Sari direct la conținut

[P] Oamenii care se implică pentru un București mai bun de trăit: 10 inițiative civice rezolvă probleme de mediu din zona lor, cu finanțare de până la 15.000 de euro fiecare, prin Platforma de mediu pentru București

Oamenii care se implică pentru un București mai bun de trăit: 10 inițiative civice rezolvă probleme de mediu din zona lor, cu finanțare de până la 15.000 de euro fiecare, prin Platforma de mediu pentru București
Oamenii care se implică pentru un București mai bun de trăit, Sursa foto - platformademediu.ro

Mai mult de jumătate dintre locuitorii Capitalei sunt nemulțumiți de starea mediului din zona în care locuiesc, dar numai 23% sunt dispuși să se implice și să contribuie la transformarea Bucureștiului într-un oraș bun de trăit, arată datele unui sondaj realizat în acest an la inițiativa Fundației Comunitare București.

Schimbarea în comunitate se întâmplă tocmai prin implicarea oamenilor, iar Fundația Comunitară București revitalizează mișcarea civică și susține 10 proiecte „În ZONA TA” prin Platforma de mediu pentru București, alături de ING Bank România.

Cele 10 inițiative civice și-au propus să rezolve o problemă de mediu din microcomunitatea lor și să transforme un colț de București într-un mediu mai bun. De la amenajarea spațiilor verzi în cartiere și revitalizarea curților interioare și până la transformarea lor în grădini comunitare, aceste inițiative sunt coordonate de bucureșteni care au înțeles că schimbarea pornește de la ei și care pun umărul pentru spații mai verzi, deșeuri mai puține, infrastructură pentru transport alternativ sau eficiență energetică la bloc. Astfel, șase grupuri de inițiativă și patru ONG-uri au până la 15.000 de euro și 9 luni la dispoziție pentru a-și transforma proiectele în realitate și lucrează acum alături de comunitățile locale, dar și mentori și experți la care au acces cu sprijinul Fundației Comunitare București.

Ia un loc la tine la bloc” sau cum se transformă o curte uitată într-un hub comunitar verde

Grupul de inițiativă Plevnei Civic, format din Adina, Sorin, George și Alina, a pornit într-o misiune ambițioasă de a revitaliza curtea interioară a blocului numărul 44 de pe Calea Plevnei. Proiectul lor, „Ia un loc la tine la bloc”, își propune să transforme această zonă neglijată într-un spațiu verde vibrant, dedicat creșterii biodiversității și reciclării, oferind totodată un loc pentru locatari să socializeze și să participe la activități ecologice. „Curtea blocului devenise un non-spațiu, nu era atractivă și nu invita pe nimeni să o folosească. Apelul de proiecte ne-a deschis ochii asupra faptului că procesul de accesare a unui grant nu trebuie să fie unul copleșitor sau extrem de birocratic și ne-a impulsionat să acționăm pentru consolidarea comunității și pentru promovarea de obiceiuri sustenabile”, povestesc ei.

De la lansare, proiectul „Ia un loc la tine la bloc” a evoluat rapid. Grupul a organizat ateliere de grădinărit, unde între 10 și 15 locatari, cu vârste între 9 și 50 de ani, s-au implicat activ. Au pregătit terenul și au plantat 384 de plante noi, alese special pentru a atrage polenizatori. Până la finalul proiectului, vor fi 95 de metri pătrați de spațiu verde vibrant, inclusiv 83 de metri pătrați de plante perene. Pe lângă grădinărit, proiectul a inclus și evenimente artistice, la care au participat între 30 și 50 de oameni. „Am adus artiști care au performat în curtea noastră, aducând viață și culoare acestui loc”, spun inițiatorii. Mai mult, 20 de locatari s-au mobilizat pentru a repara gardul perimetral și pentru a instala un sistem de iluminat, creând astfel un spațiu mai sigur și mai primitor pentru toți. Acum, curtea blocului 44 nu mai este un non-spațiu, ci un hub comunitar viu, un loc unde biodiversitatea și coeziunea socială merg mână în mână.

Verde concret/e”, o poveste despre regenerare comunitară

Și blocul Wilson, un simbol al vechiului București, ascunde o curte interioară uitată și neglijată. Pentru Grupul de Inițiativă Civică Wilson, însă, această curte are potențialul să devină un spațiu verde și primitor, așa că Ioana, Cristina și Georgiana au decis să o transforme într-o grădină comunitară vibrantă și o zonă pentru evenimente culturale și sociale. „Curtea noastră interioară, care ar fi trebuit să lumineze clădirea, ajunsese să fie un spațiu gri, plin de moloz și complet neprietenos. Dar ne-am dat seama că nu toate blocurile au o curte interioară, așa că am decis să o transformăm într-o mică oază verde”, povestesc inițiatoarele proiectului „Verde concret/e”.

Cele trei membre ale grupului au făcut primul pas important prin participarea la incubatorul Fundației Comunitare București, care a schimbat complet direcția și amploarea proiectului lor. „Inițial, ne gândeam să punem câteva ghivece cu flori, donate de vecini, dar incubatorul ne-a învățat să gândim mai mare și să nu ne limităm la idei mici”, povestesc ele. Cu sprijinul și mentoratul primit, viziunea lor a crescut, ajungând să se contureze un proiect complex de grădină urbană care avea să schimbe nu doar spațiul, ci și relațiile dintre locatari.

Planurile sunt mari: pe o suprafață de 9 metri pătrați vor fi plantate 25 de specii de plante, dintre care 18 perene, alături de 3 specii de arbuști și 4 de arbori, iar pereții curții vor fi decorați cu un mural artistic. „În plus față de grădină, organizăm seri culturale în care discutăm despre reciclare și protejarea mediului, dar și sesiuni de plantare care aduc oamenii împreună și contribuie la educarea comunității, iar în curând vom demara colectarea a peste 100 de kilograme de deșeuri electronice”, explică reprezentantele grupului. Vecinii au fost implicați activ, iar grupul a reușit să atragă chiar și doi noi membri activi.

Unirii la înălțime” creează spații verzi pe terasele blocurilor

Cu provocări urbane de toate felurile – beton, șosele, multe mașini, prea puține spații verzi, gunoaie aruncate și un interes scăzut pentru reciclare – Alina, Monica, Răzvan, Ștefan și Laura au hotărât să ia măsuri. Au format Grupul de Inițiativă Acasă la Unirii și au pornit inițiativa „Unirii la înălțime”, prin care și-au propus să creeze spații verzi în două spații neutilizate pe terasa și în jurul blocului 17 de pe Splaiul Independenței nr. 3, dar și să instaleze panouri fotovoltaice pentru energie sustenabilă și eficiență energetică.

„Incubatorul Fundației Comunitare București a fost ca un „reality check”, am ascultat poveștile diverselor grupuri civice din București și am realizat că astfel de probleme de mediu necesită mult timp, energie și implicare pentru a fi rezolvate”, spun reprezentanții grupului. În acest moment, 9 vecini sunt implicați în activitate, iar intenția este să ajungă la 15 odată ce începe faza de plantare. Scopul grupului este să inspire cât mai mulți oameni să se alăture.

Redăm grădina comunității”, o inițiativă nu doar despre grădini, ci despre puterea comunității

Grădina blocului de pe strada General Constantinide 1 era cândva neîngrijită, plină de plante haotice și gunoaie, dar Grupul de Inițiativă ConstantinIDE.I.civice, format din Viorica, Ileana și Alexandru, s-a mobilizat pentru a face o schimbare. „Ne simțeam cu adevărat frustrați de cum arăta grădina noastră. Am început să facem curățenie singuri, dar ne-am dat seama că aveam nevoie de ajutor specializat și de fonduri pentru a face o schimbare reală și de durată”, povestesc ei.

Așa a apărut proiectul „Redăm grădina comunității”, care transformă curtea într-un loc frumos și funcțional. „Am înțeles cât de important este să avem un plan bine definit și să lucrăm în echipă. Ne-am dat seama că nu doar grădina avea nevoie de atenție, ci și ghenele blocului. Așa am început să dezvoltăm un proiect complet, care să includă și colectarea selectivă a deșeurilor”. Cu sprijinul incubatorului și al mentorilor, Grupul ConstantinIDE.I.civice a reușit să își contureze proiectul și, cel mai important, să mobilizeze vecinii.

Grădina va fi astfel revitalizată, cu ajutorul unui specialist în peisagistică, prin plantarea a 300 de plante autohtone din 25 de specii diferite. Între 25 și 30 de vecini s-au alăturat acțiunilor, iar proiectul are ca scop nu doar înfrumusețarea locului, ci și crearea unui spațiu sigur și sustenabil, o parte esențială fiind și amenajarea ghenelor pentru colectare selectivă.

Grădina Revoluției” – o parcare neglijată din inima Bucureștiului devine un spațiu comunitar plin de viață

În centrul Capitalei, Asociația Străzi pentru Oameni, cunoscută pentru implicarea sa în regenerarea urbană, a lansat un proiect ambițios – „Grădina Revoluției”, care să convertească parcarea nefolosită din Piața Revoluției într-un spațiu funcțional. „Misiunea noastră este să transformăm această parcare uitată într-un spațiu deschis și vibrant, unde oamenii se pot întâlni, relaxa și implica în activități recreative”, subliniază echipa de la Străzi pentru Oameni. Proiectul își propune nu doar o reamenajare a spațiului, ci și un model de regenerare urbană durabilă, care să inspire alte inițiative similare în București.

Proiectul este foarte complex și se bazează pe un efort comun al comunității și autorităților. Primii pași au fost deja făcuți pentru a obține colaborarea autorităților pentru o curățenie generală a zonei, repararea monumentului și obținerea unui studiu istoric care să contribuie la elaborarea planurilor și aprobărilor pentru transformarea zonei. Totodată, asociația a organizat deja cercetări și consultări cu grupuri care reprezintă sute de mii de bucureșteni – rezidenți locali, angajați din zonă, părinți, studenți, comunităţi de skateri, ghizi turistici, seniori, revoluționari și persoane cu dizabilități, pentru a evalua spațiul, a discuta nevoile reale ale comunității și a propune soluții pentru viitor. Și are în plan să organizeze evenimente de weekend care să dea viață locului, cum ar fi un eveniment de tip „street delivery”.

„Transformarea completă se va întâmpla după finalizarea Planului Urbanistic General, în 2025. Ideile noastre și cele rezultate din dezbaterile cu comunitatea vor fi cuprinse într-un raport către Primăria Municipiului București, așa încât să fie luate în considerare în procesul de elaborare a PUG și, în final, să contribuie la o transformare urbană care poate face diferența în comunitate”, spun reprezentanții Asociației Străzi pentru Oameni.

Acestea sunt doar o parte dintre cele 10 inițiative câștigătoare din proiect, iar fiecare spune o poveste despre voluntariat și implicare în rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă întreaga comunitate. Acțiunea „În ZONA TA” încurajează mișcarea civică și susține încrederea micilor comunități în puterea lor reală de a face schimbări în mediul înconjurător și în viața de zi cu zi a oamenilor. În decurs de 2 ani, Platforma de Mediu pentru București investește în total aproximativ 750.000 de euro în proiecte civice de mediu, atât sub formă de granturi, cât și prin inițiative care să susțină implementarea lor, cum ar fi incubatoare de proiecte, mentorat și acces la specialiști.

Platforma de mediu pentru București este un program strategic inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, lansat în 2022. Programul își propune să transforme problemele de mediu cu care oamenii se confruntă în proiecte viabile pentru București și bucureșteni. Platforma de mediu pentru București a fost creată pentru a aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv de care este nevoie pentru transformarea Capitalei într-un oraș mai bun de trăit.

INTERVIURILE HotNews.ro