. „Nu le putem interzice sa paraseasca Romania” a spus Basescu, propunand o colaborare cu tarile primitoare, chiar si prin trimiterea de politisti si profesori cunoscatori ai culturii roma. Basescu a mai evocat si migratia masiva spre UE a fortei de munca romanesti, de inalta calificare. Aceasta e o paguba pentru Romania, iar pentru tarile primitoare, un mare castig.
Alte teme abordate de Basescu in discutia cu presa germana au fost continuarea reformei statului romanesc si reiterarea intentiei ferme, ca Romania sa intre in zona Euro si spatiul Schengen, cu speranta ca aceasta sa se intample pana in 2018 sau 2019. Basescu a pledat pentru Statele Unite ale Europei, liberalizarea in continuare a pietei muncii si completa privatizare a intreprinderilor de stat. „Inca n-am privatizat destul”, ar fi spus Basescu, facand chiar si un avans germanilor. „El spera ca Deutsche Bahn va participa la licitatia pentru privatizarea Cailor Ferate Romane”, scrie Deutsche Welle.
„Pentru sambata, Basescu are programata o intalnire informala, la Munchen, cu sefa grupului CSU din Bundestag, Gerda Hasselfeldt, si cu parlamentarul Bernd Fabritius, presedinte al Federatiei Sasilor Transilvaneni, urmand sa participe si la o conferinta despre securitate si stabilitate regionala”, anunta agentiile romanesti de stiri, in urma unui comunicat al administratiei prezidentiale.
Mediafax scrie vineri ca „Basescu si Gauck au discutat despre importanta implicarii la cel mai inalt nivel in anticoruptie”, referindu-se tot la un comunicat oficial, cu privire la intalnirea celor doi presedinti de stat, german si roman. „Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, presedintele Traian Basescu s-a intalnit vineri, la Munchen, cu presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck”.
Presa germana n-a scris, pana la ora redactarii acestui articol, despre o intalnire la nivel oficial, intre Basescu si Gauck. Poate ca va urma. Intrebarea ramane insa, daca „spontaneitatea” unor vizite ale oficialilor romani de cel mai inalt rang, in Germania, tara in care totul este strict programat, creeaza Romaniei o imagine mai buna, sau dimpotriva, se risca atragerea unei atitudini condescendente, caci pentru musafiri nepoftiti si neanuntati, in Germania nu prea e timp.